Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Απολύονται 10-12 χιλιάδες υπάλληλοι των δήμων

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΕΙΤΕ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ, ΕΙΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Του Γιώργου Μακρή
Στην απόλυση 10-12 χιλιάδων υπαλλήλων από τους δήμους οι οποίοι προσλήφθηκαν είτε με πλαστά δικαιολογητικά, είτε με αδιαφανείς κι αναξιοκρατικές διαδικασίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση, αποκάλυψε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Ο αν. υπουργός προανήγγειλε ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι λίστες με τα ονόματα των εν λόγω υπαλλήλων, ενώ έκανε λόγο για «πάρτι προσλήψεων στους δήμους την περίοδο 2003-2011».
«Σε 20 ημέρες θα έχουμε και τα ονόματα. Θα πρέπει κάποια στιγμή να ξέρουμε ότι αυτό που συνέβαινε παλιά με την εκλογική πελατεία των δημάρχων και όλων των ανθρώπων των ΟΤΑ έχει τελειώσει... Να προχωρήσουμε προς αυτό, διότι πιστεύω ότι θα ικανοποιήσουμε το κοινό αίσθημα, αυτοί που θα φύγουν έχουν προσληφθεί στους ΟΤΑ χωρίς κριτήρια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA».
«Εκεί έχει γίνει μεγάλο πάρτ προσλήψεων, αδιαφανών, αναξιοκρατικών και αυτή τη στιγμή είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε οριζόντιες απολύσεις. Όσοι λοιπόν δεν έχουν τα προσόντα και έχουν καταθέσει πλαστά χαρτιά θα πάνε στο σπίτι τους», ξεκαθάρισε ο αν. υπουργός Εσωτερικών.
Για τη διαδημοτική κινητικότητα ο κ. Λ. Γρηγοράκος αποσαφήνισε ότι «εκεί έχουμε βρει ότι δεν μας περισσεύει κόσμος. Πάμε περίπου στα ίσα». Για τους δημοτικούς αστυνομικούς που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκτίμησε πως «θα απορροφηθούν όλοι», ενώ για τους σχολικούς φύλακες παραδέχθηκε ότι «πράγματι υπάρχει θέμα».
 ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΓΙΑ
5.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Στο μεταξύ, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» σύμφωνα με το οποίο η τρόικα ζήτησε να απολυθούν 5.000 από τους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που εντάχθηκαν στον α’ γύρο του προγράμματος κινητικότητας φέτος.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επισήμανε:
«- Η ένταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου στο πρόγραμμα της κινητικότητας δεν ισοδυναμεί με την απόλυσή του. Η πλειοψηφία των εν λόγω υπαλλήλων θα μετακινηθούν σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούν να προσφέρουν πιο ουσιαστικές υπηρεσίες, κάτι που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον αλλά καθιστά και τους ίδιους πιο αναγκαίους, χρήσιμους και αποδοτικούς.
-Οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα μας από το 2012, για την περίοδο 2013 – 2014 (παράλληλα με 15.000 προσλήψεις) θα προκύψουν:
- Από τους πειθαρχικά ελεγχόμενους δημοσίους υπαλλήλους, με επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης πειθαρχικών υποθέσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2012 – Σεπτέμβριος 2013 απολύθηκαν οριστικά, για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους, 226 δημόσιοι υπάλληλοι. Παράλληλα, μετά από σχετική εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για επιτάχυνση των διαδικασιών, το αποτέλεσμα της καταγραφής έδειξε ότι οι υπάλληλοι του Δημοσίου που τελούν σήμερα υπό πειθαρχικό έλεγχο ανέρχονται σε 2.113. Οι 960 εξ αυτών έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας και εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσή τους από τη Δικαιοσύνη ή τα Πειθαρχικά Συμβούλια.
-Από τον εντοπισμό υπαλλήλων που εισήλθαν στο Δημόσιο κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών με έμφαση στα πτυχία γλωσσομάθειας, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
-Από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.
-Από την οριστική δικαστική επίλυση του ζητήματος των προσωρινών διαταγών, που θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας το πνεύμα του Συντάγματος.
-Από τη μειοψηφία των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας και για τους οποίους δεν θα προκύψουν κενές θέσεις για τη μετακίνησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger