Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Βρισκόμαστε σε πόλεμο: Ας ενωθούμε επιτέλους

Άρθρο του προέδρου της Κοινωνίας Αξιών που δημοσιεύτηκε στο skai.gr
παρακαλούμε για την αναδημοσίευση

                    Βρισκόμαστε σε πόλεμο: Ας ενωθούμε επιτέλους


Η χώρα μας βρίσκεται αναμφισβήτητα στη δυσκολότερη θέση μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο. Ουσιαστικά, βρισκόμαστε σε ανάλογες συνθήκες πολέμου που διαμορφώνονται από τη δυναμική της σύγκρουσης εθνικών, οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων στα πλαίσια του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και της Ε.Ε. Σε αυτόν τον πόλεμο βρισκόμαστε ανίσχυροι και σε οικονομική, πολιτική, κοινωνική, αξιακή και εθνική χρεοκοπία.


Η θεμελιώδης προϋπόθεση, να βγει η χώρα από την πολύπλευρη κρίση σε τόσο δυσμενείς συνθήκες είναι η ενότητα στην πολιτική και στην κοινωνία. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγώνες και οι πόλεμοι κερδίζονται όταν είμαστε ενωμένοι. Ας ενωθούμε επιτέλους στα αυτονόητα που εξασφαλίζουν την επιβίωση και την πρόοδο της χώρας για την κοινωνική ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού.

Ανεξαρτήτως των ιδεολογιών και των πολιτικών διαφορών, τίποτα δεν μας εμποδίζει να συμφωνήσουμε και να παλέψουμε για ένα κοινό εθνικό όραμα που θα συνδέεται με την πρόοδο, την κοινωνική ευημερία, την εθνική αξιοπρέπεια και ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Μπορούμε να διαμορφώσουμε, να συμφωνήσουμε και να δεσμευθούμε στην υλοποίηση ενός εθνικού συνεκτικού στρατηγικού σχεδίου θεσμικής και οικονομικής ανασυγκρότησης που θα στηρίζεται στο κοινό εθνικό μας όραμα. Εθνικό στρατηγικό σχέδιο σημαίνει ότι περιλαμβάνει εθνικούς στόχους και εθνικές στρατηγικές που αποτελούν κοινούς παρανομαστές, τουλάχιστον για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ξεπερνούν τις κομματικές ιδεολογίες και δεσμεύουν τις εκάτοτε κυβερνήσεις για την υλοποίησή τους. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σχεδόν όλοι στα θεμελιώδη ενός τέτοιου σχεδίου.

Πρώτον, ελάχιστοι διαφωνούν ότι η χώρα μας πρέπει και μπορεί ν’ αναπτύξει ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα αξιοποιεί αποδοτικά, αποτελεσματικά και ανταγωνιστικά τους πλούσιους πόρους και ικανούς ανθρώπους και θα παράγει αξία για την κοινωνική ευημερία με βάση την υγιή επιχειρηματικότητα και λειτουργία της αγοράς. Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς αν στηριχθεί στη λογική, στη γνώση και στο συμφέρον της κοινωνίας με το τι πρέπει να κάνουμε για να διαμορφώσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, τους κλάδους που αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη, την αύξηση των εξαγωγών και την υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχώρια προϊόντα ή υπηρεσίες. Όλοι συμφωνούμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να εξασφαλίζει εργασία σε όλους και τη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος, ανάλογα με τη συνεισφορά. Όλοι συμφωνούμε στη διεκδίκηση της μείωσης του χρέους και τη σύνδεσή του με την ανάπτυξη.

Δεύτερον, όλοι σχεδόν συμφωνούμε ότι ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειαζόμαστε ένα κράτος αποδοτικό, αποτελεσματικό, με βάση αντικειμενικούς δείκτες, χωρίς γραφειοκρατία και διαφθορά, με σύγχρονες τεχνολογίες, αξιοκρατία, λιτές και ευέλικτες δομές, συστήματα ελέγχου και αποτελεσματικό μάνατζμεντ που θα υπηρετεί τους πολίτες και την ανάπτυξη.

Τρίτον, σχεδόν όλοι συμφωνούμε σε ένα κοινωνικό κράτος, υγιές, αποδοτικό, αποτελεσματικό, που θα εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες τις βασικές ανάγκες της υγείας, παιδείας, πολιτισμού, στέγης, διατροφής και ασφάλειας.

Τέταρτον, σχεδόν όλοι συμφωνούμε στην ουσιαστική αντιπροσωπευτική δημοκρατία ως υπηρέτη της κοινωνικής συνοχής και ευημερίας, στην ισονομία, στην τήρηση των νόμων, στη δικαιοσύνη, στις ίσες ευκαιρίες και άλλα και στη μη «εξίσωση των άνισων» (με την έννοια του Αριστοτέλη).

Πέμπτον, ελάχιστοι είμαστε αντίθετοι με την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και γενικά της παρανομίας.

Έκτον, όλοι σχεδόν συμφωνούμε σε μια Ελλάδα που συμμετέχει ισότιμα στην Ε.Ε των αξιών, της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει ν’ αναπτύσσουμε τις διεθνείς μας σχέσεις με τρίτες χώρες, με τη λογική του «κερδίζω – κερδίζεις» για αμοιβαίο όφελος.

Έβδομο, όλοι συμφωνούμε ότι η χώρα χρειάζεται μια διακυβέρνηση από ανθρώπους που ξέρουν, μπορούν και θέλουν να υπηρετούν το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον και όχι για ατομικά, κομματικά ή άλλα συμφέροντα.

Τέλος, όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα ποιοτικό πολιτικό πολιτισμό που να στηρίζεται στις αξίες της ακεραιότητας, της φρόνησης, της ηθικής, της συναίνεσης (και όχι του συμβιβασμού), της εντιμότητας, της ειλικρίνειας, καθώς και σε πολιτικούς που πιστεύουν ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα.

Ασφαλώς, τα παραπάνω είναι ενδεικτικά παραδείγματα για να γίνει φανερό ότι ως επιβάτες σε ένα καράβι με τεράστιες βλάβες σε επικίνδυνη τρικυμία μεσοπέλαγα και πορεία προς τα βράχια, είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Τίποτα δεν μας εμποδίζει λοιπόν να συνεννοηθούμε, να συναινέσουμε και να δευσμευτούμε και να ενωθούμε για να σώσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Αν το κάνουμε, θα οδηγήσουμε το καράβι σε απάνεμο λιμάνι. Το οφείλουμε σε εμάς, στους προγόνους μας και κυρίως στα παιδιά μας. Αν δεν το κάνουμε θα πάμε στον πάτο και θα μείνουμε για πάντα όπως ο Τιτανικός.

Δημήτρης Μπουραντάς, Πρόεδρος του κόμματος “κοινωνία αξιών”

Πηγή: http://www.skai.gr/news/opinions/article/251828/vriskomaste-se-polemo-as-enothoume-epitelous/#ixzz2t726EfIt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger