Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Σποράδες Σπάνια τεκμήρια που μαρτυρούν την μακραίωνη εκπαιδευτική και πολιτιστική παράδοση της Σκοπέλου


Σπάνια τεκμήρια στο φως    Σπάνια τεκμήρια που μαρτυρούν την μακραίωνη εκπαιδευτική και πολιτιστική παράδοση της Σκοπέλου παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Λυκείου Σκοπέλου, από το Γενικό Λύκειο Σκοπέλου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) - Αρχεία Ν. Μαγνησίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση των αρχείων και παλαιτύπων βιβλίων των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σκοπέλου και διατυπώθηκε παράλληλα η πρόταση να εκδοθούν σε τόμο οι μελέτες που πραγματοποιεί επί σειρά ετών, με ιδιαίτερη προσήλωση, ο λόγιος του νησιού π. Κώστας Καλλιανός.

            Ομιλήτριες ήταν η Δρ ιστορικός, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά και η φιλόλογος του Λυκείου Σκοπέλου Ελένη Σπηλιώτη, οι οποίες ανέλυσαν διεξοδικά τον πλούτο των ιστορικών γραπτών τεκμηρίων που συνδέονται με την εκπαιδευτική παράδοση του νησιού. Η κ. Πρασσά αναφέρθηκε στην συνεργασία της με την κ. Σπηλιώτη, που είχε ως επίκεντρο τη διάσωση των αρχείων που «ήταν κλειδωμένα σε ντουλάπια, χωρίς καταγραφή, χωρίς ταξινόμηση και ελάχιστοι γνώριζαν το περιεχόμενό τους ή έστω τη χρονική περίοδο που κάλυπταν», όπως είπε χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας τόνισε ότι: «μας τα παρέδωσε τον Ιούνιο του 2006 ο τότε λυκειάρχης κ. Ιωάννης Λιάτσος και τα μεταφέραμε στο Βόλο, υπό έναν όρο: να τα ψηφιοποιήσουμε ώστε να ξεφύγουν από την αφάνεια και να γίνουν κοινό κτήμα όλων πλέον, και φυσικά και των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου και τηρήσαμε την υπόσχεσή μας».
            Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης έγινε, παράλληλα, εκτενής αναφορά στο έργο των ΓΑΚ και τη σημασία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης, και την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, που διαμορφώνει την ταυτότητα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε τόπου».
            Παίρνοντας το λόγο η κ. Σπηλιώτη, ανέφερε ότι: «το αρχείο του σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Σκοπέλου χρονολογείται από το 1841 και είναι το παλαιότερο της περιφέρειας Θεσσαλίας». Παράλληλα η ίδια ανέφερε ότι: «στο νησί υπάρχουν και άλλα αρχεία δημόσιων υπηρεσιών. Υπάρχουν επίσης πολύτιμα αρχεία στο Δημοτικό Σχολείο, στο Ειρηνοδικείο, στο Λιμενικό ταμείο, στο Συμβολαιογραφείο, στο υποθηκοφυλακείο, στο Δήμο, καθώς και ιδιωτικά αρχεία». Η κ. Σπηλιώτη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «για τα αρχεία του Δήμου και των ιδιωτικών συλλογών είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας θεσμός από το Δήμο να τα στεγάσει και να τα διαφυλάξει, ενώ σύμφωνα με την νομοθεσία, τα αρχεία των δημόσιων υπηρεσιών πρέπει να δίνονται στα ΓΑΚ». Τέλος η κ. Σπηλιώτη ανέφερε ότι: «η Σκόπελος έχει πλούσια ιστορία και οφείλουμε όλοι να τη διαφυλάξουμε».
            Στη Σκόπελο, στο νησί του Καισάριου Δαπόντε και του Παύλου Νιρβάνα, είχε αναπτυχθεί αξιόλογη εκπαιδευτική δραστηριότητα ήδη από τα τέλη της τουρκοκρατίας και παράλληλα είχε δημιουργηθεί μία σημαντική βιβλιοθήκη, συμβάλλοντας στην ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων του. Οι Δημητριείς συγγραφείς Δανιήλ Φιλιππίδης και Γρηγόριος Κωνσταντάς στη «Νεωτερική Γεωγραφία» (1791) χαρακτηρίζουν τη Σκόπελο ως το αξιολογότερο νησί των Βορείων Σποράδων λόγω της «φιλοπονίας και φιλεργίας» των κατοίκων.
Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτής της παράδοσης είναι τα αρχεία και τα παλαίτυπα βιβλία των σχολείων του νησιού, μέσω των οποίων καθίσταται σαφές ότι μεταξύ των μαθητών ήταν και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Τα παλαίτυπα έχουν διασωθεί στη Βιβλιοθήκη του Λυκείου, ενώ τα αρχεία έχουν παραδοθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, όπου έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι πλέον προσβάσιμα στο διαδίκτυο μέσω του λογισμικού προγράμματος @ρχειομνήμων.
Για τη σημασία τους ως μέρος της Πολιτισμικής Κληρονομιάς του τόπου και τη συμβολή τους στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, διοργανώθηκε η παραπάνω εκδήλωση, που σημείωσε απόλυτη επιτυχία.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger