Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Οι κακές υποδομές υπονομεύουν τη Σκιάθο ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΝΗΣΙ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ


«Ανοιχτές πληγές» αποτελούν και το φετινό καλοκαίρι για τη Σκιάθο τόσο οι τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου όσο και οι λιμενικές υποδομές που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Ένα νησί που «βουλιάζει» κάθε καλοκαίρι από τουρίστες και επισκέπτες, ντροπιάζει με τις υποδομές του τους κατοίκους του νησιού και του ντόπιους επαγγελματίες.
Οι επαγγελματίες του κλάδου αναφέρουν ότι η Σκιάθος παρότι αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο διακοπών με πολλές ομορφιές, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποδομών, τα οποία βλάπτουν σημαντικά την εικόνα του νησιού. Μάλιστα πολλές φορές ξενοδόχοι του νησιού γίνονται αποδέκτες παραπόνων για τις συνθήκες που επικρατούν στις υποδομές του λιμανιού και του αεροδρομίου.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ήταν πριν δύο χρόνια το email διαμαρτυρίας, που στάλθηκε από τον ΕΟΤ Αυστρίας προς την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθο για τις εγκαταστάσεις που επικρατούν στο περιφερειακό αεροδρόμιο του νησιού. Ο ΕΟΤ της Αυστρίας διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι οι περισσότερες τουαλέτες του αεροδρομίου βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση, ενώ μερικές από αυτές ήταν κλειδωμένες, όπως επίσης και για το γεγονός ότι ο εξωτερικός χώρος του αεροδρομίου ήταν απεριποίητος.
Ντουβάρια... ετοιμόρροπα στο αεροδρόμιο

Μέσα στο Δεκαπενταύγουστο στο ασφυκτικά γεμάτο αεροδρόμιο Σκιάθου τουρίστες περίμεναν να επιβιβαστούν στην πτήση τους, ωστόσο ο χώρος του αεροδρομίου είναι τόσο περιορισμένος που πολύ περίμεναν ακόμη και στον εξωτερικό χώρο κάτω από τον ήλιο, την ίδια στιγμή που οι τουαλέτες του αεροδρομίου είτε υπολειτουργούσαν είτε ήταν κλειδωμένες, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να υφίστανται μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία.
Το τραγικότερο όλων σύμφωνα με ξενοδόχους της περιοχής είναι ότι μέσα στο κτίριο του αεροδρομίου υπάρχουν ντουβάρια έτοιμα να καταρρεύσουν!
Περιγράφοντας τις τριτοκοσμικές εικόνες επαγγελματίας ξενοδόχος της Σκιάθου αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:
«Πριν 2 χρόνια πήραμε από τον ΕΟΤ Αυστρίας ένα email το οποίο έλεγε ότι το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι τριτοκοσμικό. Μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων έκαναν έλεγχο και διαπιστώθηκαν όλα αυτά που ανέφερε το email . Μερικές τουαλέτες ήταν χαλασμένες άλλες ήταν κλειδωμένες , τα ντουβάρια του κτιρίου σε ορισμένα σημεία είναι έτοιμα να καταρρεύσουν, ο εξωτερικός χώρος βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ενώ υπάρχουν ένα σωρό άλλα μικροπροβλήματα. Αφού διαπιστώσαμε αυτά τα προβλήματα η Ένωση Ξενοδόχων προσφέρθηκε να συμβάλει ώστε να γίνουν ορισμένες παρεμβάσεις, ωστόσο ο αερολιμενάρχης αρνήθηκε γιατί έπρεπε να πάρει άδεια από τον τότε υπουργό. Εδώ και δύο χρόνια που από αυτό το περιστατικό δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στο αεροδρόμιο. Κάθε χρόνο ακούμε δεκάδες διαμαρτυρίες από τουρίστες. Το αεροδρόμιο χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά».
Στη συνέχεια ο ίδιος ξενοδόχος προσθέτει ότι οι τουρίστες δίνουν μεγάλη σημασία στις πρώτες εικόνες που θα αντικρύσουν σε έναν προορισμό. «Οι πρώτες εντυπώσεις είναι για τους τουρίστες το Α και το Ω. Προσωπικά είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι χειρότερο και πλήττει τον τουρισμό του νησιού».
Ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζεται στο αεροδρόμιο Σκιάθου είναι το θέμα των θέσεων προσγείωσης, οι οποίες δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα κυρίως με τα ιδιωτικά αεροπλάνα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης σχετικά με το θέμα αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:
«Η θέση των ξενοδόχων Μαγνησίας έχει κατασταλάξει στο ότι δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κράτος από το οποίο δεν περιμένουμε πλέον τίποτα. Ελπίζουμε ότι με την παραχώρηση των αεροδρομίων σε ιδιώτες να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα. Δυστυχώς όπου εμπλέκεται το κράτος δε θα πρέπει να περιμένουμε τίποτα. Εδώ και 30 χρόνια στην Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας έχουμε τα ίδια αιτήματα, που σημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Εμείς από την πλευρά μας δεχόμαστε παράπονα τουριστών για το θέμα της καθαριότητας, για το θέμα της σήμανσης κ.α.».
Σημαντικές ελλείψεις και στο λιμάνι Σκιάθου
Την ίδια στιγμή σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζει και το λιμάνι της Σκιάθου, με αποτέλεσμα να καθίσταται επικίνδυνη η πρόσδεση των επιβατικών πλοίων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ).
Σύμφωνα με την έκθεση της ΠΕΠΕΝ έχει παρατηρηθεί έλλειψη στεγάστρων επιβατών, προσκρουστήρων και μικρός αριθμός θέσεων πρυμνοδέτησης και πρυμνοπλαγιοδέτησης των πλοίων στο λιμάνι της Σκιάθου. Συγκεκριμένα τα πλοία δεν μπορούν να δέσουν στο λιμάνι υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, ενώ ο χερσαίος χώρος του λιμανιού είναι ανεπαρκής για τα οχήματα που πρόκειται να επιβιβαστούν στα πλοία. Οι εικόνες λίγο - πολύ γνωστές: στο μικρό χερσαίο χώρο του λιμανιού της Σκιάθου, «στοιβάζονται» φορτηγά και ΙΧΕ αυτοκίνητα ανάμεσά τους επιβάτες.
Η ΠΕΠΕΝ προτείνει την επέκταση του προβλήτα προς τη νησίδα Δασκελειό με δυνατότητα πρυμνοδέτησης είτε βόρεια είτε νότια, επένδυση που θα λύσει το πρόβλημα της ασφαλούς προσέγγισης των πλοίων ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
Ταχυδρόμος (Αθηνά Τσιργή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger