Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Επισπεύδει τις διαδικασίες παράδοσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων η κυβέρνηση

Το φορολογικό καθεστώς που θα ισχύει κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, καθώς η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες παράδοσης του ορυκτού πλούτου της χώρας σε ξένα και ντόπια μονοπώλια.

Στόχος των αρμόδιων υπουργείων είναι να οριστικοποιηθούν οι συμβάσεις προκειμένου να αρχίσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες από τις ανάδοχες κοινοπραξίες ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA για τον Πατραϊκό Κόλπο και ΕΛΠΕ / EDISON / PETROCELTIC για τα Ιωάννινα. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση του φορολογικού μοντέλου που ισχύει για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP έτσι ώστε να αναθεωρείται ανά δέκα χρόνια, αλλά με συγκεκριμένο όριο είτε σε περίπτωση αύξησης είτε σε περίπτωση μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Από αυτές τις δύο περιοχές η κυβέρνηση υπολογίζει σε συνολικά έσοδα 11 δισ. ευρώ σε διάστημα 25 ετών.
Μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γ. Μανιάτης είπε ότι περίπου τον Απρίλη με Μάη του 2014 «θα έχουμε μια ακριβή εικόνα ως Ελλάδα για τα κοιτάσματά μας νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο. Και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στους μεγάλους διεθνείς γύρους παραχωρήσεων».
Συζητήθηκε επίσης το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ και από οικιακούς καταναλωτές, αλλά και φορείς του Δημοσίου. Δεν αποκλείεται στους φορείς του Δημοσίου να γίνεται παρακράτηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα παρακρατηθέντα ποσά να δίνονται στη ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger