Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

"ΚΟΡΑΚΙΑ" ΚΑΙ BAD BANKS ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ


ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ" ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ. ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς προχωρούν στη σύσταση ξεχωριστών bad banks που θα απορροφήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο, αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.
Ο Πέτρος Χριστοδούλου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, δηλώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιώτες επενδυτές για τον σχηματισμό κοινοπραξίας ώστε να εμπλακούν με ποσοστά μειοψηφίας σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα έχει το μικρότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 24,4% του συνολικού της χαρτοφυλακίου και πως εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank "μέσα στους επόμενους δύο μήνες", ενώ βρίσκεται παράλληλα στη διαδικασία επιλογής συμβούλων για το συγκεκριμένο θέμα. "Χρειάζεται να έχεις ξεκάθαρο στόχο, ξεκάθαρη ταυτότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ξεκάθαρη διοίκηση, ξεκάθαρη δομή ευθυνών" ανέφερε και συμπλήρωσε: "Χρειάζεται διαφορετική δομή δεξιοτήτων για τα NPLs". Επισημαίνεται ότι στα τέλη Ιουνίου τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούσαν στο 29% του συνόλου των δανείων για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο μέσος όρος για την ευρωζώνη το 2012 ήταν στο 7,5%.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο όγκος των στοιχείων που θα μεταβιβαστούν στις bad banks. "Είμαστε ακόμη στη φάση σχεδιασμού" δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου προσθέτοντας ότι η bad bank θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 2013.
Είπε επίσης ότι η Εθνική μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτήν τη δομή για να βρει επενδυτή ο οποίος θα τοποθετηθεί με ποσοστό μειοψηφίας σε θυγατρική που θα έχει κάποια από τα δάνεια. "Έχουμε υπογράψει συμφωνίες μη δημοσιοποίησης πληροφοριών, έχουν δει τα χαρτοφυλάκια και θα τα αποτιμήσουν" δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου και συμπλήρωσε: "Πρόκειται για έναν αριθμό χρηματοοικονομικών funds που προσπαθούν να βγάλουν γρήγορα χρήματα, οπότε μπορεί να συμφωνήσουμε ή να μην συμφωνήσουμε τελικά".
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος, δήλωσε πως εξετάζει τρόπους διαχωρισμού των κόκκινων δανείων από το υγιές χαρτοφυλάκιο και ελπίζει ότι η νέα δομή θα τεθεί σε ισχύ από το πρώτο τρίμηνο του 2014. "Η αγορά απαιτεί σαφήνεια" ως προς τις αποδόσεις των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι λογικό να γίνει τώρα ο διαχωρισμός καθώς "η κατάσταση σταθεροποιείται, πλησιάζουμε στο τέλος του κύκλου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger