Από πρόσφατη λαϊκή κινητοποίηση στην Πορτογαλία ενάντια στη φτωχοποίηση (φωτο ΑΡ)
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προχώρησε στη διακοπή ρεύματος σε πολλές λαϊκές κατοικίες στην περιοχή του Πόρτο, επειδή οι δικαιούχοι δεν είχαν πληρώσει το ρεύμα. Ανάμεσα στις οικογένειες που υπέστησαν το μέτρο είναι και κάποιες με παιδιά και ανάπηρους ανθρώπους. Το ζήτημα της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος για τις λαϊκές οικογένειες, ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση. Συγκεκριμένα, από το Γενάρη μέχρι το Δεκέμβρη του περασμένου έτους, κοβόταν το ρεύμα σε  πάνω από 196 οικογένειες και εταιρείες κάθε μέρα, ειδικά στην περιοχή του Πόρτο.

Το Πορτογαλικό ΚΚ καταγγέλλει αυτή την κατάσταση και συμμετέχει σε διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική που αποδυναμώνει επίσης κοινωνικές υπηρεσίες όπως στην υγεία, την παιδεία, υπηρεσίες ταχυδρομείου. Χθες, μετά από κάλεσμα των συνδικάτων έγινε απεργία στο δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα αναμένεται απεργία στον κλάδο των μεταφορών και διαδήλωση εργαζομένων στη Λισαβόνα.
Την ίδια στιγμή με την κρίση, πολλαπλασιάζονται και οι άνθρωποι που χάνοντας τη δουλειά τους διαβιώνουν στο δρόμο. Και εδώ έρχονται οι «ασπιρίνες» του αστικού κράτους για μια κατάσταση προϊόν του σαπίσματος του καπιταλισμού. Έτσι ανακοινώθηκε ότι από αρχές Οκτώβρη ο δήμος της Λισαβόνας θα διαθέτει στους πάνω από 2.000 καταγεγραμμένους άστεγους της πόλης ένα ντουλάπι που κλειδώνει και θα βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, για να φυλάνε τα προσωπικά τους αντικείμενα. Οι άστεγοι έτσι δεν θα χρειάζεται να κουβαλούν μαζί τα ελάχιστα πράγματά τους όταν θα κοιμούνται σε ένα χαρτόκουτο ή θα αναζητούν τροφή στα συσσίτια και στα αποφάγια των εστιατορίων, στα σκουπίδια των σούπερ μάρκετ. Το ...μεγαλείο του καπιταλισμού μπροστά στα μάτια μας.