Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Νέοι τιμοκατάλογοι στην εστίαση

Νέοι τιμοκατάλογοι στην εστίαση
Σε νέα έξοδα οι καταστηματάρχες που καλούνται να  εκδώσουν καταλόγους απόλυτα λεπτομερείς

Ξανά το χέρι βαθιά στην τσέπη, καλούνται να βάλουν οι καταστηματάρχες στον κλάδο της εστίασης - διασκέδασης για να εκδώσουν νέους τιμοκαταλόγους, βάσει του Νόμου 4177 του 2013 και σχετικής υπουργικής απόφασης, που τέθηκε σε ισχύ από τις 2 Σεπτεμβρίου, κοινοποιήθηκε όμως στον τοπικό Σύλλογο Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας μόλις στις 9 του μήνα.



Πριν από ένα μήνα περίπου, οι καταστηματάρχες που προχώρησαν σε μειώσεις τιμών στα είδη τους μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, είχαν υποχρεωθεί να αλλάξουν τιμοκαταλόγους. Οι τιμοκατάλογοι δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν στα τραπέζια και οι καταστηματάρχες υποχρεούνται να τους αλλάξουν εκ νέου.
Σύμφωνα με το Νόμο και σχετική υπουργική απόφαση, οι τιμοκατάλογοι αλλάζουν με στόχο «να γνωρίζει ο καταναλωτής τα προϊόντα που πρόκειται να καταναλώσει και την τιμή στην οποία διατίθενται».

Κατάλογοι με…
λεπτομέρεια
Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, γρήγορης εστίασης, εστιατορίων ξενοδοχείων, ταβερνών, καφετεριών και κέντρων διασκέδασης, είναι υποχρεωμένοι να δώσουν νέα μορφή -πιο λεπτομερή- στους τιμοκαταλόγους τους.
Πλέον δε θα αναγράφεται απλώς το είδος και δίπλα η τιμή. Θα αναγράφεται το είδος, η τιμή προ Φ.Π.Α. και η τελική τιμή.
Στα φαγητά, ο εστιάτορας είναι υποχρεωμένος για τις μερίδες να αναγράφει δίπλα από το κάθε φαγητό, μέχρι και το βάρος ή την ποσότητα του κάθε είδους.
Υποχρεούται επίσης να αναγράφει το είδος του λαδιού που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα, αν το προϊόν είναι κατεψυγμένο ή προμαγειρεμένο ή αν είναι ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης).
Αλλαγές και για τα ποτά, αλκοολούχα ή μη. Θα πρέπει να αναγράφεται η ποσότητα (πόσα ml είναι), ο τόπος προέλευσης αλλά και ο παραγωγός ή εμφιαλωτής.
Αλλαγές και σε επίπεδο ταμπλ ντοτ, όπου ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίζει αναλυτικά το μενού και τις χρεώσεις ανά άτομο.
Επίσης σε κάθε τιμοκατάλογο θα πρέπει να αναγράφεται η ελάχιστη κατανάλωση, ενώ ακόμη και τα φύλλα διαμαρτυρίας θα πρέπει να είναι σφραγισμένα.
 
Δημοσιεύθηκε ο Ν.4177/8.8.2013(ΦΕΚ 173) με θέμα " Kανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις."

Καθώς και η ΥΑ Α2-861/14-08-2013 (ΦΕΚ Β2044/22-8-2013) η οποία ρυθμίζει νέες διατάξεις για τα καταστήματα  του κλάδου

Ο νόμος και η Υπουργική Απόφαση  προβλέπουν πως πρέπει να είναι οι τιμοκατάλογοι στα κέντρα Εστίασης & Διασκέδασης καθώς και πολλά άλλα θέματα.

 Δείτε τον ν.4177/2013

Δείτε την ΥΑ Α2-861/14-08-2013 (ΦΕΚ Β2044/22-8-2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger