Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Δήλωση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς



«Η μνήμη του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας, δεν αναβιώνει απλά σήμερα με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, για να αδρανήσει αμέσως μετά τη λήξη των επετειακών εκδηλώσεων.
Περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, η επέτειος της Πρωτομαγιάς του 2014 βρίσκει τους εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετική με το πώς επηρέασε η κρίση την ποιότητα των όρων εργασίας στην ΕΕ, η Ελλάδα σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά δυσαρέσκειας όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, με το 88% των ερωτηθέντων να βλέπουν επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών τα τελευταία 5 χρόνια, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κατεβαίνει στο 57%.
Πρωτοφανείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, υπερφορολογήσεις, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, κλείσιμο επιχειρήσεων, μετανάστευση νέων, κατάργηση βασικών κοινωνικών δομών, ασφαλιστικά ταμεία υπό κατάρρευση, υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ξεπούλημα των φιλέτων του Δημοσίου.
Μια κατάφωρη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων προωθείται από τις πολιτικές των Μνημονίων, που εκμεταλλευόμενες το συλλογικό τραύμα της Κρίσης επιβάλλουν με αναλγησία σωρεία αντεργατικών μέτρων πάνω σε έναν λαό πολύ τρομοκρατημένο. Αυτό το κλίμα πανικού επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κυβέρνηση και τρόικα για να καλλιεργήσουν την λογική της αδράνειας.

Σήμερα που γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να παρουσιαστεί η επιλογή των Μνημονίων ως ο μοναδικός δρόμος εξόδου από την Κρίση και να αδρανοποιηθεί η συλλογική δράση των εργαζομένων, καλούμε όλους τους εργαζομένους, όλους τους πολίτες της Μαγνησίας να δώσουν δυναμικό «παρών» στην συγκέντρωση, που διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Βόλου και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας την Πέμπτη 1η Μαΐου στις 10:00 πμ. στην Πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο δρόμος για την ανατροπή των Μνημονίων περνάει μόνο μέσα από τον μαζικό αγώνα των εργαζομένων. Η ενότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να καταστήσουν πολιτικά αναπόφευκτο… αυτό που πλασάρεται από την κυβέρνηση ως πολιτικά αδύνατο.» 
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger