Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΊΣΕΤΕ ΤΗΣ ΕΡΧΌΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΈΣ ΦΊΛΟΙ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΛΟΙΠΟΝ

Στο δρόμο 40 ΧαλυβουργοίΑπασχολούνταν ως συμβασιούχοι και απολύθηκαν 
Ανοιξαν οι ασκοί του Αιόλου στη  Χαλυβουργία. «Σφίγγει» ο κλοιός γύρω  από τους εργαζόμενους. Σαράντα συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα δύο εργοστάσια της Χαλυβουργίας από χθες στην ανεργία.  Το υπέρογκο κόστος του βιομηχανικού ρεύματος και τα «μέτρα ασπιρίνες» της Κυβέρνησης, «θηλιά» για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο του χάλυβα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή
Από τους 52 συνολικά συμβασιούχους εργαζόμενους που απασχολούνταν από το 2011 και μετά στις δύο μονάδες, χθες ανακοινώθηκε στους 40 ότι η επιχείρηση δεν θα χρειαστεί ξανά τις υπηρεσίες τους και ότι οι συμβάσεις του δεν θα ανανεωθούν. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς  κανείς δεν περίμενε ότι θα συμβεί αυτό. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι μόνιμοι
εργαζόμενοι είχαν αποδεχτεί πρόσφατα και νέα παράταση στις μειωμένες αποδοχές τους, ένας από τους λόγους ήταν και η διατήρηση των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων. Αυτοί ωστόσο οι 40 εργαζόμενοι φαίνεται ότι είναι οι πρώτοι που θα «πληρώσουν το μάρμαρο» για το μεγάλο κόστος στο βιομηχανικό ρεύμα.
Χθες, ο πρόεδρος του σωματείου, Θοδωρής Γκλαβίνης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος από την εξέλιξη αυτή, ενώ παράλληλα  άφησε αιχμές τόσο κατά της Κυβέρνησης όσο και κατά των κυβερνητικών αξιωματούχων της Μαγνησίας, οι οποίοι, όπως τόνισε, είχαν ενημερωθεί από τον ίδιο εδώ και καιρό ότι επίκεινται δυσάρεστες εξελίξεις εάν δεν βρεθεί λύση και δεν ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για το βιομηχανικό ρεύμα, δεν έγινε όμως, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, καμία παρέμβαση και χθες την «πλήρωσαν» οι 40 εργαζόμενοι, χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα σταματήσει αυτός ο κυκεώνας.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εκ μέρους της ιδιοκτησίας το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι θα ληφθούν ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, γεγονός που δεν αποκλείει να συνεχιστούν οι απολύσεις, «παίρνοντας μπάλα» και μόνιμο προσωπικό.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία απασχολούνται ήδη με μειωμένες αποδοχές σε νέα σύμβαση με ποσοστό 12,5% μέχρι και τον Ιανουάριο, μάλιστα έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και πλέον, ενώ αυτό που κρατά σε αγωνία όλους, είναι ότι  μετά το πέρας των τριών μηνών, δεν υπάρχει καμία δέσμευση εκ μέρους της εταιρείας ότι θα επιστρέψει στο παλαιό καθεστώς.
Το κόστος της ενέργειας,  όπως υποστηρίζεται από ενεργοβόρες εταιρείες σαν τη Χαλυβουργία, στη μέση τάση από το 2005 αυξήθηκε κατά 45%, ενώ με τις προτάσεις των τιμολογίων που παρουσίασε η ΔΕΗ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα -και ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις για γενναίες μειώσεις-  οι μειώσεις διαμορφώνονται στις περισσότερες περιπτώσεις στο 5% και κλιμακώνονται μέχρι 10%, όπως υποστηρίζει η Ένωση που έχουν συστήσει, η ΕΒΙΚΕΝ.
Αντίστοιχα, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ, στην υψηλή τάση με τα νέα τιμολόγια το κόστος της ενέργειας στην καλύτερη περίπτωση παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προκύπτουν αυξήσεις.
Οι νέες ρυθμίσεις που έγιναν, τέλος, όπως επισημαίνεται από την ΕΒΙΚΕΝ, αποτελούν «ασπιρίνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger