Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Σποράδες Ανάδειξη ιστορικών μνημείων


Ανάδειξη ιστορικών μνημείων   Σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και στόχο την ανάδειξη ιστορικών μνημείων του νησιού του Παπαδιαμάντη. Ακολουθώντας τους σκοπούς του Συλλόγου, όπως ορίζονται στο καταστατικό, όπου  εκτός των άλλων είναι η ενεργός παρουσία και η κατά το δυνατό συμβολή του Συλλόγου στη διάσωση, διατήρηση και ενδυνάμωση των παραδοσιακών πολιτισμικών και αισθητικών αξιών του νησιού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από σχετική απόφαση ζήτησαν και έλαβαν την άδεια από το Δήμο, της αναστήλωσης των πηγών στο Πρυί.
            Οι πηγές βρίσκονταν στην τοποθεσία Πρυί κοντά στο εξωκλήσι Παναγία Καρδάση, πάνω στο ιστορικό λιθόστρωτο μονοπάτι (καλντερίμι),  που συνέδεε τη μεσαιωνική κάστρο-πολιτεία «Κάστρο» της Σκιάθου με το σημερινό λιμάνι. Σήμερα σώζεται η μία εξ αυτών σε κακή κατάσταση, χωρίς να είναι χρηστική, τις εργασίες της αναστήλωσης που  είναι σε εξέλιξη,  ανέθεσε ο Σύλλογος στον αξιόλογο γλύπτη του νησιού,  Σταύρο Τσιμπλιαράκη.

            Παράλληλα, τα μέλη του Συλλόγου με ομάδα εθελοντών διοργανώνουν κάθε Κυριακή δράση ευπρεπισμού των πηγών. Οι περισσότερες πηγές που βρίσκονται σε διάφορα δύσβατα σημεία της σκιαθίτικης φύσης, χρήζουν σωστικών επεμβάσεων, όπως απομάκρυνση φερτών υλικών, (χώματα κ.λπ.), καθαρισμό και βάψιμο. Ήδη  η ομάδα, βελτίωσε σημαντικά την όψη της  πηγής  στο ρέμα της Μαμούς και την πηγή του Βασιλιά, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη βρύση στο ρέμα της Μαμούς.
            Στόχος του Συλλόγου είναι να συνεχίσει το αναστηλωτικό έργο των πηγών της Σκιάθου, ενός ιδιαίτερου κομματιού  της πολιτιστικής  κληρονομιάς του νησιού, «το  οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θοδωρής Τζούμας. Η δράση έχει άλλωστε ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, όταν με πρωτοβουλία και δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»  αναστηλώθηκε η πιο ιστορική πηγή της Σκιάθου, η πηγή του Προφήτη Ηλία.
            Η πηγή κατασκευάστηκε το 1904 και υπήρξε σημείο αναφοράς και συνάντησης των Σκιαθιτών για πολλές δεκαετίες. Αγαπημένο τοπόσημο υπήρξε και για το Γάλλο ελληνιστή Octave Merlier, ο οποίος είναι γνωστός για τη μεγάλη του συμβολή στις Παπαδιαμαντικές σπουδές, μέσα από την έρευνά του και το εκδοτικό του έργο. Από το φωτογραφικό αρχείο του Octave Merlier σώζεται φωτογραφία  με την πηγή του Προφήτη Ηλία του 1928, και συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών «Παπαδιαμάντης και Σκιάθος - φωτογραφίες από το αρχείο Merlier».Οι διαστάσεις και ο μαρμάρινος διάκοσμος της πηγής την χαρακτηρίζουν ως μοναδική, η χρήση του μαρμάρου απευθύνεται στην αιωνιότητα, ωστόσο η πηγή δεν είχε την ίδια τύχη.
            Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 η τότε δημοτική αρχή κατεδάφισε την πηγή με στόχο την αναζήτηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια τα μαρμάρινα σπαράγματα, τμήματα της πηγής, «κείτονταν» σε ένα σωρό  ανάντη  του δρόμου, περίπου στο σημείο που βρισκόταν η πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger