Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

«Φρένο» στις αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των εξαγωγών

Οριακή είναι η βελτίωση - σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις - που παρουσιάζουν τα στοιχεία των εξαγωγών για το 8μηνο του 2013. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).


Αντί των αρχικών εκτιμήσεων για μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 5,7% τον περασμένο Αύγουστο, έναντι του ίδιου μήνα του 2012, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν υποχώρηση κατά 5,5%. Αντίστοιχα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μείωση στο ίδιο διάστημα κατά 7,2%, έναντι εκτίμησης για μείωση 7,6%.

Η διόρθωση οφείλεται στην ελαφρώς καλύτερη εικόνα που παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες μέλη της ΕΕ και είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή μικρότερων πιέσεων σε επίπεδο 8μήνου. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουάριος - Αύγουστος 2013, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε στα 18,28 δις ευρώ, ήτοι 5,4% υψηλότερα από τα 17,34 δις ευρώ της περιόδου Ιανουάριος - Αύγουστος 2012.

Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, στο ίδιο διάστημα προκύπτει μείωση κατά 2,6%, δηλαδή υποχώρηση των εξαγωγών κατά 293,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, τους τελευταίους μήνες αυξάνεται συνεχώς η βαρύτητα του κλάδου των πετρελαιοειδών στη συνολική αξία των εξαγωγών, έναντι των υπόλοιπων κλάδων παραγωγής. Ειδικότερα, στο 8μηνο του 2013 τα πετρελαιοειδή αντιστοιχούν στο 40% του συνόλου των εξαγωγών, έναντι μεριδίων 35% στο 8μηνο του 2012 και 30% στο 8μηνο του 2011.

Η συνεχιζόμενη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης, αλλά και ο περιορισμός της παραγωγής σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να έχουν αντίκτυπο και στις εισαγωγές της χώρας. Τον περασμένο Αύγουστο, η συνολική αξία των εισαγωγών μειώθηκε στα 3,92 δισ. ευρώ (-4,8%), σε σχέση με τα 4,12 δισ. ευρώ του Αυγούστου του 2012. Η μείωση αυτή προκύπτει κυρίως από τις μειωμένες εισαγωγές πετρελαιοειδών, καθώς αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η μείωση της αξίας των εισαγωγών για τον Αύγουστο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, περιορίζεται στο -0,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger