Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Νέα δίκη ΣΠΦ, πακέτο με άλλες υποθέσεις – 67η συνεδρίαση, Tρίτη 27.8.2013

Σύντομη υπήρξε η σημερινή συνεδρίαση του τρομοδικείου στον Κορυδαλλό.  Καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο κατά το οποίο οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας έχουν ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους (μένουν λίγοι ακόμα να προσέλθουν στις προσεχείς συνεδριάσεις) και με την πρόεδρο να επιθυμεί διακαώς να «τρέξει» τη διαδικασία, προχωρώντας στη φάση της ανάγνωσης των εγγράφων, οι συνήγοροι υπεράσπισης έθεσαν ένα κομβικό και ουσιώδες για την εξέλιξη της υπόθεσης αίτημα (ενώ εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου και σε προγενέστερα αιτήματα).

Με ομιλούντες τους Φρ. Ραγκούση και Σπ. Φυτράκη, ζήτησαν να κληθούν και να εξεταστούν ως μάρτυρες τα μεγάλα «κεφάλια» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Τζοΐτης, Παπαθανασάκης και Κανέλλος), που θα μπορέσουν να δώσουν περισσότερα στοιχεία για την εκδικαζόμενη υπόθεση. Σύμφωνα με τον Φρ. Ραγκούση, η σχετική απόφαση για την κλήτευσή τους πρέπει να ληφθεί πριν ξεκινήσει η διαδικασία ανάγνωσης των εγγράφων, τόσο για την ουσία των καταθέσεών τους όσο και για να ξεκαθαριστούν διάφορα μελανά σημεία του κατηγορητηρίου. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η προσέλευσή τους στο δικαστήριο αποτελεί βασικό στοιχείο της υπερασπιστικής γραμμής των κατηγορούμενων.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Σπ. Φυτράκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία των μαρτυριών αυτών, προκειμένου να αποδειχτεί αν τα στοιχεία που συλλέχτηκαν είναι επαρκή και αξιόπιστα για να στηρίξουν τις κατηγορίες. Η εξέτασή τους θα «γλιτώσει», δε, το δικαστήριο από άσκοπες εξετάσεις επουσιωδών μαρτύρων, μιας και θα ξεκαθαρίσει άμεσα από τους κύριους διαχειριστές της υπόθεσης όλα τα κρίσιμα θέματα (π.χ. σχετικά με τις διευθυντικές θέσεις κτλ.).

Ο εισαγγελέας ήταν για ακόμη μια φορά έτοιμος να καλύψει τους ασφαλίτες της Αντιτρομοκρατικής. Με λακωνικό τρόπο είπε πως το δικαστήριο πρέπει να εξαντλήσει το περιθώριο προσέλευσης των μαρτύρων πριν ξεκινήσει τη διαδικασία της βίαιης προσαγωγής τους και πως αν φανεί στην πορεία της δίκης ότι χρειάζονται αναγκαστικά οι μαρτυρίες τους θα κληθούν πάραυτα.

«Πόσο ακόμα θα σκέφτεστε για τους μάρτυρες;» ρώτησε ο Α. Μητρούσιας. «Εχουμε θέσει κάποια αιτήματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί, τι περιμένετε;». Είναι πολλά τα αιτήματα και για πολλές υποθέσεις, απάντησε η πρόεδρος, απαξιώντας να ασχοληθεί περισσότερο.

Η δίκη διακόπηκε για την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη και όχι για την Πέμπτη 29 Αυγούστου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, λόγω της απεργίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Στη συνεδρίαση της 3ης Σεπτέμβρη το δικαστήριο δεσμεύτηκε να απαντήσει και για τους τρεις της Αντιτρομοκρατικής καθώς και για ορισμένους ακόμη μάρτυρες που ήταν στον κατάλογο και δεν έχουν εμφανιστεί.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger