Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών: Θα δείξει άμεσα τα δόντια του με κατασχέσεις

Επιστολή του Γιάννη Βρούτση στους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων για επιτάχυνση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης

«Τα δόντια του θα δείξει» άμεσα σε χιλιάδες οφειλέτες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με εντολή της κυβέρνησης.

Ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης  απέστειλε σχετική επιστολή στους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων για επιτάχυνση του μηχανισμού αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που προβλέπει ακόμη και κατασχέσεις, με πρόσχημα την τόνωση των οικονομικών των Ταμείων.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην κυβερνητική προσπάθεια να εμφανιστεί ότι δήθεν καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες για να εισρεύσουν χρήματα προκειμένου να αποφευχθούν νέα σκληρά μέτρα που θέλει και η τρόικα. Η ουσία είναι ότι και κατασχέσεις θα γίνουν σε βάρος μικρομεσαίων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών και σωρεία αντιασφαλιστικών μέτρων θα υλοποιηθούν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, μέσω του μηχανισμού αναγκαστικής είσπραξης, είναι εφικτή η συγκέντρωση του 50% από τα 15 δισ. συνολικών οφειλών. Κατά τα προβλεπόμενα, ο οφειλέτης θα έχει προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών, από την ημερομηνία ειδοποίησης ρύθμισης του συνόλου της οφειλής, για να προχωρήσει στη διευθέτηση. Σε διαφορετική περίπτωση και κατόπιν ατομικής ειδοποίησης, θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σημειώνεται ότι μερική εξόφληση της οφειλής χωρίς υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης δεν αναστέλλει τη διαδικασία λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο ΚΕΑΟ θα μεταφερθούν υποθέσεις 350.000 οφειλετών του ΙΚΑ, ενώ αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα, αν δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ, θα βρεθούν πάνω από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε περισσότερα από 5.000 ευρώ ο καθένας. Για άλλους 100.000 που χρωστάνε στο Ταμείο ατομικά ποσά μικρότερα των 5.000 ευρώ, η αρμοδιότητα είσπραξης παραμένει στον ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger