Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Σποράδες Αντιδράσεις για το λιμάνι Σκιάθου

Αντιδράσεις για το λιμάνι Σκιάθου   Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους εκφράζουν με επιστολή διαμαρτυρίας στους άνωθεν κρατούντες, τα μέλη της Διασυλλογικής Επιτροπής Σκιάθου και επιχειρηματίες του νησιού, σχετικά με τη μελέτη του προγραμματικού σχεδίου του λιμένα Σκιάθου. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην παραπάνω επιστολή: «Κατόπιν του σοβαρού ζητήματος που έχει προκύψει στο νησί μας από την ανάθεση μελέτης  των  προγραμματικών σχεδίων που προωθεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σκιάθου, ενόψει  της ανάπτυξης/μεταφοράς του ήδη υπάρχοντος λιμένος, εκφράζουμε με την παρούσα  τον έντονο προβληματισμό μας και την αντίθεσή μας, τόσο όσον αφορά στη σκοπιμότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, όσο και των παρεμβάσεων που προκρίνονται ως κατάλληλες».
Ενα από τα σημεία στα οποία επικεντρώνεται η επιστολή διαμαρτυρίας είναι: «η πρόταση διαπλάτυνσης και επέκτασης του υφιστάμενου λιμενοβραχίονα» με το σκεπτικό ότι «αλλοιώνει την ακτογραμμή της χερσονησίδας Μπούρτζι, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» με υπουργική απόφαση. Ζητούμενο είναι επίσης
η διατήρηση της περιοχής «Πλάκες» αλλά ο περιβάλλων χώρος του Κοιμητηρίου της Σκιάθου, που πρόσφατα κηρύχθηκε το νότιο τμήμα του ως «Ιστορικός Τόπος» με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Επιπροσθέτως «οι διερευνητικές υποβρύχιες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν το Μάιο του 2012, με τη συνεργασία των συναρμόδιων Εφορειών καθώς και με τη συμμετοχή επιστημονικού συνεργάτη της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα περιμετρικά της χερσονησίδας Μπούρτζι,  που ανοίγουν το δρόμο για την ανάδειξη του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου της Σκιάθου», επισημαίνεται στην ίδια επιστολή.
Οι συνυπογράφοντες υπενθυμίζουν ταυτόχρονα ότι έχουν έρθει στο φως σημαντικές ενάλιες αρχαιότητες, στη θέση του παλιού λιμανιού. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «στο «παλαιό» λιμάνι, η θέση του οποίου συμπίπτει με αυτή του αρχαίου λιμένα, εντοπίστηκε αρχαίος κυματοθραύστης επί του οποίου σώζεται τμήμα μόλου βυζαντινών χρόνων. Μεγάλος αριθμός κεραμικών οστράκων, κυρίως διάσπαρτα τμήματα αμφορέων, εντοπίστηκαν και στη θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του ενετικού φρουρίου Μπούρτζι, καθώς και στη λιμενολεκάνη του «παλαιού» λιμανιού».
Στην ίδια επιστολή, εξάλλου, εφιστάται η προσοχή των άνωθεν κρατούντων «για τον τεράστιο κίνδυνο που αφορά στην ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, δεδομένου ότι η εκφόρτωση της καύσιμης ύλης γίνεται στον ήδη υπάρχοντα λιμένα, ο οποίος ως γνωστό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, εντός της χοάνης του αεροδρομίου και σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από την κοντινότερη κατοικία».
Το αίτημα της Διασυλλογικής Επιτροπής Σκιάθου προς τους εκπροσώπους της πολιτείας συνοψίζεται στη φράση «να παρέμβετε άμεσα,  ώστε να εγκαταλειφτούν οι προαναφερθείσες προτάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκιάθου και να σταματήσει κάθε ενέργεια και συζήτηση γύρω από αυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger