Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Το διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το διάγγελμα του προέδρου των Η.Π.Α. για την κατάσταση στη Συρία, τις επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων και την επικείμενη λήψη στρατιωτικής δράσης κατά επιλεγμένων στόχων στο έδαφος της ασιατικής χώρας.

Ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι Η.Π.Α. δεν είχαν σκοπό να προχωρήσουν σε στρατιωτικά χτυπήματα κατά στόχων στο συριακό έδαφος, επιλέγοντας αρχικά τη διπλωματική δίοδο ακόμα και όταν οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ, μετατράπηκαν σ' έναν αιματηρό εμφύλιο. Όλα αυτά μέχρι τις 21 Αυγούστου και τη χρήση χημικών κατά άμαχου πληθυσμού στα περίχωρα της Δαμασκού.

«Αντιστάθηκα σθεναρά στις πιέσεις για στρατιωτική δράση, καθώς δεν μπορούμε να επιλύουμε τον κάθε εμφύλιο με τη χρήση βίας», εξήγησε προσθέτοντας πως εδώ και 4,5 χρόνια πάσχιζε να τερματίζει ανοικτά αμερικανικά μέτωπα (Αφγανιστάν, Ιράκ).

Στη διάρκεια της ομιλίας του ξεκαθάρισε πως υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις ότι ο κυβερνητικός στρατός χρησιμοποίησε αέριο σαρίν, χαρακτηρίζοντας υποχρέωση και καθήκον των Η.Π.Α. να μην επαναλειφθούν παρόμοιες ενέργειες. Ειδικότερα, εξήγησε πως η λήψη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας θα εμποδίσει μελλοντικά τη χρήση χημικών από άλλα καθεστώτα σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Παράλληλα, τόνισε πως αν δεν υπάρξει δράση, τότε τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να πλήξουν μελλοντικά συμμάχους των Η.Π.Α., όπως το Ισραήλ και την Τουρκία.

«Το ζητούμενο είναι τί είναι έτοιμες να κάνουν οι Η.Π.Α. και η διεθνής κοινότητα», είπε.

Καμία αμερικανική μπότα σε συριακό έδαφος

«Σκοπός των στρατιωτικών χτυπημάτων θα είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Δαμασκό να μη χρησιμοποιήσει εκ νέου χημικά όπλα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των Η.Π.Α..

Ο Μπάρακ Ομπάμα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει αποστολή Αμερικανών στρατιωτών, ενώ εξήγησε πως οι αεροπορικές επιδρομές δεν θα είναι μικρότερες σε μέγεθος από τις αντίστοιχες στο Κόσοβο και τη Λιβύη.

«Δεν πρόκειται να στείλων αμερικανικές μπότες στο έδαφος της Συρίας», τόνισε.

Τις τελευταίες ώρες υπήρξαν ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της Συρίας ειδικά μετά την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού και την αναβολή της ψηφοφορίας στη Γερουσία. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε στην πρόταση να συζητηθεί και να «εξεταστεί σοβαρά» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. η ρωσική πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger