Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Φτιάχνουν "αόρατο" αντιτορπιλικό

Φτιάχνουν αόρατο αντιτορπιλικό
Φτιάχνουν "αόρατο" αντιτορπιλικό 
Είναι το μεγαλύτερο αντιτορπιλικό στον κόσμο, όμως τα ραντάρ το «βλέπουν» σαν ψαροκάικο! Πρόκειται για το νέο καμάρι του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το «Zumwalt» DDG 100, ένα πλοίο το οποίο μοιάζει βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Μάλιστα το όνομα του κυβερνήτη του «αόρατου» πολεμικού πλοίου τυχαίνει να είναι το ίδιο με αυτό του USS Enterprise της ταινίας Star Trek: καπετάνιος Τζέιμς Κερκ!
Σχεδιασμένο ώστε να περνάει σχεδόν απαρατήρητο από τα εχθρικά ραντάρ, το κύτος του αποτελείται από λείες επιφάνειες που σχηματίζουν γωνία, ειδικό καμουφλάζ και τεθωρακισμένα τμήματα, μερικά από τα οποία κατασκευασμένα από ανθρακονήματα αντί για ατσάλι.
Σύμφωνα με τον αναλυτή προηγμένων όπλων στο Lexington Institute, Λόρεν Τόμσον, το πλοίο καινοτομεί και ως προς τον συνδυασμό της αμερικανικής ναυτικής παράδοσης και της νέας πραγματικότητας του πλήθους πληροφοριών και της υψηλής ακρίβειας όπλων. Το αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου που διαθέτει επιτρέπει τη διαχείρισή του από πλήρωμα μόλις 158 ατόμων αντί για 300 που θα απαιτούσε ένα κοινό αντιτορπιλικό τέτοιας κλάσης.
Στον Ειρηνικό Ωκεανό
Πάντως το πολεμικό πλοίο, το οποίο θα αναπτυχθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό υψώνοντας το αμερικανικό ανάστημα απέναντι στην κινεζική ναυτική δύναμη, είναι ούτως ή άλλως μοναδικό στην κατηγορία του, με μήκος 183 μέτρων, εκτόπισμα 14.500 τόνων και ισχύ ηλεκτρικού κινητήρα 78 MW.
Περιλαμβάνει 20 συστήματα κάθετης εκτόξευσης Mk.57 για 80 κατευθυνόμενα βλήματα πλεύσης Tomahawk, ελικόπτερο πολλαπλών χρήσεων SH - 60 Seahawk και τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα UAV, εκτός από τα κλασικά αντιαεροπορικά συστήματα και πυροβόλα. Παρότι η τελετή καθέλκυσης του πλοίου είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου, τελικά πραγματοποιήθηκε στο Μέιν την περασμένη Δευτέρα λόγω του προσωρινού κυβερνητικού «λουκέτου» στις ΗΠΑ.
Οπως έχει γνωστοποιήσει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, το πρώτο αντιτορπιλικό είναι κατασκευασμένο κατά 87% και περί τα τέλη του 2014 θα παραδοθεί στις ένοπλες δυνάμεις.
Κατόπιν ελέγχων των συστημάτων και των όπλων του πλοίου εκτιμάται ότι θα τεθεί στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ το 2016.
Το υπέρογκο κόστος του πρώτου πλοίου (μεταξύ 3,3 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων) περιόρισε και τα αρχικά σχέδια για παραγγελία 30 αντιτορπιλικών από μια κοινοπραξία υπό τη Northrop Grumman σε μόλις τρία.
Στην κούρσα κατασκευής αντιτορπιλικών έχει αποδυθεί και η Ρωσία, η οποία στις αρχές του 2013 ενέκρινε ένα σχέδιο για τη δημιουργία παρόμοιας κλάσης πολεμικού σκάφους πολλαπλών χρήσεων (με χωρητικότητα 12.000 τόνων και αρκετά χαμηλότερο κόστος από το αμερικανικό.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger