Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Τεκμήρια του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου από το 1837...

Τεκμήρια του Ειρηνοδικείου Σκοπέλου από το 1837...Πολύ σημαντικό αρχειακό υλικό περιήλθε το τελευταίο διάστημα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, προκειμένου να μελετηθούν και στη συνέχεια να ψηφιοποιηθούν. Μεταξύ των εξαιρετικά σημαντικών αρχείων που περιήλθαν στα ΓΑΚ Μαγνησίας συγκαταλέγεται το αρχείο που προέρχεται από το Ειρηνοδικείο Σκοπέλου.
Το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό ανάγεται στα 1837 και περιήλθε στα ΓΑΚ μόλις το περασμένο φθινόπωρο. «Πρόκειται για πολύ σημαντικό αρχειακό υλικό, διότι αφορά τις υποθέσεις που απασχολούσαν τους Σκοπελίτες το 19ο αιώνα και διαφορές τις οποίες έπρεπε να επιληφθούν, καταφεύγοντας στο δικαστήριο», επισημαίνει η Δρ. Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας.
Στην ίδια υπηρεσία έχουν περιέλθει, εξάλλου, τα αρχεία του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Βόλου, που ανάγονται σε αντίστοιχη χρονική περίοδο και αποτυπώνουν περιστατικά, τα οποία συνέβησαν διακόσια και πλέον χρόνια πριν.

            Στο μεταξύ, τα ΓΑΚ Μαγνησίας αναπτύσσουν πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο, με έντονες κοινωνικές και εκπαιδευτικές προεκτάσεις. Ο απολογισμός δράσης της περασμένης χρονιάς πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης κοπής της πίτας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών εκλεκτών προσκεκλημένων. Προηγουμένως προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με θέμα «Μια μέρα στο σανατόριο του γιατρού Καραμάνη στα Χάνια Πηλίου», παραγωγής των ΓΑΚ Μαγνησίας, σε κείμενο της Δρ. Αννίτας Πρασσά και αφήγηση των Βασίλη Μητσάκη-Αγγελικής Νικολάου.
            Περίοπτη θέση στον απολογισμό δράσης του 2013 κατέχει, εξάλλου, η έκθεση για το Σανατόριο Καραμάνη στην παλιά κλινική Τσικρίκη, «το λεύκωμα για το σανατόριο που κάναμε μαζί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γουργουλιάνη, η συνεργασία των ΓΑΚ με το Δήμο Βόλου για το έτος Καβάφη, η αύξηση της επισκεψιμότητας στα ΓΑΚ με ερευνητές, σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα και οι πολύ σημαντικές προσκτήσεις αρχείων» υπογραμμίζει η κ. Πρασσά. Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας απηύθυνε, παράλληλα, ευχαριστίες στον κ. Γουργουλιάνη «διότι μας συμπαρίσταται σε όλες τις δραστηριότητές μας, είναι πολύτιμος φίλος των ΓΑΚ και η συνεργασία μας που ξεκίνησε το 1994 όταν πρωτοσυνεργαστήκαμε για το Σανατόριο Καραμάνη, ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια, με αφορμή το αρχείο του σανατόριου, το οποίο ο ίδιος μας βοήθησε να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε η κ. Πρασσά.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger