Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Πρωτοχρονιά με μαζικές απολύσεις-Χαλυβουργία Βόλου,νοσοκομείο Άρτας

40 απολύσεις στη Χαλυβουργία Βόλου, μνημείο εργοδοτικού συνδικαλισμού !!-Απολύονται 17 εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αρτας
Καλύτερα θα το λέγαμε “πίσσα και πούπουλα στα εργοδοτικά σωματεία” !  Μετά από γερές μειώσεις αποδοχών το καλοκαίρι, ο Μάνεσης απολύει 40 εργαζόμενους στο Βόλο και άλλους τόσους στον Ασπρόπυργο. Αυτή τη φορά δεν του φταίνε οι εργαζόμενοι αλλά …η ΔΕΗ ! Διαβάστε παρακάτω τι έγινε.

Με τον χειρότερο τρόπο φεύγει το 2013 για 40 συμβασιούχους στη Χαλυβουργία, που από σήμερα μένουν στο δρόμο και προστίθενται στην ατέλειωτη λίστα της ανεργίας, διότι η εταιρία δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους.
Αιτιολογικό της μη ανανέωσης των συμβάσεων είναι, το υψηλό κόστος ρεύματος που επικαλείται η εταιρία, ενώ οι απολυμένοι, από σήμερα, είναι μέρος των 52 συμβασιούχων, που προσλήφθηκαν το 2011, για να καλύψουν ανάγκες της παραγωγής που υπήρχαν εκείνη την περίοδο.
Μετά την εξέλιξη αυτή, το προσωπικό της Χαλυβουργίας, που διατηρεί δύο εργοστάσια στην περιοχή, μειώνεται από τα 370, που ήταν μέχρι σήμερα, στα 330 άτομα, ενώ στους κύκλους των εργαζομένων επικρατεί παγωμάρα και κλίμα φόβου για τις επόμενες κινήσεις της εταιρίας.
Την εξέλιξη αυτή δεν την περίμενε κανείς συνδικαλιστής και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Χαλυβουργία Θοδωρής Γκλαβίνης, επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι δέχτηκαν μειώσεις στη μισθοδοσία και εκ περιτροπής εργασία, προκειμένου να παραμείνουν οι θέσεις εργασίας και να μην υπάρξουν απολύσεις.
Ο κ. Γκλαβίνης άφησε αιχμές και κατά της πολιτικής ηγεσίας, διότι είχε επαφές με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη για το ζήτημα της μείωσης του κόστους ρεύματος, αλλά, παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν έκανε το παραμικρό. Επίσης, ανέφερε ότι για το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας το Σωματείο ενημέρωσε εγγράφως τους βουλευτές της Μαγνησίας, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη, που επίσης δεν έπραξαν το παραμικρό «με αποτέλεσμα σήμερα 40 συνάδελφοί μας, με τις οικογένειές τους να βρίσκονται στο δρόμο», όπως ανέφερε ο κ. Γκλαβίνης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, η Χαλυβουργία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ουδείς μπορεί να προβλέψει που θα οδηγήσει το αδιέξοδο που έχει περιέλθει.
Magnesianews.gr
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων τα χώνει στους πολιτικούς της περιοχής γιατί δεν μειώθηκε η τιμή του ηλεκτρικού  ρεύματος! Καμία κουβέντα για τις 40 απολύσεις ή κάποια δυναμική απάντηση. Ας δούμε και ένα ακόμη μέσο ενημέρωσης:
…Ειδικότερα για τους 52 συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί από τον Ιούλιο του 2011 και μετά στα δύο εργοστάσια της Χαλυβουργίας Ελλάδας σε Βελεστίνο (χαλυβουργείο) και Βόλο (έλαστρο), ισχύουν από χθες τα εξής:
- Καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις 17 ατόμων, συμβάσεις οι οποίες έληγαν στις 2 Ιανουαρίου 2014 και πλέον ως απολυθέντες, έχουν δικαίωμα να λάβουν ταμείο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
- Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις 13 ατόμων που λήγουν σήμερα κι ως εκ τούτου οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι, μένουν χωρίς εργασία και χωρίς ταμείο ανεργίας.
- Καταγγέλλονται πριν την προσεχή Παρασκευή οι συμβάσεις 10 ατόμων που λήγουν 2 Ιανουαρίου 2014 ώστε να μπορούν να πάρουν ταμείο ανεργίας.
- Απομένουν 12 συμβασιούχοι από το σύνολο των 52 με ισχυρή πιθανότητα την καταγγελία της σύμβασής τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως απολύσεις γίνονται και στη μονάδα της εταιρίας στον Ασπρόπυργο όπου από 120 εργαζόμενους, σταδιακά έχουν απολυθεί 40 κι έπονται προσεχώς άλλες σαράντα απολύσεις.
Στο εργοστάσιο του Βόλου, (ελασματουργείο), ήδη έχει καταργηθεί η μία από τις τέσσερις βάρδιες (22-25 άτομα κάθε βάρδια) ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως «από το περασμένο Σάββατο έχει σταματήσει η μεταφορά σκραπ στο λιμάνι του Βόλου και η παραγωγική διαδικασία στα δύο εργοστάσια, καθώς παραγγελίες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, ενώ η βιομηχανία δεν μπορεί να κάνει εξαγωγές, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας, δεν της επιτρέπει να είναι ανταγωνιστική, από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να μην είναι κερδοφόρες.»
….
Τις εξελίξεις στα εργοστάσια και τα σενάρια για κύμα απολύσεων κι άλλων ατόμων, πλέον των συμβασιούχων, θα συζητήσει το ΔΣ του σωματείου που συγκαλείται την Παρασκευή.
myvolos.net
Εδώ παρουσιάζεται διαφορετικά το θέμα, αφορά συμβασιούχους και όχι μόνιμους εργαζόμενους, αλλά αντιμετωπίζονται επιλλεκτικά, άλλοι απολύονται μιά μέρα πριν λήξει η σύμβαση και άλλοι όχι !
Σε οποιοδήποτε σωματείο σέβεται στοιχειωδώς το ρόλο του θα είχε καλεστεί γενική συνέλευση, αλλά εδώ τα τσιράκια της εργοδοσίας αρκούνται σε μιά συνάντηση του ΔΣ.
Ας θυμηθούμε πως αποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι το καλοκαίρι τις μειώσεις μισθών
Το «κλίμα» ισχυρών πιέσεων, αισχρών εκβιασμών, εκφοβισμού και τρομοκρατίας σε βάρος των εργατών της «Χαλυβουργίας», στο Βόλο, που, εδώ και μέρες, διαμόρφωσαν, από κοινού και εν συμπλεύσει, η εργοδοσία και η εργοδοτική διοίκηση του σωματείου και το οποίο εκφράστηκε πολύ έντονα και στη χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει, τελικά, δεκτή, κατά πλειοψηφία, η απαίτηση του Μάνεση για νέα, μεγάλη μείωση του μισθού τους.
Η «πρόταση» της εταιρείας προβλέπει μείωση μισθού κατά 14% για το δίμηνο Ιούλης – Αύγουστος του 2013 και, σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, αφαίρεση ενός μεροκάματου το μήνα από κάθε εργαζόμενο (το ονομάζει εκ περιτροπής εργασία).
Από τους 289 εργαζόμενους που παραβρέθηκαν στη χτεσινή Γενική Συνέλευση 192 ψήφισαν υπέρ, 94 κατά και 3 άκυρο.
Να σημειώσουμε ότι πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι, σε Γενική Συνέλευση, με 194 κατά και 96 υπέρ ψήφους, είχαν καταψηφίσει «πρόταση» της εταιρείας για υπογραφή νέας, 6μηνης επιχειρησιακής σύμβασης, που προέβλεπε μείωση μισθού κατά 17%.
Η χτεσινή Γενική Συνέλευση, έγινε με την εταιρία να έχει ανακοινώσει ήδη εκ περιτροπής εργασία στο 50% των μεροκάματων, που ξεκινούσε από χτες. Αυτό αξιοποίησε η διοίκηση του σωματείου, που κινείται στο «ντορό» του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, για μια ακόμα φορά κι έπαιξε το «ρόλο» της για να περάσει η εργοδοτική απαίτηση.
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7515322&publDate=3/7/2013
9/3/2012
Αλλά και νωρίτερα πίεζαν για μειώσεις που τις πέτυχαν ….
Πραγματοποιήθηκε σήμερα (26/10/12) το μεσημέρι η συνέλευση των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Βόλου για να συζητηθεί η στάση του σωματείου σχετικά με τις μειώσεις μισθών που έχει προτείνει η εργοδοσία.
Το ΔΣ του σωματείου έθεσε σε ψηφοφορία το ερώτημα αν οι εργάτες δέχονται ή όχι την πρόταση Μάνεση για μείωση κατά 18% των μισθών τους και μάλιστα με κλειστή κάλπη τη στιγμή που υποτίθεται ότι το ΔΣ είχε ομόφωνα δηλώσει με ανακοίνωσή του ότι δεν αποδέχεται καμιά μείωση μισθών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέλευση περίπου 170 εργαζόμενοι ψήφισαν υπέρ της μείωσης των αποδοχών τους και περίπου 100 κατά.
Το ΔΣ σκέφτεται μάλιστα να παραιτηθεί (αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί….) γιατί είναι σε δυσαρμονία με τη βούληση των εργατών…..Το πιθανότερο όμως είναι όχι, καθώς αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Μάνεση σε συνεργασία με το ΔΣ, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους ευχές για καλή μείωση μισθών….
Η σημερινή ψηφοφορία είναι ταφόπλακα για τους μισθούς σε όλο το κλάδο του μετάλλου, τουλάχιστον στην περιοχή.
Η μεθόδευση της εργοδοσίας σε συνεργασία με το ΔΣ του σωματείου να θέσει το ερώτημα στους εργαζόμενους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν μια ηγεσία για να τραβήξει οποιοδήποτε αγώνα, ώθησε, εκτός από τους δηλωμένους εργοδοτικούς του Μάνεση, μια μεγάλη ομάδα εργατών να ψηφίσει τη μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων γνωρίζοντας ότι με τη παρούσα ηγεσία είναι αδύνατον να διεξαχθεί οποιοσδήποτε πραγματικός αγώνας.
Τώρα το ΔΣ του σωματείου όπως και το ΕΚΒ μπορούν να νίψουν τα χέρια τους και να πουν, όπως και πέρυσι όταν οι συνάδελφοί τους στον Ασπρόπυργο απήργησαν, ότι οι εργάτες ψήφισαν δημοκρατικά……
Το ΔΣ του σωματείου της Χαλυβουργίας, όπως κι οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΜΕΤΚΑ που είχαν θέσει σε ψηφοφορία τη διαγραφή των τριών επαναπροσληφθέντων εργατών από το εργοστασιακό σωματείο, ακολουθούν κατά πόδας το ΕΚΒ με το οποίοι πλέον κωλοτρίβονται οι αριστεροί φίλοι του.
Μπροστά οι πουλημένοι, πίσω οι αριστερές δυνάμεις.
Αυτός είναι ο λόγος των ανεξάρτητων απεργιακών συγκεντρώσεων τις οποίες με επιμέλεια πουλημένοι συνδικαλιστές και αριστερά δεκανίκια θέλουν να διεμβολίσουν.
Ενόψη δε των εκλογών στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και το συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν αποκλείεται να δούμε όλες αυτές τις συμμαχίες που θα δούμε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι ώρα για να χαθεί κανένα ψηφαλάκι;
Μέσα όμως στους εργάτες υπάρχει πλέον μια μειοψηφία που πρέπει να βρει μια ταξικά ανεξάρτητη φωνή από το Μάνεση και τη σημερινή διοίκηση που πάει αγκαζέ μαζί του.
http://ergatis.wordpress.com
Τελικά, όχι μόνο πέφτουν μειώσεις αποδοχών αβέρτα και κάθε λίγους μήνες αλλά το σωματείο έχει ξεφύγει εντελώς από το ρόλο του. Οχι μόνο συμφωνεί με μειώσεις και απολύσεις αλλά αναλαμβάνει να ζητήσει και μείωση της τιμής του ρεύματος γιατί ο Μάνεσης δεν βγαίνει !!!
Με τα τομάρια του ΔΣ του σωματείου δεν έχουμε κάτι να πούμε πέρα από βρισιές μετά από επικοινωνία που είχε μέλος μας με το πρόεδρο Γκλαβίνη.
Σε ερώτηση αν οι απολυμένοι είναι μέλη του σωματείου, απάντησε πως δεν ήταν αλλά το ΔΣ δεν το λαμβάνει υπ’όψιν στις αποφάσεις του.
Ρωτήσαμε τι είναι αυτό το περίεργο με τις καταγγελίες ή όχι των συμβάσεων, απάντησε πως η εργοδοσία θέλησε έτσι να βοηθήσει να πάρουν κάποιοι απολυμένοι επίδομα ανεργίας, όταν επισημάναμε πως δεν το παίρνουν όλοι επειδή δεν έγινε καταγγελία της σύμβασης μιά μέρα πριν, απάντησε πως αυτά τα κανονίζουν τα αφεντικά και αφορούν τους εργαζόμενους που θέλουν αυτοί, ο ίδιος αρνείται ότι μεσολάβησε.
31/12/2013
-------------------------------------------------------------
Σύμφωνα με εργαζόμενους που δουλεύουν στο νοσοκομείο, έχουν δοθεί σε περίπου 16-17 εργαζόμενους χαρτιά απόλυσης-”διαθεσιμότητας”- , ενώ συνεχίζεται η διαδικασία τμηματικά αλλά αδιάκοπα.
Εργαζόμενοι με χρόνια δουλειάς ακόμη και αν είχαν μετακινηθεί παλαιότερα πχ από τραπεζοκόμοι σε κάποιο άλλο πόστο δουλειάς, σήμερα είτε απολύονται,  είτε κινδυνεύουν άμεσα να απολυθούν.
Οι διαδικασίες είναι απάνθρωπες και τις χαρακτηρίζει ο απίστευτος κυνισμός αυτών που στέλνουν τα αρμόδια έγγραφα..
Προς το παρόν οι όποιες αντιδράσεις δεν φαίνεται να μπορούν να ανακόψουν αυτό που έχουν υπογράψει τα ανδρείκελα του Μνημονίου και αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση..
ΥΓ: Στην Άρτα το Ολοκληρωτικό καθεστώς του Μνημονίου  εκπροσωπείται  από τους Γκόγκα και Στύλιο, ενώ το έχουν υπογράψει ανάλογη  βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,  όπως ο Τσιρώνης, Στασινός , Παπασιώζος
 
01/01/2014
 
αναδημοσίευση από http://ergasiakodeltio.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger