Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Ημερίδα για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών

Ημερίδα για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών

Η ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και ο σημαντικός ρόλος των παραδοσιακών σκαφών στη ναυτική ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας, ήταν το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε από τον «Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών» στο φιλόξενο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (Ν.Ο.Ε).
Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, γενικοί γραμματείς υπουργείων, εκπρόσωποι δημόσιας διοίκησης και φορείς αυτοδιοίκησης καθώς και οργανισμών, ιδρυμάτων, μουσείων, συλλόγων, ομίλων. Σημαντική υπήρξε και η παρουσία κοινού, φίλων της παραδοσιακής ναυπηγικής.
Το κυρίαρχο θέμα της ημερίδας ήταν «η διαμόρφωση προτάσεων για τη διάσωση των παραδοσιακών σκαφών και καρνάγιων» ενώ σε επιμέρους ενότητες συζητήθηκε η φορολόγηση ή μη, των παραδοσιακών ξύλινων ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, η αναγκαιότητα έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου της ΚΥΑ περί καθορισμού σκάφους ως παραδοσιακού και οι αδειοδοτήσεις λειτουργίας των παραδοσιακών καρνάγιων.

Κοινός παρανομαστής στις τοποθετήσεις των εισηγητών αλλά και του διαλόγου  που ακολούθησε ήταν η αναγκαιότητα στήριξης, διατήρησης και επιβίωσης της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσω των παραδοσιακών καρνάγιων κατά τη ναυπήγηση και συντήρηση των παραδοσιακών σκαφών.

Στην εκδήλωση, θεσπίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου το «βραβείο Θεμιστοκλής» το οποίο δόθηκε σε έξι σημαντικούς εργάτες της θάλασσας, καραβομαραγκούς, αρμαδώρους κ.α.
Τα συμπεράσματα και οι επιμέρους προτάσεις που κατατέθηκαν στη διάρκεια της ημερίδας, θα καταγραφούν και θα αποσταλούν προς κάθε αρμόδιο, εντός και εκτός Ελλάδος, προς αξιολόγηση και λήψη αποφάσεων.
Ανακοινώθηκε επίσης η πρόθεση σύστασης «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Σκαφών και Καρνάγιων» για τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης και ανάδειξης της ναυτικής παράδοσης.
Κατά το κλείσιμο  της ημερίδας το διοικητικό συμβούλιο έδωσε νέο ραντεβού στα Μέθανα, για το δεύτερο ναυτικό σαλόνι παραδοσιακών σκαφών, το τελευταίο τριήμερο του Μαΐου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου