Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

6ο Διεθνές Φεστιβάλ δίλεπτων ταινιών Δήμου Θερμαϊκού (βίντεο)



Του Γιώργου Νικολαΐδη (gnborn2shoot)

Πραγματοποιήθηκε χθες (7.12.13) στο θέατρο «ΚΑΠΠΑ 2000» στην  Περαία, υπό την διοργάνωση και επιμέλεια του  ΔΗΠΠΑΚΥΘ και με το σλόγκαν escape” (αποδράστε)!
Ένα φεστιβάλ, που από την πρώτη του διοργάνωση, διατηρεί την πρωτοτυπία και την ευμενή αποδοχή εκ μέρους των θεατών.
Στα έξι  αυτά χρόνια, κατάφερε να ξεχωρίσει στον  πολιτιστικό χάρτη της περιοχής (μας), βάζοντας ποιοτικούς και διεθνείς στόχους. Το πέτυχε, αλλά όχι σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Το 2012 λειτούργησαν για πρώτη φορά δύο παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ. Το “Thermaikos Film Festival” πιάνει λιμάνι στα σχολεία” με εκπαιδευτικές προβολές στα Γυμνάσια του Δήμου Θερμαϊκού (οι εκπαιδευτικές προβολές συνεχίζονται και φέτος) και οι “Βραδιές Κωμωδίας” με επιλεγμένες κωμικές ταινίες από το συνολικό υλικό του Φεστιβάλ.
Οι φετινές συμμετοχές ήταν από Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία, Ινδία, Ελλάδα, Τουρκία, Βέλγιο, Γερμανία, Εσθονία, Πολωνία και Νορβηγία
Για τους συμμετασχόντες  με τα φιλμάκια τους δημιουργούς είναι προφανώς δύσκολο, στον μέγιστο επιτρεπτό χρόνο των δύο λεπτών, να «δώσουν» επακριβώς το μήνυμα που έχουν στο μυαλό τους. Οι περισσότεροι το καταφέρνουν και μάλιστα κάποιοι με πολύ γλαφυρό τρόπο. Κάποιοι σίγουρα όχι, έτσι ώστε η εντύπωσή μας να είναι ότι έγινε απλώς μια συρραφή πλάνων και τίποτε περισσότερο. Σ’ αυτούς πάει «γάντι» το «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή καν΄έλα!». Κάποιοι με χιουμοριστική διάθεση απέναντι σε ερωτήματα της εποχής μας. Άλλοι με σαφέστατο και στοχευμένο προβληματισμό και  άλλοι (γιατί όχι ;) με ειρωνικό τρόπο, ενίοτε βγάζοντας την τραγική πραγματικότητα, μέσα απ’ την ειρωνεία και τον σαρκασμό. Με σεβασμό στην τέχνη, την ποιότητα και στον προβληματισμό του θεατή και συγχρόνως με την ψυχαγωγία και τη διασκέδασή του.
Την φορά αυτή προβλήθηκαν 30 φιλμάκια, σαφώς λιγότερα από κάθε άλλη φορά κι αυτό «έχει να κάνει με την περιορισμένη διαφήμιση», όπως τόνισαν οι κύριοι Άκης Σακελαρίου και Παν. Ιωσηφέλης - μέλη της κριτικής επιτροπής - και στους οποίους ήταν άγνωστη(!;) η ύπαρξη  του Φεστιβάλ.
Δείτε, ενδεικτικά, την ταινία του υπογράφοντος «ΜΙΑ ΠΙΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ» (προσοχή, δεν πρόκειται για  ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ  ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ , γιατί ακούστηκε και τούτο !!!), που συμμετείχε  στο φεστιβάλ, πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger