Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Στη Σκόπελο η Task Force με απόφαση του πρωιν τραπεζικού υπαλλήλου που μπερδεύει τον δήμο Σκοπέλου με της τράπεζες .κύριε Μιχελή μην προκαλείς τους Σκοπελίτες........αρκετά ...

Εκτενής συζήτηση σε έντονους τόνους πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκοπέλου, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη της ομάδας Task force, που αποτελείται από Ελληνες και ξένους εμπειρογνώμονες, το διήμερο 9 και 10 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την ομάδα που θα συντονίσει την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε πέντε πιλοτικούς
Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σκοπέλου. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η επίσκεψη της ομάδας εργασίας στη Σκόπελο, τις προαναφερθείσες ημερομηνίες.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανώλης Ραμαντάνης, στην τοποθέτησή του επανέλαβε την ανάγκη διεξοδικής διερεύνησης του συγκεκριμένου θέματος σε ειδική συνεδρίαση, αντί της ολιγόλεπτης προ ημερησίας ενημέρωσης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις μελλοντικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου προγράμματος. Ο κ. Ραμαντάνης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες οριζόντιες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της οδηγίας που υπάρχει για οικονομική αυτάρκεια των Δήμων». Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας χαρακτήρισε «αντιλαϊκή και αντιεργατική την πολιτική που ακολουθείται, επιβαρύνοντας διαρκώς τα εισοδήματα του κόσμου».
Στην προχθεσινή συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, διατυπώθηκε, εξάλλου, έντονος προβληματισμός πάνω στα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν το νησί.
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής, επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι: «η συμμετοχή του Δήμου Σκοπέλου στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για το νησί, διότι τα στελέχη που θα επισκεφτούν τη Σκόπελο, θα δουν κατά πόσο ο Δήμος είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και τι χρειάζεται για να μπορέσει να είναι καθ’ όλα έτοιμος, έως ότου αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο ΕΣΠΑ». Ο Δήμαρχος Σκοπέλου χαρακτήρισε «συγκριτικό πλεονέκτημα» την τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί και θα διαχυθεί εν συνεχεία και στους υπόλοιπους Δήμους.

Το πρόγραμμα
Το 2012 μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ζητήθηκε από τη Γερμανία να αναλάβει τα καθήκοντα του «Συντονιστή» για την παροχή τεχνικής βοήθειας στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση -εκπροσωπούμενη από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας (BMWi)- και με την υποστήριξή της TFGR, το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) εκκίνησε και συντόνισε το διάλογο για το σχεδιασμό ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, του «Οδικού Χάρτη για Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση». Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) υπήρξαν ενεργά μέρη σε όλες τις σχετικές διαδικασίες. Ο Οδικός Χάρτης ολοκληρώθηκε και υπογράφτηκε από το ΥΠΕΣ, το BMWi, την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και την TFGR τον Απρίλιο του 2012. Το έγγραφο αυτό παρέχει μια επισκόπηση των συμφωνημένων μεταρρυθμιστικών μέτρων και των σχετικών τεχνικών ζητημάτων ομαδοποιημένων σε πέντε πυλώνες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων και διαδικασιών για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των πιλοτικών Δήμων. Επίσης η διατύπωση προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του γενικού πλαισίου για την Αυτοδιοίκηση. Το έργο θα αξιοποιήσει τις εμπειρίες Ελλήνων και διεθνών εμπειρογνωμόνων, ακαδημαϊκών και συμβούλων σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε Δήμου.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα συνοψίζονται στις: Ενισχυμένες ικανότητες και δομές για σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων στους πιλοτικούς δήμους. Βελτίωση του 5ετούς και ετήσιου επιχειρησιακού σχεδιασμού στους πιλοτικούς δήμους. Εγκατάσταση ενός συστήματος διασφάλισης της ποιότητας για επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και ανάπτυξη κατάλληλων οργανωτικών προτύπων για τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, και την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με την επίσημη γραπτή ενημέρωση που έγινε στο Δήμο Σκοπέλου.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger