Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Πολιτικές - πολιτιστικές γιορτές στην επαρχία

Από τις εκδηλώσεις στην Ικαρία...
Το καλοκαιρινό του ταξίδι σε νησιά, χωριά και μικρές πόλεις συνεχίζει αυτή την περίοδο το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», ενώ ξεκινούν οι προετοιμασίες για την κορύφωσή του στις μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών στις αρχές Σεπτέμβρη.Πετυχημένες ήταν οι εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε μια σειρά μέρη:
Σε νησιά
Στο χωριό Καραβόσταμο κορυφώθηκαν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο νησί της Ικαρίας. Κάτω από τα τεράστια πλατάνια της πλατείας του χωριού, πλήθος από νεολαία και ανθρώπους του μόχθου, εργατικές, λαϊκές οικογένειες που κατέφτασαν από κάθε γωνιά του νησιού, μετέτρεψαν την εκδήλωση σε μαζική συγκέντρωση, σε ένα από τα σημαντικότερα και μαζικότερα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα για το νησί, με το σύνθημα του Φεστιβάλ, «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», να δίνει το στίγμα.
Η εκδήλωση «άνοιξε» με αφιέρωμα στον Μπρεχτ, που περιελάμβανε προβολή βίντεο, απαγγελίες ποιημάτων και στοιχεία από τη βιογραφία του. Από την Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ χαιρέτισε η Κωστούλα Σεφέρη, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Λομβαρδάς,
γραμματέας του ΝΣ Ικαρίας - Φούρνων της ΚΝΕ, ο οποίος κάλεσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή γενιά να γίνει χαμένη γενιά για το σύστημα και τους επίδοξους διαχειριστές του, να είναι κερδισμένη γενιά στο στρατό που παλεύει για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Γι' αυτήν την κοινωνία αξίζει να παλέψουμε». Το Φεστιβάλ στην Ικαρία έκλεισε όπως ήταν αναμενόμενο, με γλέντι μέχρι πρωίας, με τη μουσική νεολαιίστικου μουσικού συγκροτήματος, όπου βέβαια το ικαριώτικο βιολί είχε τον «πρώτο λόγο».
...και στη Λήμνο
Ενα πολιτικό αντάμωμα για ντόπιους και παραθεριστές που έκαναν τις διακοπές τους στο νησί ήταν η εκδήλωση του Φεστιβάλ που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Λήμνο, στο λιμάνι της Μύρινας. Εκεί, για τις πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τη ζωή του κόσμου και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Νωρίτερα το πρόγραμμα άνοιξε με ένα μικρό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ, ενώ έκλεισε με ένα πολύ καλό νεανικό μουσικό συγκρότημα που ερμήνευσε τραγούδια του αγώνα.
Στη Βόρεια Ελλάδα
Διήμερες ήταν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κατερίνη, που έγινε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο αμφιθέατρο του πάρκου της πόλης, όπου στήθηκαν δύο σκηνές, λαϊκή και μαθητική, καθώς και παιδότοπος τη δεύτερη μέρα. Το πρόγραμμα και τις δύο μέρες ήταν πλούσιο. Την πρώτη μέρα είχε ροκ συναυλία στη μαθητική σκηνή, ενώ στη λαϊκή σκηνή είχε μουσικό αφιέρωμα για τα 45 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ, χαιρετισμό της ΚΝΕ από το μέλος του ΝΣ Πιερίας της ΚΝΕ Βαλήλα Μαρία και μουσικό πρόγραμμα. Τη δεύτερη μέρα στη μαθητική σκηνή συνεχίστηκε το πρόγραμμα με έντεχνα και ροκ συγκροτήματα, ενώ στη λαϊκή σκηνή το πρόγραμμα ξεκίνησε με συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με πολιτικό και αντάρτικο τραγούδι, ομιλία από το μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ Φίλιππο Γιωργουδάκη και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με λαϊκό γλέντι. Στο χώρο του Φεστιβάλ και τις δύο μέρες λειτούργησαν ταβέρνα, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», μαθητικό περίπτερο και περίπτερο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
Στο πάρκο των Μικρών Καταρρακτών έγινε το περασμένο Σάββατο εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Εδεσσα, η οποία ήταν αφιερωμένη στα 45 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ. Μίλησε ο Εκτορας Γάζος, μέλος του ΝΣ Πέλλας - Κιλκίς της ΚΝΕ, προβλήθηκε βίντεο για τη φασιστική - ναζιστική Χρυσή Αυγή και ακολούθησε λαϊκό γλέντι.
Στη Στερεά
Προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε το περασμένο Σάββατο στην παραλία της Ιτέας Φωκίδας, όπου μίλησε ο Νίκος Ζωγράφος, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Φωκίδας - Λιβαδειάς της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από βιντεοπροβολή για την πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση και συναυλία από μαθητικό συγκρότημα.
Χτες, εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έγιναν και στο Αρχάνι Φθιώτιδας, που ξεκίνησαν το πρωί με διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά στην πλατεία, συνεχίστηκαν το απόγευμα με τουρνουά ποδοσφαίρου, στο γήπεδο, και ολοκληρώθηκαν το βράδυ στην πλατεία με πολιτική ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου