Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Υδροπλάνα: Καθορίστηκαν τα τέλη προσθαλάσσωσης και ελιμενισμού στην Σκόπελο,

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκη Παπανικολάου
npapanik@kerdos.gr

Την έναρξη επιβατικών πτήσεων εντός του 2014 έχουν δρομολογήσει τόσο η Hellenic Seaplanes όσο και τα Ελληνικά Υδατοδρόμια σε συνεργασία με την αεροπορική εταιρεία Κ2 Smart Jets, μετά και την ψήφιση του σχετικού Νόμου 4146 που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση στη διαδικασία αδειοδότησης και λειτουργίας των υδατοδρομίων. Μάλιστα πριν μερικές ημέρες τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Ναυτιλίας προχώρησαν στην τιμολόγηση των υπηρεσιών υδατοδρομίων, καθορίζοντας τα όρια των τιμών που θα μπορούν να επιβάλουν οι φορείς λειτουργίας τους.


Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 50/Β/15.1.2014, τα όρια τιμολόγησης υπηρεσιών υδατοδρομίων καθορίζονται ως εξής:

- Τέλος Προσθαλάσσωσης: Υπολογίζεται σύμφωνα με το μέγιστο βάρος αποθαλάσσωσης (MTOW - maximum take-off weight) του υδροπλάνου όπως αυτό καθορίζεται στα σχετικά εγχειρίδια του κατασκευαστή και κυμαίνεται από 5 έως 15 ευρώ ανά προσθαλάσσωση.
Κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους δύναται να ισχύει έκπτωση ποσοστού 50% στα τέλη προσθαλάσσωσης.

- Τέλος Παραμονής (Ελλιμενισμού). Υπολογίζεται ανάλογα με το μέγιστο βάρος αποθαλάσσωσης (MTOW - maximum take-off weight) του υδροπλάνου και με τον αριθμό των ωρών παραμονής του υδροπλάνου στο υδατοδρόμιο και κυμαίνεται από 0,2 έως 0,6 ευρώ/ώρα παραμονής.

- Τέλος Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης Πτήσεων. Το τέλος αυτό αντιστοιχεί σε παροχή βασικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πτήσεων (π.χ. καθοδήγηση από σκάφος, πρόσδεση, μέσα επιβίβασης/αποβίβασης επιβατών, φορτοεκφόρτωση αποσκευών, έλεγχος εισιτηρίων, αποσκευών, επιβατών, καθαρισμός υδροπλάνου κ.λπ.) και τα ανώτατα/κατώτατα όριά του καθορίζονται από 20 ευρώ έως 100 ευρώ για την πρώτη πτήση, ενώ για τις επόμενες πτήσεις ο φορέας δύναται να παρέχει έκπτωση ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των πτήσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, αναφορικά με τα τιμολόγια υπηρεσιών υδατοδρομίων ισχύουν τα παρακάτω:

- Ο φορέας λειτουργίας υδατοδρομίου καθορίζει τα τιμολόγια των παρεχόμενων από αυτόν υπηρεσιών προς τους κατόχους/εταιρείες εκμετάλλευσης υδροπλάνων που το χρησιμοποιούν.

- Τα τέλη εισπράττονται από το φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου, είτε πρόκειται για φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, είτε πρόκειται για εταιρεία η οποία με ειδική σύμβαση παραχώρησης από το φορέα του λιμένα έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του υδατοδρομίου εντός της λιμενικής περιοχής, είτε πρόκειται για υδατοδρόμιο εκτός λιμενικής περιοχής, είτε πρόκειται για υδατοδρόμιο σε λίμνη.

Ο σχετικός τιμοκατάλογος υπηρεσιών κοινοποιείται στη Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ) του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την Εποπτική Αρχή Τελών Αεροδρομίων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών.

ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ

Εντός του 2014 εκτιμά η Hellenic Seaplanes / Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ ότι θα ξεκινήσει πτήσεις με υδροπλάνα δημιουργώντας στο πλαίσιο αυτό δίκτυο με υδατοδρόμια σε όλη τη χώρα. Η εταιρεία ορίστηκε ανάδοχος της διαδικασίας αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Ζακύνθου, ενώ έχει καταθέσει, μετά από προκήρυξη, τις προτάσεις της για αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία υδατοδρομίου χωρίς κάποια επιβάρυνση για τον δημόσιο φορέα διαχείρισης του λιμένα σε Σητεία, Αγ. Νικόλαο, Σκόπελο, Λέσβο, Καλαμάτα και Αλόννησο, ενώ είναι σε συνεχείς επαφές με το υπουργείο Ναυτιλίας με στόχο την εξομάλυνση της διαδικασίας παραχώρησης χώρων για υδατοδρόμιο.

Παράλληλα, η Ελληνικά Υδατοδρόμια δρομολογεί την έναρξη των πτήσεων στα νησιά του Ιονίου, έχοντας αναλάβει την κατασκευή τεσσάρων υδατοδρομίων στην Κέρκυρα, στους Παξούς, στους Οθωνούς και την Ερεικούσσα για λογαριασμό του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Επίσης, η εταιρεία ανέλαβε να ξεκινήσει τις διαδικασίες επαναδειοδότησης των υδατοδρομίων που λειτουργούσαν έως το 2008 και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να προχωρήσει η αδειοδότηση - κατασκευή υδατοδρομίων στη Λευκάδα, στο Αργοστόλι, στο Βαθύ Ιθάκης και τη Ζάκυνθο.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη της Ελληνικά Υδατοδρόμια (πιλότοι υδροπλάνων, μηχανικοί υδροπλάνων, υπεύθυνοι λειτουργίας υδατοδρομίων, υπεύθυνοι διοίκησης) αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα εργασίας που κατασκεύασε, αδειοδότησε και λειτούργησε συνολικά 12 υδατοδρόμια στην Ελλάδα στο διάστημα από το 2004 έως και το 2008.


Κέρδος online   21/1/2014 9:17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger