Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στις ιστορικές εκλογές του Αφγανιστάν

Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και την πολύμηνη εκστρατεία των Ταλιμπάν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία. Υπό την απειλή των Ταλιμπάν, περίπου 400.000 αστυνομικοί και στρατιώτες επιστρατεύτηκαν προκειμένου να προστατεύσουν την εκλογική διαδικασία.

Περίπου επτά εκατομμύρια πολίτες, σε σύνολο 12 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, συνέρευσαν στις κάλπες προκειμένου να ρίξουν την ψήφο τους στις ιστορικές προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής Ζιαούλ Χακ Αμαρκέλ, λίγη ώρα μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.

Τα πρώτα μερικά αποτελέσματα αναμένονται αύριο Κυριακή.

Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και την πολύμηνη εκστρατεία των Ταλιμπάν να διαταράξουν την εκλογική διαδικασία. Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν μετά από 10 ώρες, ενώ ψηφοφόροι που περίμεναν στην ουρά θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ακόμα και μετά το επίσημο κλείσιμο της κάλπης.

Σε αρκετά μάλιστα εκλογικά κέντρα παρατηρήθηκε έλλειψη ψηφοδελτίων, λόγω της απρόσμενα μεγάλης συμμετοχής.

«Η συμμετοχή ήταν πραγματικά καλή. Η πλειονότητα συμμετείχε στις εκλογές αυτές. Ήταν μια επιτυχημένη εκλογή», σχολίασε ο κ. Αμαρκέλ.

Υπό την απειλή των Ταλιμπάν, περίπου 400.000 αστυνομικοί και στρατιώτες επιστρατεύτηκαν προκειμένου να προστατεύσουν την εκλογική διαδικασία, με την Επιτροπή να ανακηρύσσει το 10% των εκλογικών κέντρων ανασφαλές για λειτουργία.

Παρά ταύτα, δεν αποφεύχθηκαν σποραδικά επεισόδια βίας.

Επισήμως, το υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει τρία περιστατικά, στις επαρχίες Κοντούζ, Μπαντγκίς και Λογκάρ, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τρία μέλη της Εκλογικής Επιτροπής, τέσσερις στρατιώτες και 12 αντάρτες.

Πρόκειται για την πρώτη δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στο Αφγανιστάν από τον πόλεμο του 2001, που ανέτρεψε τους Ταλιμπάν. Μετά από 12 χρόνια στον προεδρικό θώκο, ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία, με οκτώ υποψηφίους να διεκδικούν τη διαδοχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger