Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Δήλωση παραίτησης από την Δημοκρατική Κίνηση Πολιτών

ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΗΛΙΑ,
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΡΟΒΙΑ ΚΑΙ
ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ ΑΓΟΡΟΥ.
Οι λόγοι : 
Τα προβλήματα που παρατηρήσαμε και μας ώθησαν να αποχωρήσουμε έχουν σχέση με την δημοκρατικότητα της κίνησης που υποτίθεται ότι είναι και βασικό στοιχείο των αρχών  που υπερασπίζεται η ΔΗ.ΚΙ.ΠΟ. 
Επίσης παρατηρήσαμε ένα σημαντικό κενό στις αρμοδιότητες της επιτροπής το οποίο καθορίζει και το πώς λειτουργεί  η εξουσία στην ΔΗ.ΚΙ.ΠΟ. 
Αναλυτικά :
α) Ποιες είναι οι αρμοδιότητες της επιτροπής και ποια είναι η σχέση της με την γενική συνέλευση; 
β) Η συντονιστική επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να είναι...
εκτελεστικό όργανο των  αποφάσεων της γενικής συνέλευσης της κίνησης ή είναι ένα όργανο εξουσίας που αναφέρει στις γενικές συνελεύσεις τις αποφάσεις που πήρε, χωρίς να επιτρέπει να διαμορφωθούν λύσεις από τα μέλη της βάσης ; Δεν φαίνεται από την πρακτική της κίνησης να έχουν παρθεί αποφάσεις για όλα αυτά η αν έχουν παρθεί δεν τηρούνται. 
γ) Ποιοι είναι τελικά αυτοί που αποφασίζουν μέσα στην κίνηση; Oι λίγοι που βρίσκονται στην επιτροπή μαζί με τους φίλους τους ή όλοι μαζί πλειοψηφικά;
δ) Εμείς  ως μέλη και ταυτόχρονα ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούμε να θέσουμε θέμα και να καλέσουμε ανοιχτή γενική συνέλευση ή υπάρχουν κάποιοι στην επιτροπή οι οποίοι, χωρίς να θέτουν υποψηφιότητα, αναιρούν την δυνατότητα των υποψηφίων και των υπολοίπων μελών να καλέσουν ανοιχτή γενική συνέλευση;
ε)  Ψάχνουμε υποψήφιο δήμαρχο. Ο υποψήφιος δεν θα είναι μέσα από την κίνηση ώστε να ξέρει τι πρεσβεύουμε και να έχει συμμετάσχει σε αυτό; Θα είναι από έξω… φυτευτός; Επίσης εκτός από τον άγνωστο υποψήφιο δήμαρχο, στην τελευταία γενική συνέλευση (που έγινε πολύ καθυστερημένα) όσες προτάσεις τέθηκαν από την βάση της κίνησης δεν δόθηκαν για ψηφοφορία και ουσιαστικά παρακάμφθηκαν, παρακάμπτοντας ταυτόχρονα και  τις αρχές της Δημοκρατίας, που θα έπρεπε να ισχύουν τουλάχιστον μεταξύ των συμμετεχόντων στην συνέλευση.
Τελικά πως μπορεί να γίνονται όλα αυτά (χωρίς ταυτόχρονα να επιδέχονται λύσεων) και να καλούμαστε  «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ΚΙΝΗΣΗ «ΠΟΛΙΤΩΝ»;
Βέβαια κάποιοι θα απαντήσουν ότι «η δημοκρατία και τα συναφή»…είναι ένα δεύτερο βήμα το οποίο θα ακολουθήσουμε μετά τις εκλογές. Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
Πρώτον. Ποιος πήρε αποφάσεις για το πότε θα είναι σκόπιμο να λειτουργεί δημοκρατικά η κίνηση; Η πλειοψηφία ή μια μειοψηφία του συντονιστικού; Διότι εμείς δεν είδαμε να γίνονται εκλογές στις γενικές συνελεύσεις για κάτι τέτοιο.
Δεύτερον. Αν δεν είμαστε έτοιμοι και δεν έχουμε δομήσει την κίνηση σε επίπεδο εσωτερικής οργάνωσης γιατί  κατεβαίνουμε στις εκλογές; 
Τρίτον.  Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ότι μετά τις εκλογές θα γίνουμε δημοκρατική κίνηση. Όμως το χρονικό διάστημα που απομένει για αυτές δεν έδωσε σε κανέναν μας την ευκαιρία να γνωριστούμε καλά και να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο για τις «αγνές» μας προθέσεις στις αρχές της Δημοκρατίας και της ισότητας. Ποιος λοιπόν ο λόγος και από πού επιβεβαιώνεται ότι θα πρέπει να ελπίζουμε σε μια μετεκλογική μεταξύ μας εμπιστοσύνη, που συνεπάγεται δημοκρατία στις σχέσεις των μελών της κίνησης, όταν αυτό δεν έχει γίνει προεκλογικά; 
Επίσης κάποιοι θα πουν (ενάντια σε αυτά που αναφέρουμε) μα έχει βάση η κίνηση; Δηλαδή αυτοί που έχουν υπογράψει τη διακήρυξη δεν είναι (έστω και λίγοι) η βάση της κίνησης; Ποιοι είναι η κίνηση μόνο η επιτροπή των πέντε ατόμων (και οι επίλεκτοι φίλοι τους); Εν κατακλείδι με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η κίνηση δεν έχει την απαιτούμενη σοβαρότητα  και συνέπεια που θα την καταστήσει έμπιστη και φερέγγυα.
Εν τέλη  δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή πέραν της παραίτησης από την ΔΗ.ΚΙ.ΠΟ.
Ξεπεράστε το πρόβλημα των εκλογών, για τις οποίες δεν είχατε την ωριμότητα να ανταπεξέλθετε και αντί αυτού καταντήσατε την ΔΗ.ΚΙ.ΠΟ. να είναι ό,τι και όλοι οι άλλοι που διεκδικούν τις εκλογές. Μακάρι να είστε σε θέση να συνεχίσετε (αυτό θα εξαρτηθεί από την εντιμότητα σας) και αν δείξετε την απαραίτητη φερεγγυότητα ως κίνηση με τις δράσεις σας μετά τις εκλογές,τότε θα έρθουμε να βοηθήσουμε και εμείς. 
Μέχρι τότε να είστε καλά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger