Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Στη Φινλανδία έχουν λεφτά ... για την ακτοπλοΐα

Κρατική βοήθεια ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα εισπράξει ο ναυτιλιακός τομέας της Φινλανδίας, προκειμένου να καταστήσει τα πλοία πιο «πράσινα».
Μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών που θα λάβουν την επιδότηση από το φινλανδικό δημόσιο, περιλαμβάνονται οι Finnlines του Ομίλου Grimaldi, ESL Shipping, Godby Shipping, Neste Shipping και άλλες. Συνολικά 22 πλοία θα ενισχυθούν οικονομικά προκειμένου να τοποθετήσουν μέχρι και το τέλος του 2014 συσκευές συγκράτησης των αέριων ρύπων του θείου.

Η Φινλανδική κυβέρνηση πήρε το "οk" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους για την διάθεση επιδοτήσεων στις ναυτιλιακές εταιρείες, με στόχο την χρηματοδότηση προγραμμάτων που μειώνουν τις εκπομπές θείου από τα πλοία.

Όπως είναι γνωστό η ΕΕ, έλαβε μέτρα για την χρήση καυσίμων μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο από όλα τα πλοία στα ύδατα της. Ωστόσο το μέτρο αυτό αύξησε σημαντικά το κόστος καυσίμων των ναυτιλιακών και ειδικότερα των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Μετά από πιέσεις, η ΕΕ αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, έδωσε την άδεια στα κράτη-μέλη να επιδοτήσουν τις ναυτιλιακές τους προκειμένου να αξιοποιήσουν συστήματα μείωσης των εκπομπών θείου.
Η Φινλανδία είναι μία από τις χώρες που αξιοποίησε την άδεια αυτή.
Η Ελλάδα, αντιθέτως, με τις ευλογίες της τρόικα όχι μόνο δεν εξετάζει τη δυνατότητα επιδότησης των ακτοπλοϊκών για την χρήση scrubbers, αλλά συζητά και την μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλει η κυβέρνηση για τις άγονες γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger