Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Τσουχτερά πρόστιμα στη Σκιάθο

Τσουχτερά πρόστιμα στη Σκιάθο   Υψηλά πρόστιμα, που φθάνουν έως τις 10.000 ευρώ, θα επιβάλλονται στους παραβάτες των κανονισμών της Δημοτικής Υδρευσης και Αποχέτευσης Σκιάθου, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Σκιάθου, η οποία τέθηκε προς συζήτηση σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκιάθου, τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.
Το πρόστιμο για κάθε παράνομη σύνδεση αποχέτευσης/ύδρευσης με το δίκτυο αποχέτευσης/ύδρευσης, που θα εντοπιστεί, ανέρχεται σε 500 ευρώ, για παράνομη σύνδεση αποχέτευσης με το δίκτυο ομβρίων, 10.000 ευρώ, για  δολιοφθορά στο δίκτυο αποχέτευσης/ύδρευσης, 3.000 ευρώ και για κατ’ εξακολούθηση μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα ή του δικτύου όμβριων, λόγω ελαττωματικού εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης του καταναλωτή, ο υπαίτιος θα καλείται να καταβάλει το ποσό των 500 ευρώ.
            Στο μεταξύ, με την ίδια απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, η οποία υποβλήθηκε προς
επικύρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, προβλέπεται μείωση του τέλους επανασύνδεσης υδρομέτρου λόγω χρέους,  σε 60 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται αναπροσαρμογή τιμολογιακής πολίτικης και εφαρμογή ελαφρύνσεων σε δικαιούχους με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, στο πλαίσιο της κρίσης, με στόχο να ωφεληθούν δεκάδες οικογένειες του νησιού, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
            Στο πλαίσιο αυτό μειώνεται το τέλος αποχέτευσης από  80% σε 65%, καταργείται ο εφαρμοζόμενος τόκος 1% που αφορά ανεξόφλητους λογαριασμούς καταναλωτών, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική η εγγύηση που εφαρμόζεται στα τιμολόγια της Δ.Ε.Υ.Α.Σ,  σε περίπτωση που ιδιοκτήτης και καταναλωτής είναι το ίδιο πρόσωπο. Τέλος, θεσμοθετείται το «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» το οποίο θα δικαιούνται οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες και το οποίο προτείνεται να διαμορφωθεί ως εξής: Δικαιούχοι της έκπτωσης του 80% είναι άποροι σε κατάσταση πλήρους ένδειας.  Δικαιούχοι της τάξης του 50% είναι αντίστοιχα άποροι με βιβλιάριο ανασφαλίστου, άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, πολύτεκνες οικογένειες και μακροχρόνια άνεργοι.
Το Κοινωνικό Οικιακό τιμολόγιο, θα εφαρμόζεται στα πρώτα 50 κυβικά το τρίμηνο (για τους πολύτεκνους στα πρώτα 60 κυβικά το τρίμηνο προσαυξανόμενο κατά 5 κυβικά για κάθε επιπλέον τέκνο πάνω των τεσσάρων), εφόσον η κατανάλωση αφορά ένα υδρόμετρο για την κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου και η παροχή ύδρευσης είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου. Οι υπόλοιπες χρεώσεις μένουν ως έχουν.
«Ουσιαστικά με την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, ο καταναλωτής καρπώνεται τη διαφορά του ΦΠΑ που προκύπτει επειδή στο ειδικό τέλος επιβάλλεται ΦΠΑ 16%, ενώ η χρέωση του νερού έχει ΦΠΑ 9%. Ταυτόχρονα μειώνεται και το τέλος της αποχέτευσης από 80% σε 65%, στην οποία χρέωση επίσης εφαρμόζεται ΦΠΑ της τάξης του 16%», όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην πρόσφατη απόφαση της ΔΕΥΑ Σκιάθου.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger