Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ Μοχλός για τη φιλομονοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης και συγκέντρωσης της εμπορικής αγοράς της χώρας στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, μέσα από την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων μικρών εμπορικών καταστημάτων και βιοτεχνιών.
Μοχλός της επιχειρούμενης βίαιης αναδιάρθρωσης, σε βάρος όσων μικρών ΕΒΕ έχουν καταφέρει και επιβιώνουν ακόμα, είναι η «απελευθέρωση» των εμπορικών μισθώσεων, μέτρο με το οποίο οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και επαγγελματικών χώρων θα μπορούν να κάνουν εξώσεις χωρίς καμία συνέπεια.

Το ζήτημα της πλήρους «απελευθέρωσης» έθεσε η τρόικα στην τελευταία επίσκεψή της στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα επανήλθε εκ νέου τις τελευταίες μέρες, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή του μέτρου.
Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση επιχειρεί με ελιγμούς να κερδίσει χρόνο, ώστε αρχικά να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων και στη συνέχεια να μεθοδεύσει την εφαρμογή της «απελευθέρωσης». Το σκοπό αυτό εξυπηρετούν τόσο οι «συμβιβαστικές αντιπροτάσεις» που διατυπώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στις αιτιάσεις της τρόικας, όσο και η «αντίδραση» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου υποστηρίζουν ότι αν έλθει το μέτρο της «απελευθέρωσης» των μισθώσεων στη Βουλή δε θα το ψηφίσουν.
Χαρακτηριστικά, στις επαφές που είχε την προηγούμενη Τετάρτη με τους αντιπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Ανάπτυξης πρότεινε την καθιέρωση ενός ελάχιστου χρονικού διαστήματος προστασίας των μισθώσεων για τρία έτη, ενώ στις αρχικές προτάσεις που είχε υποβάλει, προβλεπόταν η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για τις παλιές μισθώσεις και η καθιέρωση ενός καθεστώτος προστασίας για τις νέες για έξι χρόνια.
Με χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, για το θέμα της «απελευθέρωσης» των εμπορικών μισθώσεων, καταφέρεται μόνο ενάντια στην τρόικα, την οποία κατηγορεί ότι «αγνοεί την ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα», ενώ απαλλάσσει από κάθε ευθύνη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης - και κατ' επέκταση και τη συγκυβέρνηση - με το επιχείρημα ότι η τρόικα απορρίπτει τις θέσεις της ΕΣΕΕ αλλά και τις προτάσεις του υπουργείου.
Από την πλευρά της, η ΠΑΣΕΒΕ με ανακοίνωσή της ήδη από την προηγούμενη βδομάδα καλεί σε άμεση απάντηση στα προωθούμενα σχέδια και πάλη για να παγώσουν τα ενοίκια στην επαγγελματική στέγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger