Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Συρία: Η "μαχή" των Προέδρων ΗΠΑ & Ρωσίας πριν την επέμβαση

Σε διπλωματική διελκυστίνδα μεταξύ Πούτιν και Ομπάμα φαίνεται πως εξελίσσεται ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα το θέμα της επέμβασης στη Συρία, ιδιαίτερα μετά το "όχι" του βρετανικού κοινοβουλίου, που "έδεσε τα χέρια" του Ντέηβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε ταχθεί εξ αρχής στο πλευρό των ΗΠΑ.


Σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση χαρακτήρισε "ηλιθιότητες" τα όσα λέγονται για χρήση χημικών από τον Άσαντ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη ρωσική θέση πως ο Σύρος Πρόεδρος δεν θα έκανε ένα τέτοιο μοιραίο λάθος τη στιγμή που οι δυνάμεις του πραγματοποιούσαν προέλαση σε όλα τα πεδία κατά των ανταρτών. Η ρωσική πλευρά έχει καταγγείλει και επισήμως στον ΟΗΕ πως άλλα αραβικά καθεστώτα εχθρικά προς τον Άσαντ προμήθευσαν με χημικά όπλα τους αντάρτες, οι οποίοι και τα χρησιμοποίησαν.

Μετά την αρνητική στάση της Βρετανίας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες πως δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, υποστήριξε όμως πως πρέπει να δοθεί απάντηση στο καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών. Μόνος σύμμαχος στο πλευρό του Αμερικανού Προέδρου, ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος συνομίλησε μαζί του και δήλωσε την ετοιμότητα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Άλλωστε το Παρίσι σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας έχει ήδη στείλει μια φρεγάτα που φέρει υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα, ώστε να αναχαιτίσει πιθανές αεροπορικές επιδρομές από τη συριακή αεροπορία. Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος έχει και αυτός να αντιμετωπίσει την αρνητική άποψη των πολιτών του για μια επιχείρηση που φτάνει το 58%, ενώ το 35% των Γάλλων φοβούνται γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ενώ μεγάλο ποσοστό δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της χώρας για να είναι επικεφαλής της επέμβασης.

Η Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας της αλλά και των πολιτών που αρνούνται να συναινέσουν σε μια επέμβαση. Σήμερα η Καγκελάριος – που πριν δύο ημέρες είχε συμφωνήσει με τον Πρόεδρο Πούτιν να περιμένουν το πόρισμα του ΟΗΕ – επέκρινε τη στάση Ρωσίας και Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, αλλά ξεκαθάρισε πως η Γερμανία δεν θα πάρει μέρος σε επέμβαση χωρίς την άδεια της διεθνούς κοινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger