Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Προσεγγίζοντας τον Παπαδιαμάντη

Προσεγγίζοντας τον Παπαδιαμάντη Εκθεση ζωγραφικής του διεθνούς φήμης εικαστικού Πέτρου Ζουμπουλάκη, με θέμα τη Σκιάθο και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, διοργανώνουν η Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου σε συνεργασία με τον Όμιλο Επιχειρηματιών και τη Gallery «One Piece» (Μιαούλη 9 και Παπαδιαμάντη). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στις 20.00 και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, 19:30 - 23:30.
Κάνοντας αναδρομή στην προσωπική του εικαστική του διαδρομή, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «η «κουζίνα» της ζωγραφικής (ίσως επειδή ο πατέρας μου ήταν διεθνούς φήμης chef μ’ ενδιέφερε πάντοτε, και πάντοτε «έπαιζα» με τα διάφορα υλικά της. Σα μάγειρας και εγώ με μόνη τη διαφορά ότι από εγωισμό  αυτά που έφτιαχνα ήθελα να μένουν για πάντα (  ; ) και όχι να γίνονται… εδέσματα.
Στις  σπουδές  μου λοιπόν στη Σχολή Καλών Τεχνών και στα πλαίσια κάποιας  υποτροφίας για τη μελέτη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ζωγραφικής, έμαθα να φτιάχνω τις προετοιμασίες. Δημιουργούσα έτσι τις κατάλληλες επιφάνειες (απομίμηση τοίχου) για να ζωγραφίσω τις εικόνες ή τα μοτίβα που μελετούσα σε ναούς και μονές.

Ηταν μια συναρπαστική  απασχόληση να βλέπεις να ζωντανεύει μπροστά σου σχεδόν σαν το πραγματικό και στις φυσικές του διαστάσεις, το πρόχειρο σκαρίφημα από κάποια π.χ. τοιχογραφία (φρέσκο) του 14ου αιώνα που αντέγραψες πρόχειρα σε χαρτί, όχι χωρίς και μια δόση φαντασίας. Ταυτόχρονα σου δινόταν (όλα αυτά στο εργαστήριο) η ευκαιρία να πειραματισθείς με τις ματιέρες, αποδίδοντας τις φθορές, την υγρασία, την απολέπιση της εικόνας, την πατίνα του χρόνου, την κάπνα απ’ τα κεριά , την ασάφεια των μορφών από επεμβάσεις άλλων χεριών, τις ρωγμές από σεισμούς, την μούχλα και τόσα άλλα. Αυτά έδιναν στην εικόνα ένα ξεχωριστό ρεαλισμό και σε μένα ένα μεθύσι δημιουργικό. Αυτό σαν τεχνική με ακολούθησε σε όλα τα στάδια της δουλειάς μου. Θέματα - προκλήσεις για μένα που τα παρατηρούσα αχόρταγα, τα φωτογράφιζα και δεν έβλεπα την ώρα να γυρίσω στο εργαστήρι μου, να τα εκτελέσω με όσο το δυνατόν πιο ανατριχιαστική ακρίβεια για να τα εντάξω στη δουλειά μου», προσθέτει ο καλλιτέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger