Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Επί τάπητος τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κ. Παναγιώτη Κοκκόρη είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες – ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.

Ο κ. Μπασδάνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Τμήματος Υπηρεσιών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαο Αγγελέτο, παρουσίασαν στον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Παναγιώτη Κοκκόρη, τις θέσεις των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων της Μαγνησίας, όπως αυτές προέκυψαν μετά από ανοιχτή διαβούλευση και καταγράφονται σε κοινή επιστολή.

Ο κ. Κοκκόρης δεσμεύτηκε να μελετήσει το ζήτημα διεξοδικά,και να εντάξει τις θέσεις του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην τελική πρόταση του Υπουργείου για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Την κοινή επιστολή του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες - ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με αποδέκτες τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εργασίας και την Διοικητή του ΟΑΕΕ, συνυπογράφουν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και η Ένωση Μικροπωλητών Λαϊκών «Γόρδιος Δεσμός».


Η επιστολή
Η κοινή επιστολή των, Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, και Ένωσης Μικροπωλητών Λαϊκών «Γόρδιος Δεσμός», συντάχθηκε με σκοπό την παρουσίαση προτάσεων και μέτρων ικανών να οδηγήσουν στην άμεση επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες – ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι εν δια μέσω οικονομικής κρίσης, παρότι αγωνίζονται στο να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης τους, έχουν γίνει έρμαιο της γενικότερης πολιτικής και λειτουργίας του ΟΑΕΕ και των τελευταίων νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Η μοναδική πιθανότητα να επιλυθεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του Οργανισμού, είναι το να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και την ενεργή στήριξη των επιχειρηματιών μελών του, αναδιαρθρώνοντας τη λειτουργία του και παρέχοντας βελτιωμένες ανταποδοτικές υπηρεσίες. Οι «απειλές», οι «εκφοβισμοί» και τα «φοροεισπρακτικά» μέτρα δεν συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος και είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν στην παραίτηση την υπερπροσπάθεια χιλιάδων δεκάδων επιχειρηματιών να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και κατά συνέπεια στη δραστική μείωση του αριθμού μελών του οργανισμού σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά την ύπαρξη του οργανισμού μη βιώσιμη», επισημαίνουν οι φορείς.

Προκειμένου λοιπόν να μπορέσει ο ΟΑΕΕ να παραμείνει βιώσιμος παρέχοντας τις ανάλογες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του, προτείνουν από κοινού τα παρακάτω μέτρα:

1) «Πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων τρεχουσών εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.
2) Κατάργηση ποινικής δίωξης για ίδιες οφειλές: Θα πρέπει να υπάρξει αποποινικοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ κατ΄ αναλογία με ό,τι ισχύει στα υπόλοιπα Ταμεία ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών. Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να σταλούν τα στοιχεία των ασφαλισμένων με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών).

3) Αυτόματη θεώρηση βιβλιαρίων: Μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων με την αυτόματη αποστολή αυτοκόλλητων σημάτων ανανέωσης.
4) Δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής βαθμίδας με ανάλογη σύνταξη: Ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει χαμηλότερη βαθμίδα ή να διατηρεί το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξης του.

5) Υποχρεωτικότητα ασφάλισης για επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, με θέσπιση ειδικών χαμηλών ασφαλιστικών κατηγοριών με ασφάλιστρο ίσου με του αντίστοιχου ΟΓΑ για την επόμενη τριετία (με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία ανάλογα με την ισχύουσα οικονομική κατάσταση).
6) Ένταξη τρεχουσών οφειλών στον διακανονισμό: Θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση των όρων του ν.4152/2013 με την ένταξη στη ρύθμιση των τρεχουσών εισφορών και όχι μόνο των οφειλών προ της 31/12/2012. Είναι βέβαιο ότι κανένας ασφαλισμένος δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις εισφορές έξι ή παραπάνω μηνών προκειμένου να μπορέσει να ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

7) Καθορισμός της ελάχιστης μηνιαίας δόσης σύμφωνα με τη δυνατότητα του εκάστοτε ασφαλισμένου: η μηνιαία δόση θα πρέπει να καθοριστεί βάση του ύψους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την παλαιότητα των οφειλών, εισοδηματικών κριτηρίων του ασφαλισμένου, ιστορικό πληρωμών και της γενικότερης κατάστασης της οικονομίας.
8) Δυνατότητα αποπληρωμής εντός 100 μηνών: Το χρονικό διάστημα αποπληρωμής θα πρέπει να είναι ανάλογο της περιόδου οικονομικής κρίσης που οδήγησε στη συσσώρευση των οφειλών
9) Έκπτωση προσαυξήσεων σε ποσοστό 90% για εφάπαξ αποπληρωμή του ποσού, 80% για αποπληρωμή εντός των πρώτων τεσσάρων μηνών, 60% εντός του πρώτου έτους, και 10% για κάθε έτος νωρίτερα της ημερομηνίας εξόφλησης.

10) Μη υποχρέωση καταβολής ποσού ληξιπρόθεσμων οφειλών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης: Είναι αδιανόητο οι επιχειρηματίες να καλούνται να πληρώσουν για υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όταν ο ίδιος ο οργανισμός είχε σταματήσει να τις παρέχει λόγω οφειλών. Στο παραπάνω πλαίσιο άλλωστε, εντάσσεται και η προανακριτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που διέταξε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος Μπόμπολης με αριθμό εσωτερικής ποινικής δίωξης 52735/29-8-2013.

Καταλήγοντας, ζητούν από τον πρωθυπουργό άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και δικαιότερου θεσμικού πλαισίου του ΟΑΕΕ, ικανού να κερδίσει τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και να εγγυηθεί την παροχή των αναγκαίων συνταξιοδοτικών και ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών όπως οφείλει.
 http://www.magnesianews.gr/News/Magnesia/?EntityID=e33340fd-ce83-4487-8a29-beb35845d6fa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger