Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ & ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ


Τρεις ταινίες με πρωταγωνιστές παιδιά μας θυμίζουν πόσο γρήγορα χάνεται η όποια αθωότητα και μας επιτρέπουν να δούμε τον κόσμο των ενηλίκων σε όλο το φάσμα του παραλογισμού του.

Παρασκευές στις 8:30μμ
Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα
Μπακατσέλου 1 & Εγνατία, Θεσσαλονίκη
kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr



www.eksegersi.gr



~ Παρασκευή 2/5/2014 ~

ΚΕΣ

(Kes, Ηνωμένο Βασίλειο, 1969, 113’)

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Σενάριο: Μπάρι Χάινς
Παραγωγή: Τόνι Γκάρνετ



Ο Μπίλι Κάσπερ είναι ένα 14χρονο αγόρι που ζει σε μια επαρχιακή πόλη της βόρειας Αγγλίας. Εκφοβιζόμενος καθημερινά από τους συμμαθητές του και τον μεγαλύτερο αδερφό του, θεωρούμενος «χαμένη υπόθεση» από τους καθηγητές και τη μητέρα του, με μόνο μέλλον να διαγράφεται μπροστά του την απομάκρυνση από το σχολείο και τη δουλειά στα ανθρακωρυχεία, ο Μπίλι συναντά την ελπίδα όταν βρίσκει και εξημερώνει ένα γεράκι, το οποίο ονομάζει Κες. Η ενασχόληση με την εκπαίδευση του πουλιού δίνει μια νότα αισιοδοξίας στη ζωή του μικρού, η οποία όμως δεν θα κρατήσει για πολύ...  Ο Κεν Λόουτς βασίζεται σε ένα βιβλίο του Μπάρι Χάινς και φτιάχνει μια ταινία για τη ζωή των παιδιών της αγγλικής εργατικής τάξης, στα οποία ο αστικός θεσμός του σχολείου δεν μπορεί να προσφέρει διεξόδους. Μέσα από την καταγραφή της καθημερινής ζωής των ηρώων και χρησιμοποιώντας ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες ηθοποιούς, η ταινία απεικονίζει με στέρεο ρεαλισμό τα αδιέξοδα και τη σκληρότητα με την οποία συνυφαίνονται οι ζωές των εργατικών οικογενειών στην Αγγλία, όπως φυσικά και τον αντίκτυπό τους στην παιδική ηλικία.

[Δείτε το trailer]
Περισσότερα: http://www.sixteenfilms.co.uk/films/film/32/kes/





~ Παρασκευή 16/5/2014 ~

ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ

(L’argent de poche, Γαλλία, 1976, 103’)

Σκηνοθεσία: Φρανσουά Τριφό
Σενάριο: Φρανσουά Τριφό, Σουζάν Σίφμαν
Παραγωγή: Les films du Carosse, Les Productions Artistes Associés



Ο Φρανσουά Τριφό συνθέτει με το Χαρτζιλίκι ένα μωσαϊκό της παιδικής ηλικίας, καθώς οι πρωταγωνιστές του κυμαίνονται από τη βρεφική ηλικία έως και την αρχή της εφηβείας. Η ταινία αποτελείται από ξεχωριστές ιστορίες παιδιών κατά τον τελευταίο μήνα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές στην πόλη Τιέρ της Γαλλίας, όπου έγιναν και τα γυρίσματα. Από τον μικρό Γκρεγκορί και την περιπέτειά του με τη γάτα στο μπαλκόνι, ως το πρώτο φιλί του Πατρίκ και την κακοποίηση που υφίσταται ο Ζουλιέν στο σπίτι, ο Τριφό χρησιμοποιεί προσωπικά του βιώματα και ιστορίες που άκουσε ή διάβασε για να απεικονίσει την παιδική ηλικία, με τις χαρές, τις λύπες, το παιχνίδι και τη βία. Ο ίδιος ο κινηματογραφιστής περιγράφει την πρόκληση που ενέχεται στο να κάνεις ταινίες με παιδιά, κυρίως γιατί, όπως λέει, «το κοινό συνηθίζει να διαβλέπει ένα συμβολικό νόημα πάνω σε οτιδήποτε κάνει ένα παιδί». Για τον Τριφό, το κοινό σημείο όλων των (ερασιτεχνών) πρωταγωνιστών του είναι η επιθυμία τους για αυτονομία, μαζί με την ανάγκη τους για τρυφερότητα.

[Δείτε το trailer]

Περισσότερα: http://www2.ac-lyon.fr/enseigne/arts-culture/IMG/pdf/entretien_avec_F.Truffaut.pdf




~ Παρασκευή 23/5/2014 ~

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

(Le gamin au vélo, Βέλγιο-Γαλλία-Ιταλία, 2011, 84’)

Σενάριο, σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ & Λικ Νταρντέν
Παραγωγή: Les Films du Fleuve, Archipel 35, Lucky Red



Ο Σιρίλ είναι δώδεκα ετών και έχει μια αποστολή: να ξανασμίξει με τον πατέρα του, ο οποίος τον εγκατέλειψε σε κάποιο ίδρυμα και έχει εξαφανιστεί. Ταυτόχρονα, ψάχνει απεγνωσμένα το ποδήλατό του, τον μόνο του πλέον συνδετικό κρίκο με έναν απόντα πατέρα, ο οποίος το πούλησε όταν εγκατέλειψε τον Σιρίλ. Ο νεαρός περιφέρεται στους δρόμους της μικρής πόλης και μπλέκει σε διάφορες καταστάσεις, φλερτάροντας με την παραβατικότητα. Στην εμμονική του σχεδόν αναζήτηση για τον πατέρα το αγόρι, θυμωμένο και απρόσιτο, θα έρθει σε επαφή με μια κομμώτρια (Σεσίλ ντε Φρανς) η οποία θα του αγοράσει ξανά το ποδήλατό του και θα δεχτεί να τον φιλοξενεί στο σπίτι της τα σαββατοκύριακα. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια σχέση, και το στοίχημα που μπαίνει είναι ποιος θα πάρει μαζί του τον μικρό: η οργή και ο πόνος για την εγκατάλειψη ή η αγάπη μιας καινούριας μάνας; Οι αδερφοί Νταρντέν φτιάχνουν μια ταινία με πρωταγωνιστή ένα παιδί «βίαιο, όπως αυτά που παράγει η σημερινή κοινωνία», λένε οι ίδιοι, που βραβεύτηκε πολλές φορές σε διεθνή φεστιβάλ, με κυριότερο το Grand Prix του Φεστιβάλ Καννών το 2011 και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα το 2012.

[Δείτε το trailer]
Περισσότερα: http://www.lesfilmsdufleuve.be/fr/films-termines-2/gamin-au-velo
 

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ
Παρασκευές στις 8:30 μμ // Είσοδος ελεύθερη
Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα // Μπακατσέλου 1 & Εγνατία, Θεσσαλονίκη
kontra_ekdiloseis@eksegersi.gr

`
www.eksegersi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger