Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9/4 και στην «υποδοχή» Μέρκελ στις 11/4

Μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9/4 με συγκέντρωση στο Μουσείο, ώρα 10.30 π.μ.
Μαζική «υποδοχή» της Μέρκελ με διαδηλώσεις την Παρασκευή 11/4
Οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται. Η υπόθεση Μπαλτάκου αποκαλύπτει όσο πιο καθαρά γίνεται την βρωμιά της ΝΔ και των φασιστών, ενός ολόκληρου συστήματος που δουλεύει χέρι-χέρι για να οδηγήσει τον ελληνικό λαό στη  εξαθλίωση για τα συμφέροντα του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου.

Κατ’ αρχή αποκαλύπτει την σχέση αγάπης της ΝΔ με την Xρυσή Αυγή, δείχνοντας πόσο κάλπικος είναι ο όψιμος «αντιφασισμός» της. Δείχνει ότι η πολύχρονη απόλυτη ατιμωρησία των φασιστών στις επιδρομές και τις δολοφονίες είχαν την υψηλή κάλυψη, αν όχι την άμεση συνέργεια της ΝΔ του Μπαλτάκου και του Σαμαρά.
Αποδεικνύεται επίσης ο απόλυτα συστημικός χαρακτήρας  της Χρυσής Αυγής. Πρώτον γιατί αποτελούσαν και αποτελούν συνομιλητές της ΝΔ, του ίδιου του Σαμαρά και του περιβάλλοντός του. Δεύτερον γιατί άφησαν ελεύθερο τον κυβερνητικό εσμό να ολοκληρώσει το ανοσιούργημα της ψήφισης του νέου μνημονίου, να τελειώσει το Γιούρογκρουπ και μετά να παρουσιάσουν το χαφιεδοβίντεό τους. Μην θίξουμε και τους υψηλούς καλεσμένους μας. Η Χρυσή Αυγή είναι απόλυτα ελεγχόμενα τσιράκια των μνημονίων, της κυβέρνησης και των κέντρων που τους κινούν και τους χρηματοδοτούν.
Όταν η ΝΔ κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την πίεση των μεγάλων αντιφασιστικών διαδηλώσεων του Σεπτέμβρη υποχρεώθηκε να ανοίξει τον φάκελο Χρυσή Αυγή ήταν επόμενο να ξεσπάσει σύγκρουση. Τι πιο φυσικό. Στα χωριά δεν είναι ασυνήθιστο τα αδέλφια κυριολεκτικά να σκοτώνονται για ένα μέτρο γης. Γιατί όχι και για το οικόπεδο της «δεξιάς πολυκατοικίας». Αλλά θα είναι πάντα αδέλφια.
Φαίνεται πως οι αντιθέσεις του συστήματος μπαίνουν σε μια περίοδο παροξυσμού. Κατ’ αρχήν με το πολυνομοσχέδιο η ΝΔ εκτός από την εργατική τάξη και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα στρέφεται με μένος συντρίβοντας σημαντικό τμήμα της παραδοσιακής κοινωνικής της βάσης.  Φαρμακοποιοί, αγροτοκτηνοτρόφοι, ταξιτζήδες, μηχανικοί και άλλα ελευθεροεπαγγελματικά στρώματα. Δεύτερον τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που κινούν τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή φαίνεται ότι μπαίνουν σε φάση διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού τοπίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το βίντεο προβλήθηκε από το κανάλι της Γκάζπρομ και ότι ο Γ. Παπανδρέου δύσκολα κινείται χωρίς «επαφή» με το υπεραντλαντικό κέντρο, ενώ η πολύ κυρία Μέρκελ έρχεται σε λίγες ημέρες για να στηρίξει την άθλια και καταρρέουσα κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Στην ουσία το σύστημα αφού έκαψε σειρά κομμάτων και κυβερνήσεων – με πρώτο από όλα το ΠΑΣΟΚ- για να περάσει την βάρβαρη πολιτική του, μπαίνει σε φάση διαμόρφωσης του «νέου», «μεταμνημονιακού» πολιτικού τοπίου. Σε αυτή την κούρσα θα «τρέξουν» πολλά άλογα. Θα έχουμε πιο άμεση παρέμβαση των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου στην πολιτική (υπόθεση Μπέου στον Βόλο), προσπάθειες ανασυγκρότησης του κεντροδεξιού, ακροδεξιού και κεντροαριστερού χώρου, επιδίωξη να βαθύνει η πορεία ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ, χτύπημα και περιορισμός κάθε ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής τάσης.
Όμως όλες οι «λύσεις» του συστήματος είναι αναγκαστικά ασταθείς και υπονομευμένες από τη τεράστια αδυναμία του καπιταλισμού να λύσει προβλήματα, να εξασφαλίσει ακόμα-ακόμα την επιβίωση για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και νέους. Από την υποταγή όλου του πολιτικού συστήματος παλιού και νέου στα μεγάλα συμφέροντα, που θα αναπαράγουν τη μίζα, την διαπλοκή και την βρωμιά.
Γι αυτό εκείνο που πραγματικά μπορεί και πρέπει να ξεχωρίσει, μέσα στον κουρνιαχτό που σηκώνουν οι πολιτικές λύσεις του συστήματος, είναι ο πραγματικά άλλος αντικαπιταλιστικός, αντιιμπεριαλιστικός δρόμος στην ελληνική κοινωνία. Ένας δρόμος απελευθέρωσης της εργατικής τάξης και του λαού από τα δεσμά των μνημονίων και του χρέους, για να χάσει πλούτο και εξουσία το κεφάλαιο, έξω από τη  ευρωζώνη και την ΕΕ. Ένας δρόμος που οδηγεί στην επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, στην εξουσία των εργαζομένων.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί την πιο συνειδητή, την πιο οργανωμένη δύναμη αυτού του αντικαπιταλιστικού - αντιιμπεριαλιστικού  δρόμου. Μια πρώτη μαγιά του. Την δύναμη που δεν διακηρύσσει τον δρόμο, αλλά παλεύει για αυτόν με ανυποχώρητο τρόπο μέσα στο κίνημα και τους αγώνες. Προτάσσοντας την αναγκαιότητα του πανεργατικού - παλλαϊκού ξεσηκωμού. Η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί επένδυση, την μόνη αυτήν την στιγμή, αυτής της κατεύθυνσης.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες αγωνιστές, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτόν τον δρόμο επιλέγουν και για αυτόν θέλουν να παλέψουν. Αυτός ο κόσμος βρίσκεται μέσα στο κίνημα και στην βάση των σχηματισμών της αριστεράς. Είναι το πραγματικό υποκείμενο της «μετωπικής συμπόρευσης». Για να συσπειρωθεί στην βάση αυτού του δρόμου χρειάζεται σκληρή διαπάλη και απόλυτος διαχωρισμός από τη λογική της διαχείρισης του καπιταλισμού, μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της ευρωζώνης και της ΕΕ.  Από κάθε λογική ουράς στις δυνάμεις της διαχείρισης. Από πλαστά και εκβιαστικά διλήμματα, στο πρώτο ή τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αλλιώς οδηγούμαστε τελικά σε υποταγή σε άλλα πολιτικά σχέδια.
Μόλις λίγες ημέρες πριν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδειξε μια αποφασιστικότητα που αν την είχε η Αριστερά δεν θα υπήρχαν φυσικά κόκκινες ζώνες και απαγορεύσεις. Ίσως να μην υπήρχε αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική.
Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε δύο μεγάλες μάχες: Την απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη και τη διαδήλωση κατά του ερχομού Μέρκελ στις 11 Απρίλη. Η Μέρκελ, η προϊσταμένη των ευρωπαϊκών πολυεθνικών και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, έρχεται να στηρίξει την καταρρέουσα κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Αυτές οι διαδηλώσεις πρέπει να είναι ένα δεύτερο μεγάλο βήμα, προς την κατεύθυνση της εξαιρετικά αναγκαίας αναβαθμισμένης πολιτικής παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Το μόνο στοιχείο που μπορεί να τους χαλάει τα σχέδια. Που  τελικά θα κρίνει και τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger