Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ: ΣΥΜΒΟΛΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝ. ΟΔΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ (8/2) ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ, ΑΠΑΝΤΑ ΜΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει οι αγρότες της Β. Ελλάδας στην κυβέρνηση έως τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης για κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα της τήρησης λογιστικών βιβλίων και άλλων σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το κόστος παραγωγής. Ως εκ τούτου, μετά τη λήξη της διορίας, οι συγκεντρωμένοι αγρότες προχώρησαν σε μερικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, στον κόμβο Κουλούρας έξω από τη Βέροια, καταλαμβάνοντας με τα αγροτικά τους μηχανήματα και τα τρακτέρ τη μία λωρίδα του οδοστρώματος.
Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, βρίσκονται από χθες αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, ενώ παραμένουν και τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκαλέσει για το Σάββατο πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων (βλ. πιο αναλυτικά παρακάτω). Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες των Σερρών.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (8/2) ΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας, με τα μπλόκα των αγροτών να πυκνώνουν τις γραμμές τους και εξαπλώνονται από την Θράκη και τη Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου!
Μπροστά στην πολιτική εξαθλίωσης που επιβάλλουν κυβέρνηση και τρόικα, η οποία οδηγεί σε ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, οι Θεσσαλοί αγρότες αποφάσισαν, την Τρίτη (4/2), κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες, ενώ αναμένονται αγωνιστικές αποφάσεις και από τα άλλα μπλόκα της χώρας. Επιπλέον, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η παναγροτική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις, ενώ την Κυριακή στις 9 Φεβρουαρίου, στην θεσσαλική πόλη θα πραγματοποιηθεί παλλαϊκό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον αγώνα των αγροτών.
Αναλυτικότερα στη σύσκεψη της Τρίτης, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, αποφασίστηκαν οι εξής δράσεις:
-Την Πέμπτη 6 Φλεβάρη, το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων της περιοχής στο χώρο του μπλόκου.
-Το Σάββατο 8 Φλεβάρη, το μεσημέρι, στο Πνευματικό Κέντρο της Νίκαιας Λάρισας, θα γίνει η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτικών μπλόκων προκειμένου να καθοριστεί η περαιτέρω στάση τους.
-Την Κυριακή 9 Φλεβάρη οι αγρότες του μπλόκου Νίκαιας καλούν εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα σε συγκέντρωση στο χώρο του μπλόκου προκειμένου να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στον αγώνα τους και η αναγκαιότητα συντονισμού του αγώνα με όσους θίγονται από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.
Επιπλέον οι αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα φοροεξόντωσης σε βάρος τους ενώ θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με πολιτικά κόμματα.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, μία ρύθμιση από την οποία εξαιρούνται όσοι έχουν ακαθάριστα έσοδα έως και 10.000 ευρώ και ταυτόχρονα εισπράττουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης έως 5.000 ευρώ. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την εξαίρεση των περιπτώσεων με τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ (μικτά), όπως και τη θέσπιση αφορολόγητου για οικογενειακά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (προσαύξηση 5.000 ευρώ ανά παιδί).
Παράλληλα, με στόχο τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν την προμήθεια πετρελαίου και νυχτερινού ρεύματος χωρίς την υποχρέωση καταβολής φόρου. Επιπλέον, διατυπώνουν αιτήματα που αφορούν στη διευκόλυνση δανειοδότησης από τις τράπεζες, όπως και στην ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων («κούρεμα» 30% έως 200.000 ευρώ) αλλά και οφειλών στην εφορία όχι» σε πλειστηριασμούς κατοικιών ή κτημάτων συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ).
Μεταξύ άλλων, τα αγροτικά συνδικάτα ζητούν να αποτραπούν δρομολογούμενες περικοπές -και ευρύτεροι περιορισμοί- στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για την περίοδο 2015-20, να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και να διασφαλιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Ήδη από την έναρξη των κινητοποιήσεων τη Δευτέρα, η κυβέρνηση έκανε εμφανή την αδιάλλακτη στάση της, επιτιθέμενη απρόκλητα στους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας. Πιο συγκεκριμένα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο σημείο, απέκλεισαν  την πρόσβαση προς την ΠΑΘΕ. Η ένταση σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να μπει στην Εθνική Οδό με τα πόδια, προκειμένου να πραγματοποίησει διαδήλωση διαμαρτυρίας επί του οδοστρώματος της Εθνικής οδού. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν βίαια, κάνοντας ρίψη χημικών και κυνηγώντας τους στα παρακείμενα χωράφια.
Την ίδια μέρα, με βία και χημικά απάντησε η αστυνομία μετά από κυβερνητικές εντολές και στο μπλόκο των αγροτών στη Μαραθιά του Νομού Ηλείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών με σκοπό τη βίαιη απώθηση των αγροτών, ενώ προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν και εναντίον δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων και του δημοσιογράφου του ilialive.gr Γιάννη Σπυρούνη.
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Σημαντικά ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών απ' άκρου εις άκρον της χώρας.
Στη Θεσσαλία: Μπλόκο με τρακτέρ έχουν στήσει κοντά στην Εθνική Οδό, έξω από το Βόλο, στο Αερινό, αγρότες από τη Μαγνησία. Σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι θα γίνει συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στον Τύρναβο. Επίσης παραμένει και ενισχύεται το μπλόκο στη Μελούνα Ελασσόνας.
Στην Ηλεία: Παραμένει και ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο στη Μαραθιά.
Στη Μεσσηνία: Έχουν ήδη στηθεί και σταδιακά ενισχύονται σε 4 σημεία του νομού τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο Σουληνάρι Δήμου Πύλου, στην Πύλο, στους Γαργαλιάνους και στο Πεταλίδι.
Στην Αχαΐα: Σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από την Κάτω Αχαγιά θα συγκεντρωθούν στα τοπικά Φανάρια, ενώ στην Αιγιάλεια, την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν και θα παραταχθούν στο ύψος των παλαιών διοδίων Αιγίου, στο Σεληνούντα Ποταμό. Αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό των οδών στα συγκεκριμένα σημεία.
Στην Αρκαδία: Στην Τρίπολη, στα Βούρβουρα, στο δρόμο Τρίπολης - Σπάρτης, σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα θα παραταχθούν στο σημείο. Το συγκεκριμένο σημείο θα ενισχύσουν και αγρότες από το νομό της Σπάρτης που θα καταφθάσουν με τα γεωργικά τους μηχανήματα και τα αγροτικά αυτοκίνητα.
Στην Αργολίδα: Συγκεντρωμένοι αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παραμένουν σε χωριά της περιοχής, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πορευτούν με τα μηχανήματά τους στον επαρχιακό δρόμο Άργους - Ναυπλίου. Καθημερινά, εξάλλου, γίνονται συσκέψεις και περιοδείες.
Στη Φθιώτιδα: Έχουν παραταχθεί τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην ΕΟ Λαμίας - Καρπενησίου, στη Μακρακώμη. Σήμερα παρατάχθηκαν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Δομοκό, στη θέση Δρούγος.
Στη Βοιωτία: Αγρότες της περιοχής έχουν ήδη παρατάξει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα στον περιφερειακό δρόμο του Ορχομενού Βοιωτίας, ενώ σταδιακά ενισχύονται.
Σε Πέλλα - Ημαθία: Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ στον κόμβο Μελισσίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στον κόμβο Γυψοχωρίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, στον κόμβο Μαυροβουνίου της ΕΟ Θεσσαλονίκης - Έδεσσας - Αριδαίας και στη διασταύρωση Πλευρώματος της ΕΟ Σκύδρας - Νάουσας. Επίσης, αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί στον Κοπανό Νάουσας. Αγρότες επίσης έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Κουλούρα Ημαθίας και στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού της Νάουσας.
Στην Πιερία: Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώνονται στο χωριό Βροντούς.
Στις Σέρρες: Σε αγωνιστική κινητικότητα βρίσκονται και οι αγρότες της περιοχής, ειδικότερα στα χωριά Μητρούσι, Νέος Σκοπός και Νέα Ζίχνη.
Στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης: Την Παρασκευή 7 Φλεβάρη, θα γίνει σύσκεψη στην Επανωμή, για την κάθοδο των αγροτών της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στο στήσιμο μπλόκου στην ΕΟ Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 9 Φλεβάρη. Χτες Τρίτη, το απόγευμα, έγινε σύσκεψη στα Βασιλικά Θεσ/νίκης.
Στον Έβρο: Αγρότες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν παρατάξει από χτες Τρίτη τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα.
Στην Κρήτη: Στα Χανιά, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ανανεώνουν για σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι και στις 6 το απόγευμα, το ραντεβού τους στο πρώτο αγωνιστικό μπλόκο που στήθηκε από την Τρίτη στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά, στο οποίο κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων.
Στην Αιτωλοακαρνανία: Από χτες, Τρίτη 4 Φλεβάρη, το πρωί, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στην Ερμίτσα, κοντά στο Αγρίνιο, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Και το μπλόκο στο συγκεκριμένο σημείο ενισχύεται καθημερινά, ενώ η τοπική συντονιστική επιτροπή προχωρά στην οργάνωση του αγώνα των αγροτών.
Στην Ήπειρο: Έχει στηθεί ήδη ένα μπλόκο στην περιοχή Φανάρι στο Καναλάκι Πρέβεζας με αποφάσεις των 4 αγροτικών συλλόγων της περιοχής και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα.
Στη Λέσβο, η Τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΥ διοργανώνει παλλεσβιακό παναγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 11 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Θα προηγηθεί σύσκεψη στις σήμερα Τετάρτη 5 Φλεβάρη (7.30 μ.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο).
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger