Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στους δρόμους και τα ναυτεργατικά σωματεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
Ναυτεργάτες, συνταξιούχοι, σπουδαστές,
               Μετά από 4 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης και αλλεπάλληλων αντιλαϊκών πακέτων, υπάρχει αρκετή εμπειρία για συμπεράσματα. Σήμερα, τα νέα αντεργατικά μέτρα που βρίσκονται επί θύρας, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη της συμμετοχής των ίδιων των εργαζομένων στην οργάνωση της πάλης.

Ο καπιταλισμός αδυνατεί πλέον να «δώσει» όσα έδινε, βρίσκεται σε σήψη, οι δυνατότητες του να ξεγελάσει έχουν συρρικνωθεί.  Γι’ αυτό το λόγο οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Κ. Ασία, για αυτό τον λόγο οπλίζουν το χέρι του φασισμού. Η Χρυσή Αυγή είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Αποδεικνύεται από τα κοινά συνθήματα που προωθεί το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι του ότι: «φταίνε τα υψηλά μεροκάματα και οι απεργίες», στήνοντας και προωθώντας το σύγχρονο δουλεμπόριο.
Τρέφεται από την εξουσία του κεφαλαίου και την αξιοποιεί πολύπλευρα για να επιτεθεί στο εργατικό λαϊκό κίνημα, να το δολοφονήσει, να το τρομοκρατήσει, να το καταστείλει, για να τσακιστεί κάθε εργασιακό δικαίωμα. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι εγκληματικές τους μέθοδοι, σε πρωτοπόρους αγωνιστές στο Πέραμα και η δολοφονία εν ψυχρώ στο Κερατσίνι.
Οι άμεσες εργατικές – λαϊκές αντιδράσεις, σε Πέραμα, Κερατσίνι και Νίκαια, με μπροστάρηδες τα ταξικά συνδικάτα και τους άλλους μαζικούς φορείς, έστειλαν τους χρυσαυγίτες κυριολεκτικά στις τρύπες τους. Έδειξαν ποια πρέπει να είναι η απάντηση, μέχρι να μη βρίσκει τόπο να σταθεί για να χύσει το δηλητήριό της σε εργατικές λαϊκές συνειδήσεις.
Κεφάλαιο – Κυβέρνηση – Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ, εντείνουν την επίθεση τους στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προετοιμάζουν μεγαλύτερες ανατροπές, με κατάργηση των ΣΣΕ, απελευθέρωση των απολύσεων, χτύπημα των κύριων συντάξεων με κατάργηση των επικουρικών, πρόσθετες περικοπές σε υγεία, πρόνοια, παιδεία.
Με υπουργική απόφαση η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις αποβάλλονται 214 ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα από  τα 6 υπό ελληνική σημαία πλοία στη γραμμή Πάτρα – Ιταλία. Οι εφαρμογές τους θα επιφέρουν συντριπτικό χτύπημα στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, διευρύνοντας την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, την ανεργία,  δυναμιτίζοντας τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές του ΝΑΤ που  για να καλύψει το οργανικό έλλειμμα  παίρνει κρατική επιδότηση 1 δις ευρώ ετησίως.
Η ναυτιλιακή εταιρεία “ATTICA GROUP” προχώρησε σε συμβάσεις εργασίας στην επιβατηγό ναυτιλία που αποτελούν προανάκρουσμα για την κατάργηση των ΣΣΕ και την επιβολή των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Συγκεκριμένα η εταιρεία σ’αυτές τις συμβάσεις μεταξύ άλλων καθορίζει ότι ο χρόνος αδείας που ισχύει με βάση την ΣΣΕ και είναι 8 ημέρες τον μήνα για  τα μεσογειακά - τουριστικά και 5 ημέρες το μήνα για τα ακτοπλοϊκά θα υπολογίζεται σε 2,5 ημέρες το μήνα, όταν δεν «υφίσταται εν ισχύ η ΣΣΕ».
Η ανεργία δεν περιγράφεται, βιώνεται καθημερινά
και μάλιστα με τον πιο δραματικό τρόπο...
Η ολοκλήρωση της θερινής περιόδου οδηγεί στην ακινητοποίηση της πλειοψηφίας των ακτοπλοϊκών πλοίων στην απομόνωση των κατοίκων των νησιών. Θα επιδεινωθεί η ήδη εκρηκτική ανεργία που καταγράφεται με 3.851 ναυτεργάτες για το μήνα Αύγουστο με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ. Σήμερα οι άνεργοι ναυτεργάτες είναι πάνω από 12.000 και επιδοτούνται μόνο 557 με τα ψίχουλα των 235 ευρώ (άγαμοι) και των 294 ευρώ (έγγαμοι), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων πάνω από 11.500 δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ, δεν έχουν καμία κοινωνικοασφαλιστική προστασία.           
Την ίδια ώρα που οι άνεργοι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «GOLDEN DESTINY» που είδαν το φως της δημοσιότητας, το ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο στο Α’ εξάμηνο του 2013 επένδυσε 6,5 δις δολάρια σε 110 ναυπηγήσεις πλοίων, αυξάνοντας τες κατά 160% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2012 που είχαν επενδύσει 2,5 δις δολάρια.

  Ναυτεργάτες, συνταξιούχοι, σπουδαστές,
            Απομονώστε τις αντιλήψεις ότι κάποιοι «σωτήρες» θα δώσουν λύση, ένα άλλο πολιτικό μίγμα θα φέρει τη διέξοδο. Οι μεγάλες ιστορικές ανατροπές, οι μεγάλες κατακτήσεις των λαών έγιναν όταν αυτοί βγήκαν στο προσκήνιο, έβαλαν τη σφραγίδα τους, διεκδίκησαν μαζικά και αποφασιστικά τα δικαιώματά τους.
           Σε αυτόν το δρόμο καλούν σήμερα την εργατική τάξη, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Να δώσουμε οργανωμένα τη μάχη για τα άμεσα προβλήματά της εργατική λαϊκής οικογένειας. Η Επιτροπή Άνεργων Ναυτεργατών μαζί άλλες Επιτροπές Ανέργων, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, να πρωτοστατήσουν πιο δυναμικά με ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών πρωτοβουλιών ενάντια στην πείνα, την ανεργία, τις διακοπές ρεύματος – νερού, τα χαράτσια, τους πλειστηριασμούς σπιτιών.   
            Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανέχονται τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές και τα τσιράκια της εργοδοσίας που υπηρετούν την ταξική συνεργασία στους σχεδιασμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεων.  Δεν έχουν σχέση με τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, αποτελούν ξένο σώμα για το εργατικό κίνημα. Είναι ανάγκη η ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς και η κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Έτσι θα διαμορφώσουμε τους όρους ανασύνταξης του κινήματος, παρεμπόδισης, αλλά και γενικής αντεπίθεσης.
      
Προετοιμάζουμε – οργανώνουμε – συμμετέχουμε  στα Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 5 Οκτώβρη, στην Αθήνα πλατεία Ομόνοιας στις 11 το πρωί, τα συλλαλητήρια  να αποτελέσουν σταθμό για την κλιμάκωση των αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger