Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ


Κρίσιμο ραντεβού με τους Ρεπουμπλικάνους θα έχει αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Μπαράκ Ομπάμα αναζητώντας λύση για τη συνεχιζόμενη παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους και την επαπειλούμενη στάση πληρωμών, εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους έως τις 17 Οκτωβρίου.
Τον Δεκέμβριο του 2013 το δημόσιο (ομοσπονδιακό) χρέος των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 17,5 τρισ. δολάρια ($) και θα αντιπροσωπεύει το 109% του ΑΕΠ. Το 2000 το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ήταν 5,6 τρισ. δολάρια και αποτελούσε το 56,3% του ΑΕΠ .
Το χρέος των 17,5 τρισ. δολάρια οι ΗΠΑ το οφείλουν σε κινεζικές τράπεζες, σε ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα διαφόρων χωρών.

Το πρόβλημα του χρέους αναδεικνύεται σε μείζον καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτή τη στιγμή το 52% των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ βρίσκεται σε χέρια μη Αμερικανών.
Η επιλογή των αμερικανικών τίτλων αποδίδεται στο ότι οι ομολογιακές αγορές και τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ είχαν στέρεες αποδόσεις το 2012 ανεξαρτήτως του ότι η οικονομία ανέκαμπτε με αργούς ρυθμούς και υπήρχε αβεβαιότητα από άλλα πολιτικά γεγονότα εκτός συνόρων. Στην πρώτη θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών εμφανίζεται η Ιαπωνία με τοποθετήσεις 1,83 τρισ. δολαρίων, ακολουθεί η Κίνα με 1,59 τρισ. δολάρια και στην τρίτη θέση εμφανίζονται, κατά περίεργο τρόπο, οι νήσοι Κέιμαν, ο παράδεισος των οφσόρ εταιρειών, με 516 δισ. δολάρια σε τίτλους και μετοχές.
Όπως είναι γνωστό οι ΗΠΑ διατηρούν το προβάδισμα στην παγκόσμια οικονομία εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι το δολάριο αποτελεί το μοναδικό αποθεματικό νόμισμα αναφοράς, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να «κόβει» νόμισμα ανάλογα με τις ανάγκες. Τώρα, όμως, πρέπει να παίρνει υπόψη της και τις κινήσεις εκείνων που έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρέους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων θα προτείνουν μια προσωρινή αύξηση του ορίου χρέους προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την άρση του αδιεξόδου, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπένερ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση θα αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για ένα χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, μέχρι δηλαδή τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο δεν είναι σαφές πως θα αντιδράσει ο Λευκός Οίκος, δεδομένων και των δηλώσεων του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λου, ο οποίος νωρίτερα προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι η αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους της χώρας την τελευταία στιγμή μπορεί να αποδειχθεί μία «πολύ επικίνδυνη ενέργεια».

Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων θα αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης και κατά τη συνάντηση που θα έχει ο Μπαράκ Ομπάμα με εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος και της Βουλής των Αντιπροσώπων εντός της ημέρας.

Στην αποψινή κρίσιμη συνάντηση θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία 18 Ρεπουμπλικάνων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπένερ.

Στην αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει επίσης ο αντιπρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Σώμα, Έρικ Κάντορ, καθώς και τουλάχιστον δύο στελέχη του Tea Party: Ο Στιβ Σάουδερλαντ (Φλόριντα) και η Λιν Τζένκινς (Κάνσας).

ΛΟΥ: «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 
Η αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους της χώρας την τελευταία στιγμή μπορεί να αποδειχθεί μία «πολύ επικίνδυνη ενέργεια» προειδοποίησε το Κογκρέσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, καθώς απομένει μόνο μία εβδομάδα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 17ης Οκτωβρίου που έχει θέσει η κυβέρνηση.
«Η προσπάθεια να προγραμματιστεί η αύξηση του ορίου του χρέους την τελευταία στιγμή θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνη. Εάν το Κογκρέσο δεν δράσει και οι ΗΠΑ βρεθούν ξαφνικά σε θέση να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές» είπε ο Λου σε ακρόαση της Γερουσίας.

«Εάν το Κογκρέσο δεν αναλάβει τις ευθύνες του θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά οι χρηματαγορές, η οικονομική ανάκαμψη, η απασχόληση και οι αποταμιεύσεις εκατομμυρίων Αμερικανών» συνέχισε.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων, τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, θα πρέπει να εγκρίνουν μέχρι τις 17 Οκτωβρίου την αύξηση του νομίμου ορίου του χρέους, ώστε να μην κηρύξει στάση πληρωμών η Ουάσινγκτον. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, που έχουν υπό τον έλεγχο τους τη Βουλή, θέλουν να συνοδευτεί το μέτρο αυτό από μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στις 17 Οκτωβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα που θα έχουν απομείνει στις ΗΠΑ θα ανέρχονται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις του θα εξαρτάται πλέον από τον όγκο των φορολογικών εσόδων.

«Εάν δεν υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα θα είναι αδύνατον να τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας, όπως είναι η καταβολή των συντάξεων γήρατος, των μισθών στους στρατιωτικούς και τους βετεράνους και οι συμβάσεις με τους ιδιώτες υπεργολάβους, για πρώτη φορά στην ιστορία μας» τόνισε ο Τζακ Λου.

Ο υπουργός απάντησε, επίσης, στους Ρεπουμπλικάνους που υποστηρίζουν ότι το κράτος μπορεί να δώσει προτεραιότητα σε ορισμένες υποχρεώσεις του, όπως στην καταβολή των τόκων επί των δανείων, αποτρέποντας έτσι ένα «σοκ» στις αγορές ομολόγων.

«Όπως έχουν κρίνει στο παρελθόν κυβερνήσεις που προέρχονταν και από τα δύο κόμματα, οι προτάσεις αυτές, με τις οποίες δημιουργούνται προτεραιότητες, δεν επιλύουν το πρόβλημα. Συνιστούν μια ανεύθυνη άρνηση μιας ουσιώδους αξίας των ΗΠΑ: από το 1789, όποιο και αν ήταν το κόμμα (στην εξουσία), ο πρόεδρος και το Κογκρέσο τιμούσαν πάντα τις δεσμεύσεις τους» κατέληξε.
OΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ;
 Οι ΗΠΑ έχουν ένα όριο μέχρι το οποίο μπορεί να ανέλθει ο κρατικός δανεισμός τους που στην τρέχουσα φάση ανέρχεται στα 14,29 τρις δολάρια. Το Κογκρέσο είναι αυτό που καθορίζει το ύψος του ορίου του κρατικού χρέους και η τελευταία ανοδική αναθεώρηση έλαβε χώρα το Φεβρουάριο του 2010 χωρίς πολύ συζήτηση και χωρίς να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ.
Από το 1980 μάλιστα, έχουν λάβει χώρα 40 ανοδικές αναθεωρήσεις του ύψους του αμερικανικού κρατικού χρέους. Μετά από το τελευταίο πακέτο τόνωσης της οικονομία των ΗΠΑ το όριο των 14,29 τρις έχει προσεγγιστεί και πρέπει να γίνει και νέα αναθεώρηση. Ωστόσο, με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους να αποτελεί ένα από σημαντικότερα διεθνή οικονομικά ζητήματα και με τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου να προεξφλούν την υιοθέτηση μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να μειωθούν τα αυξημένα ελλείμματα που προκάλεσε, μεταξύ άλλων, η πρόσφατη τραπεζική κρίση και η οικονομική ύφεση που προκάλεσε, ο μέσος Αμερικανός πολίτης δε βλέπει θετικά την περαιτέρω συσσώρευση κρατικού χρέους.
Αντίθετα, θεωρεί πως όσο οι ΗΠΑ δανείζονται τόσο σώζονται οι τράπεζες και οι δανειστές με αποτέλεσμα μόλις το 16% των Αμερικανών να συμφωνούν στην αύξηση του ορίου του κρατικού χρέους. Τη στάση αυτή του εκλογικού σώματος την εκμεταλλεύονται οι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι έχουν υποθάλψει μία μεγάλης έντασης συζήτηση για το θέμα.
Το ζητούμενο, τελικά, δε φαίνεται να είναι αν το Κογκρέσο θα επιτρέψει την αύξηση του ορίου αυτού ή αν θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στην πτώχευση απαγορεύοντας τους να δανειστούν περαιτέρω. Κάτι τέτοιο θα ήταν τρελό και η πιθανότητα να συμβεί είναι απειροελάχιστη. Αυτό που αναδύεται ως σημαντικό θέμα είναι η πιθανότητα οι αγορές να τρομοκρατηθούν όσο οι πολιτικοί παίζουν τα παιχνίδια τους και να τους προλάβουν πριν αυτοί λάβουν την τελική απόφαση τους, πουλώντας αμερικανικά ομόλογα και δολάρια και προκαλώντας μία χρηματοπιστωτική αναταραχή, ανυπολόγιστων διαστάσεων.
Την τελευταία φορά που η συζήτηση για το όριο του κρατικού χρέους είχε φτάσει να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια πριν ληφθεί η τελική απόφαση για αύξηση του, το δολάριο κατέγραψε πτώση της τάξης του 5% σε μία ημέρα και τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν (1995 επί Κλίντον).
ΠΕΜΠΤΗ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger