Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Καραφλός:Ο εισαγγελέας που έβαλε στο αρχείο το σκάνδαλο Siemens-ΟΣE

Από το "Στοχασμός-Πολιτική"

ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Επειδή είπαμε για την υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ επαναλαμβάνω σαν εισαγγελέας πρωτοδικών που υπηρετούσα στο ανακριτικό τμήμα, ότι δεν με ενόχλησε κανένας για υποθέσεις μου ποτέ. Ενεργούσα μόνος μου και υπεύθυνα. Είμαι γρήγορος εισαγγελέας και προωθώ τις υποθέσεις. Έχω κάνει πολλές αρχειοθετήσεις και αυτό είναι υπέρ. Και αυτό γιατί με τον καινούριο νόμο ο εισαγγελέας έχει γίνει δικαστής και είναι υποχρεωμένος να αρχειοθετεί τις...
υποθέσεις και να βγάζει ένα προβούλευμα εφόσον δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής.  
Παλιά εθεωρείτο πειθαρχικό παράπτωμα για τον εισαγγελέα να αρχειοθετήσει την υπόθεση.
Τώρα είναι τίτλος τιμής, εφόσον δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής.
Τώρα εκδίδει απόφαση νόμιμα και συνταγματικώς ανεκτά.

Ένα σκάνδαλο που κόστισε εκατομμύρια στον Ελληνικό λαό και όμως βρέθηκε στο αρχείο, όταν ο Χριστοφοράκος μεσουρανούσε.
Ήταν η εποχή που ο βαλιτσοφόρος της Siemens, ο άνθρωπος που κρατούσε δέσμιο το πολιτικό σύστημα, έπινε ακόμα το καφεδάκι του ανενόχλητος στην Μεγάλη Βρετάνια. Την ίδια στιγμή, οι δικαστικές αρχές της Αμερικής έφερναν στο φως το κολοσσιαίο σκάνδαλο της Siemens στην Ελλάδα. Ένα κομμάτι του, αφορούσε την προμήθεια «30 ηλεκτρικών μηχανών και 100 βαγονιών της SIEMENS, αξίας 235 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ο.Σ.Ε.» που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σάπιζαν στα αμαξοστάσια, όπως κατήγγειλαν δημοσιεύματα της εποχής.
Τα δημοσιεύματα συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση από το προφανές σκάνδαλο, φέρνοντας καινούρια στοιχεία στην δημοσιότητα: «Σκανδαλώδη σύμβαση υπέγραψε ο Ο.Σ.Ε., νοίκιασαν τρένα στην τιμή που θα τα αγόραζαν». Αναφέρεται σε οκτώ δίδυμες ντιζελοκίνητες αυτοκινητάμαξες τύπου «Desiro Classic»
Την υπόθεση κλήθηκε να την διαχειριστεί ο εισαγγελέας πρωτοδικών κύριος Ανδρέας Καραφλός. Αφού έδωσε εντολή στον ανακριτή να «μην ασχοληθεί με τυχόν εμπλοκή πολιτικών προσώπων», μετά το πέρας των ανακρίσεων, έβαλε την υπόθεση στο ...αρχείο!
Παρόλο που η έκθεση D&P ήταν σαφέστατη ως προς την ζημιά του Ελληνικού δημοσίου, ο κύριος Καραφλός όπως προκύπτει από τα πρακτικά της εξεταστικής που παραθέτουμε αυτούσια, έδειξε να πείθεται από όσους ενεπλάκησαν στην σκανδαλώδη σύμβαση, χαρακτηρίζοντας την περίπου ...συμφέρουσα!
Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε για το σκάνδαλο Siemens που σωρευτικά βάσει του πορίσματος της εξεταστικής ζημίωσε τον Ελληνικό λαό πάνω από 2 δις ευρώ. Μπορεί ο Χριστοφοράκος να έφυγε ανενόχλητος και να βρίσκεται στην στοργική αγκαλιά της Γερμανίας. Μήπως όμως αυτοί που άμεσα ή έμμεσα συνέβαλαν στην μεγάλη ληστεία πρέπει καποια στιγμή να ελεγχθούν; Όποιοι και αν είναι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται....
Πρακτικά Εξεταστικής Siemens 15.06.2010 Α' Μέρος-Κατάθεση Καραφλού (Εισαγγελέας Πρωτοδικών-Ερευνά την υπόθεση του ΟΣΕ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έγινε κατανοητό, κύριε συνάδελφε.
Στο σημείο αυτό, παρακαλώ να προσέλθει ο μάρτυρας κ. Ανδρέας Καραφλός.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα της Επιτροπής ο μάρτυρας κ. Ανδρέας Καραφλός)
Κύριε μάρτυς, καλησπέρα σας.
Πείτε μας για τα Πρακτικά τα στοιχεία σας, το όνομά σας και την ιδιότητά σας.
Εξάλλου, κύριε μάρτυς, εσείς είστε εξοικειωμένος μ' αυτές τις διαδικασίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ονομάζομαι Ανδρέας Καραφλός, είμαι Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και αυτή τη χρονική περίοδο υπηρετώ με ανάθεση καθηκόντων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και είμαι αρμόδιος για τον έλεγχο καταχωρήσεων της συμβάσεως Σένγκεν και για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι σε θεωρητικό επίπεδο, ευχαρίστως να ανταποκριθώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Εισαγγελέα, ορκίζεστε να πείτε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσετε ή να αποκρύψετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ορκίζομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας ευχαριστώ.
Σας καλέσαμε μόνο κατ' αυτό.
Εδώ έχουμε ένα έγγραφο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με το χαρακτηρισμό «Επείγουσα». Σ' αυτό το έγγραφο υπάρχει μια εντολή προς τον κύριο Πταισματοδίκη Αθηνών με το εξής περιεχόμενο:
«Παρακαλούμε να ενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση: α)Λάβετε σχετική ένορκη κατάθεση νυν διευθύνοντα συμβούλου Ο.Σ.Ε., σχετικά με την προμήθεια 30 ηλεκτρικών μηχανών και 100 βαγονιών της SIEMENS, αξίας 235 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ο.Σ.Ε.» που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαπίζουν στα αμαξοστάσια -και αυτά είναι με έντονα γράμματα- όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «PRESS», Αριθμ. Φύλλου 89/2 και 03.02.08 σελ. 5. Ερωτηθεί ποιοι τα προμηθεύθηκαν, για ποιο λόγο, για το νόμιμο της διαδικασίας προμήθειας, εάν αυτά χρησιμοποιήθηκαν αμέσως μετά την προμήθειά τους, εάν όχι γιατί, ποια η κατάστασή τους τώρα, εάν ζημιώθηκε ο Ο.Σ.Ε. και γιατί από την ως άνω προμήθεια κλπ. Προσκομιστούν σχετικά έγγραφα, συμβάσεις κλπ. β) Λάβετε σχετικές καταθέσεις και άλλων αρμοδίων υπαλλήλων του Ο.Σ.Ε. για την ως άνω υπόθεση, γ) προσδιοριστεί χρόνος τέλεσης πράξεων, δ) λάβετε έγγραφες εξηγήσεις υπευθύνων και δη των ατόμων με εξαίρεση πολιτικά πρόσωπα (Υπουργοί) που εισηγήθηκαν και υπέγραψαν την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Αθήνα, 30/5/2008
Ο Εισαγγελέας
Ανδρέας Καραφλός».
Κατ' αυτό, λοιπόν, σας καλέσαμε, κύριε μάρτυς.
Στην εντολή σας αναφέρετε «με εξαίρεση τα πολιτικά πρόσωπα...». Θα θέλαμε μία διευκρίνιση, κύριε Εισαγγελέα, γι' αυτό, δηλαδή για την αναφορά σας στην εξαίρεση των πολιτικών προσώπων. Είχατε γνώση ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Σε καμμία περίπτωση. Απλά απ' ό,τι θυμάμαι, πιθανολόγησα ότι αν υποτεθεί ότι κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης αναφανεί κάποιο θέμα σε σχέση με πολιτικό πρόσωπο, εκ του Συντάγματος απαγορεύεται να επιληφθούμε και αυτή την έννοια είχε η παραγγελία προς την Πταισματοδίκη. Αν διαγνώσει κατά τη δίοδο της έρευνας ότι εμπλέκεται κάποιο πολιτικό πρόσωπο, εκ του νόμου δεν πρέπει να επιληφθεί.
Είναι μια παραγγελία την οποία έχω κάνει και σε άλλες δικογραφίες, χωρίς να γνωρίζω βέβαια εκ των προτέρων ότι υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Εισαγγελέα, αντιλαμβάνομαι ότι θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον και μια συνέχεια στην εντολή. Δηλαδή, σε περίπτωση που εντοπιστούν πολιτικά πρόσωπα, η δικογραφία θα πρέπει να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή.
Η διατύπωση αυτή -και γι' αυτό σας καλέσαμε, για να μην υπάρχει ως θέμα- ενδεχομένως μπορεί να εκληφθεί ως διατύπωση ότι έχετε ενδεχομένως την υποψία ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κύριε Πρόεδρε, αν δείτε στην παραγγελία, λέω «λάβετε έγγραφες εξηγήσεις υπευθύνων». Εγώ δεν μπορώ να δώσω παραγγελία και να πω «λάβετε έγγραφες εξηγήσεις πολιτικών προσώπων». Αυτό είναι παράνομο. Δηλαδή, αργότερα αν ανέκυπτε κάτι κατά τη διάρκεια της έρευνας...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Εισαγγελέα, επειδή απευθύνεστε σε συναδέλφους Βουλευτές με πολύ μεγάλη νομοθετική πείρα, θα ήθελα να είστε προσεκτικός στις διατυπώσεις σας και θα τελειώσουμε αμέσως. Εμείς σας καλέσαμε μόνο κατ' αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κύριε Πρόεδρε, εκπλήσσομαι. Εγώ περίμενα να με ρωτήσετε άλλα θέματα, για χειρισμό δικογραφιών ή για κάποια απορία. Στη συγκεκριμένη...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία, κύριε Εισαγγελέα. Θα ξεκινήσουμε από αυτό, αλλά έχουμε κι άλλα θέματα. Όμως, θα θέλαμε να διευκρινιστεί αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Απλά ενημερωτικά και όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, εγώ απεχώρησα στις 15 Ιουλίου του 2008 με ανάθεση καθηκόντων στο Υπουργείο και δεν χειρίστηκα εγώ αυτή τη δικογραφία. Συσχετίστηκε με τον κ. Ορνεράκη, τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών και πλέον δεν ασχολήθηκα μ' αυτήν την υπόθεση. Απουσιάζω δύο χρόνια από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξέρετε, κύριε Εισαγγελέα, η κυρία Πταισματοδίκης μας είπε εδώ ότι είχε εντολή να μην πλησιάσει ανακριτικά πολιτικά πρόσωπα, να αποφύγει ανακριτικά πολιτικά πρόσωπα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Η παραγγελία μου είναι σαφής. Να μην λάβει έγγραφες εξηγήσεις και όχι να μην κάνει έρευνα. Έρευνα να κάνει. Απολογίες ουσιαστικά να μην πάρει πολιτικών προσώπων. Θα γύριζε η δικογραφία, θα το έβλεπα πάλι και μετά...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ σωστά, κύριε Εισαγγελέα.
Έχετε να μας πείτε κάτι που υποθέτετε κατά τη γνώση σας ότι θα μπορούσε να μας βοηθήσει στο αντικείμενο που ερευνούμε; Γνωρίζετε καλά ποιο είναι το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Να σας πω την αλήθεια, το πληροφορήθηκα από το Ίντερνετ, γιατί η κυρία Γραμματεύς δεν μου διευκρίνισε για ποιο λόγο με θέλετε.
Εν πάση περιπτώσει, είδα από το Ίντερνετ ότι είχατε μπει στο θέμα Ο.Σ.Ε.- SIEMENS και σκέφθηκα ότι έχω ασχοληθεί με κάτι τρένα. Είχα χειριστεί δύο υποθέσεις. Η μία είναι αυτή που αναφέρετε και την οποία πλέον την έχει ο κ. Ορνεράκης, γιατί εγώ έφυγα και πήγα στο Υπουργείο. Εγώ απλά έδωσα την πρώτη παραγγελία για προκαταρκτική.
Η άλλη υπόθεση την οποία χειρίστηκα με τα τρένα του Ο.Σ.Ε. και με βάση το δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», ύστερα από παραγγελία του προϊσταμένου μου τότε κ. Πούλιου, την αρχειοθέτησα με αναλυτική αιτιολογία. Ανέφερα στον Εισαγγελέα...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι αφορούσε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αφορούσε το δημοσίευμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ της Κυριακής» με τίτλο «Σκανδαλώδη σύμβαση υπέγραψε ο Ο.Σ.Ε., νοίκιασαν τρένα στην τιμή που θα τα αγόραζαν». Αναφέρεται σε οκτώ δίδυμες ντιζελοκίνητες αυτοκινητάμαξες τύπου «Desiro Classic». Αυτό είναι με δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ «15065» στις 22...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, να μας το καταθέσετε αυτό, γιατί δεν το έχουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Εισαγγελεύ, μπήκε στο αρχείο αυτό;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Περιμένετε, κύριε συνάδελφε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ! Θα έχετε το χρόνο να ρωτήσετε τον κύριο Εισαγγελέα.
Κύριε Εισαγγελέα, πείτε μας την ημερομηνία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Η δικογραφία αυτή αρχειοθετήθηκε, εγκρίθηκε από την Αντιεισαγγελέα Εφετών κ. Γεωργία Τσαπάνη στις 18 Μαρτίου του 2008 και παραμένει στο αρχείο της Εισαγγελίας. Υπάρχει δικογραφία εκεί και όλα τα σχετικά έγγραφα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λόγο έχει ο κ. Παπαγεωργίου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Εισαγγελέα, αυτό το άρθρο αποτέλεσε την αφορμή να κάνετε τον έλεγχο. Θεωρούσατε ότι πρέπει να μπει στο αρχείο. Όμως, θα σας υπενθυμίσω τι έγινε το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτά τα οχτώ βαγόνια ενοικιάστηκαν έναντι 6,5 εκατομμυρίων συν 250 ανά τρένο πληρωμή από τα Ναυπηγεία για τη συντήρησή τους. Ήταν για έξι μήνες αυτή η δαπάνη και μετά το εξάμηνο πουλήθηκαν στην εταιρεία ΜΑΝ έναντι 10 εκατομμυρίων. Δηλαδή, σε έξι μήνες αποσβέστηκε όσο πλήρωσαν οι Ούγγροι για να το αγοράσουν, δηλαδή, 10 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα σκάνδαλο. Πώς το αξιολογείτε τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Απ' ό,τι ενθυμούμαι και απ' ό,τι ενημερώθηκα σήμερα -δεν σας κρύβω- στην Εισαγγελία, γιατί έχουν περάσει δύο χρόνια ή τρία -δεν θυμάμαι ακριβώς- και δεν μπορώ να θυμάμαι αυτή την υπόθεση, οι δικηγόροι, οι κατηγορούμενοι, αλλά και οι μάρτυρες είχαν προσκομίσει υπομνήματα, τα οποία ήταν πλήρως αιτιολογημένα, αναλυτικά και διευκρίνιζαν ότι η Σύμβαση αυτή και το μίσθωμα το οποίο συνήφθη μεταξύ κοινοπραξίας SIEMENS και Ο.Σ.Ε. ήταν εύλογο και δίκαιο και λίαν επωφελές για τον Ο.Σ.Ε. και κατέληγαν ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές και το κατέρριπταν σε κάθε του σημείο.
Εγώ στηρίχθηκα στις καταθέσεις των μαρτύρων που υπάρχουν μέσα και μπορείτε να τις δείτε και στα υπομνήματα των κατηγορουμένων, τα οποία ήταν αναλυτικότατα -το επαναλαμβάνω- και λίαν εμπεριστατωμένα. Δεν μπορούσα ως Εισαγγελέας να φαντάζομαι πράγματα τα οποία δεν προκύπτουν από τη δικογραφία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, επιτρέψτε μου άλλη μια ερώτηση, για να διευκρινιστεί.
Κύριε Εισαγγελεύ, ακούστε με, σας παρακαλώ. Δυστυχώς, η Σύμβαση δεν ήταν μεταξύ SIEMENS και Ο.Σ.Ε. Τα αγόρασαν τα Ναυπηγεία και τα Ναυπηγεία τα ενοικίασαν έναντι 6.200.000 ευρώ στον Ο.Σ.Ε. Και το ερώτημα είναι: Γιατί δεν έκανε το διαγωνισμό ο Ο.Σ.Ε.;
Δεύτερο ερώτημα, το οποίο επαναλαμβάνω: Γιατί αυτά τα έξι βαγόνια πληρώθηκαν με 6.200.000 ευρώ συν μια δαπάνη για τα Ναυπηγεία, περίπου έφτασαν κοντά στα 10 για έξι μήνες, όταν οι Ούγγροι τα αγόρασαν έναντι 10; Όσο κόστισαν έξι μήνες τα αγόρασαν οι Ούγγροι.
Δεν τον έκανε το διαγωνισμό, λοιπόν, ο Ο.Σ.Ε., όπως σας έλεγαν, κύριε Εισαγγελεύ.
Το λέω, κύριε Πρόεδρε, ώστε, με αφορμή αυτό, να ξανανοίξει ο φάκελος...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αφήστε, όμως, το μάρτυρα να σας απαντήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Για όλα αυτά που αναφέρετε υπάρχουν όλες οι απαντήσεις στη δικογραφία. Υπάρχει στην Εισαγγελία δικογραφία, την οποία μπορείτε να ζητήσετε...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ζητώ από την Υπηρεσία να ζητηθεί η δικογραφία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Σας καταθέτω τα δύο έγγραφα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και τα στοιχεία της δικογραφίας να αναζητηθούν, παρακαλώ.
Έχετε και άλλο ερώτημα, κύριε Παπαγεωργίου;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχει άλλος συνάδελφος που θέλει να υποβάλει ερωτήσεις;
Κύριε Παπαδημούλη, εσείς ίσως;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θερμή παράκληση να προηγηθεί ο κ. Αποστολάκος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να κάνω καμιά ερώτηση, από την ώρα που ζητήθηκε η δικογραφία από την Εισαγγελία και μας κατέθεσε και ο κύριος Εισαγγελεύς το κείμενο...
Τι καταθέσατε, κύριε Εισαγγελεύ, για τα Πρακτικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κατέθεσα την αναφορά μου προς τον Εισαγγελέα Εφετών, στον οποίο αναφέρω τους λόγους της αρχειοθέτησης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφού το ζητήσατε, δεν θα κάνω επί της ουσίας καμία άλλη ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Η δικογραφία είναι στη διάθεσή σας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ένα λεπτό, παρακαλώ. Είναι δύο οι δικογραφίες. Τη μια την έχουμε. Να ζητηθεί και η άλλη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την άλλη στην οποία ανεφέρθη, με τις καταθέσεις και τα υπομνήματα.
Κύριε μάρτυς, άκουσα ότι αυτή τη στιγμή είστε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, ως υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Είμαι υπεύθυνος για τον έλεγχο των καταχωρήσεων στη σύμβαση εφαρμογής SCHENGEN, όπου περιλαμβάνεται και το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης. Είμαι, δηλαδή, αρμόδιος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, στη διαδικασία εκδόσεως Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης από ανακριτική αρχή έχει συναρμοδιότητα και η δική σας υπηρεσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Όχι, καμία συναρμοδιότητα. Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης το εκδίδει ο Εισαγγελέας Εφετών, έρχεται σε εμάς στο Υπουργείο και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας το καταχωρούν στο ηλεκτρονικό σύστημα. Δεν περνάει ουσιαστικά από εμάς και δεν μπορούμε να ελέγξουμε...
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στο νομικό μέρος της υποθέσεως υπεισέρχεστε εσείς ως υπηρεσία εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν υπεισερχόμεθα, στην πράξη, σε τίποτα σε αυτά. Πρακτικώς ή θεωρητικώς, δεν γνωρίζω αν μπορώ να υπεισέλθω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ως τεχνικοί σύμβουλοι λειτουργείτε; Έχω λόγο που σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ό,τι έρχεται από τον Εισαγγελέα Εφετών και στη δική σας περίπτωση που ερευνάται, φαντάζομαι, τον κ. Χριστοφοράκο και τους λοιπούς...
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γι' αυτό σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ναι, ήρθαν όλα από τον Εισαγγελέα Εφετών. Αν θυμάμαι, ο κ. Αγγελής έχει φτιάξει τα ευρωπαϊκά εντάλματα και αμέσως, από ό,τι πληροφορήθηκα...
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κ. Αγγελής τι ιδιότητα έχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα σας ρωτήσω κάτι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Με συγχωρείτε. Αμέσως περάστηκαν τα εντάλματα στο ηλεκτρονικό σύστημα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κοιτάξτε, δεν θέλω να σας ρωτήσω αυτό. Άλλο θέλω να σας ρωτήσω. Πέρυσι, τέτοια εποχή, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Ζαγοριανός είχε στείλει έγγραφο για την έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης εναντίον του κ. Χριστοφοράκου. Το γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Βεβαίως, πέρασε από εμάς αυτό, το είδαμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι ακριβώς έγινε; Πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Εμείς δεν κοιτάμε σε αυτά τίποτα. Απλά το μόνο που κάνουμε είναι να περαστεί αμέσως στο σύστημα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τίποτε άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Τίποτε άλλο. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμείς ούτε τον ανακριτή ούτε τον Εισαγγελέα Εφετών. Δεν τα συντάσσουμε εμείς αυτά τα έγγραφα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την απάντηση της γερμανικής εισαγγελίας τη γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Για ποιο θέμα;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης κατά του κ. Χριστοφοράκου. Τη γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Όχι, δεν γνωρίζω κάτι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για να σας βοηθήσω λίγο και επειδή πιστεύω ότι ενδιαφέρει όλους τους συναδέλφους, σε απάντηση, λοιπόν, στέλνει έγγραφο στην Ανακρίτρια, την κυρία Νικολακέα, η Γενική Εισαγγελία Μονάχου και ούτε λίγο ούτε πολύ, ρωτάει από πού προκύπτει η ευθύνη του διωκομένου κ. Χριστοφοράκου έναντι του ελληνικού δημοσίου, αφού η Σύμβαση υπεγράφη με τη SAIC και η SIEMENS ήταν απλά υπεργολάβος. Ρωτά: «Ο διωκόμενος κ. Χριστοφοράκος σε ποιο χρονικό σημείο και συγκεκριμένα, με ποια μέσα διενήργησε παραπλάνηση και εν τέλει ποιον και ποιους παραπλάνησε;» και ρωτά, επίσης, ένα τρίτο σημείο: «Από ποια στοιχεία προκύπτει αιτιολογημένα η ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου;».
Ακούστε λίγο την ερώτησή μου: Αυτά όλα στη νόμιμη διαδικασία μεταξύ δικαστικών αρχών, έχω την εντύπωση ότι είναι δικανική κρίση και όχι δικονομική αυτά που γράφει η Εισαγγελία του Μονάχου. Από την πρακτική την οποία ξέρετε, επειδή είστε υπεύθυνος της εισαγγελικής αρχής για την έκδοση αυτών των ενταλμάτων, έχει το δικαίωμα η Εισαγγελία του Μονάχου να μπαίνει σε κατ' ουσίαν ποινική αξιολόγηση κάποιων πραγμάτων και να μην περιορίζει το δικονομικό μέρος; Δεν ξέρω αν είναι σαφές το ερώτημά μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κατάλαβα το ερώτημά σας. Δεν ξέρω αν από το Μόναχο της Γερμανίας είναι κατ' ουσίαν είσοδος στο ανακριτικό έργο αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι δικανική κρίση αυτό που λέει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αυτό είναι κρίση δική σας. Πάντως...
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, αυτά που σας περιγράφω. Είναι ή δεν είναι δικανική κρίση όσα περιέχονται μέσα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κύριε Πρόεδρε, να απαντήσω σ' αυτό το ερώτημα. Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για αυτά τα θέματα, δεν γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Επειδή μου είπατε, κύριε Εισαγγελεύ...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, ό,τι γνωρίζει ο μάρτυς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ό,τι γνωρίζει, αλλά άκουσα ότι είστε για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ναι, είμαι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Οι αντίστοιχες αρχές των άλλων κρατών...
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αυτά τα κάνει ο Εισαγγελέας Εφετών και το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών. Εγώ είμαι στο Υπουργείο, στις καταχωρήσεις. Εμείς κάνουμε έναν τυπικό έλεγχο νομιμότητας των ενταλμάτων.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου αυτό. Δηλαδή, μου λέτε ότι δεν υπεισέρχεστε επί της ουσίας. Το λέω με πολλή προσοχή. Δεν προσπαθώ να σας...
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Διευκρινιστικά το λέω. Τυπικό έλεγχο νομιμότητας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση: Σε περίπτωση απόρριψης ενός τέτοιου εντάλματος, για τους όποιους λόγους, δικονομικούς ή μη ή ουσιαστικούς, έχουν δικαίωμα οι ανακριτικές αρχές να επανέλθουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Έχουν δικαίωμα να επανέλθουν με νέα πραγματικά περιστατικά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα.
Ευχαριστώ πολύ κύριε Εισαγγελεύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο συνάδελφος κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, μπορείτε να μας πείτε η υπόθεση που εισηγηθήκατε να μπει στο αρχείο σε τι αφορούσε; Πείτε μας το αντικείμενο και τη χρονική περίοδο που ερευνήσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κατέθεσα ήδη την αναφορά μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά πείτε το μας συνοπτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δώστε μου λίγο χρόνο, γιατί έχουν περάσει και δυόμισι χρόνια. Αφορούσε οχτώ δίδυμες δηζελοκίνητες αυτοκινητάμαξες τύπου DESIRO CLASSIC, χρηματικής αξίας 2.960.000 ευρώ η καθεμία, τις οποίες μίσθωσε ο Ο.Σ.Ε. από την κοινοπραξία SIEMENS και λοιποί -δεν θυμούμαι- έναντι ενός μηνιαίου μισθώματος της τάξεως των 126.437,5 ευρώ το μήνα.
Από τη δικογραφία, επαναλαμβάνω, προέκυπτε ότι δεν ήταν ζημιογόνος...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μισό λεπτό. Θα απαντάτε στις ερωτήσεις που σας κάνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αυτό ήταν το θέμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή αλλάζουμε λίγο ρόλους, θυμηθείτε πώς αντιμετωπίζετε εσείς τους μάρτυρες και κάντε αυτό που κάνουν οι μάρτυρες όταν τους ρωτάτε. Να μην απαντάτε σε άλλα πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν πιστεύω να έχετε παράπονο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρώτησα. Μου είπατε για το αντικείμενο. Για ποια περίοδο ερευνήσατε; Μόνο για τη συγκεκριμένη μίσθωση ή επεκτείνατε την έρευνά σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Μόνο για τη συγκεκριμένη μίσθωση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πότε σας ανατέθηκε αυτή η έρευνα και από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Μου ανατέθηκε από τον προϊστάμενό μου τότε, τον κ. Παναγιώτη Πούλιο, ύστερα από δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ», αριθμός φύλλου 15065/22.5.2007.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πότε σας ανατέθηκε εσάς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Μου ανατέθηκε... Δεν μπορώ να γνωρίζω τώρα. Πάντως την αναφορά μου προς τον Εισαγγελέα Εφετών την έχω κάνει στις 23 Φεβρουαρίου του 2008.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στις 23 Φεβρουαρίου του 2008 εσείς εισηγείστε να μπει στο αρχείο η υπόθεση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και δεν θυμάστε πότε αναλάβατε να ερευνάτε. Προφανώς μετά τις 22 Μαΐου. Πότε όμως; Το καλοκαίρι; Τον Ιούνιο; Το Φθινόπωρο; Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν μπορώ να θυμηθώ...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε αυτό το θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Πάντως, οι προκαταρκτικές ...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αρχείο δεν κρατάτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): ...τις εκατοντάδες οι οποίες χειρίζομαι...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αρχείο, κύριε Εισαγγελέα, δεν κρατάτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αρχείο κρατάω...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όταν κληθήκατε από την Εξεταστική Επιτροπή, προκειμένου να μας φανείτε χρήσιμος, δεν ανατρέξατε λίγο στο αρχείο σας για να ενισχύσετε τη μνήμη σας;
(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα της Επιτροπής καταλαμβάνει ο κ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Επαναλαμβάνω ότι ρώτησα επισταμένως και επανειλημμένως την κυρία Γραμματέα, η οποία με ενημέρωσε για κατάθεση, για ποιο λόγο καλούμαι και δεν μου απήντησε. Και από το internet φαντάστηκα ότι πιθανώς να με θέλετε γι' αυτό το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ποιο λόγο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Για τα τρένα. Απ' ό,τι είδα, όμως, για άλλο λόγο με ήθελε ο κύριος Πρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Αυτό δεν σας στερεί το δικαίωμα να πείτε κι άλλα πράγματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε τώρα. Εδώ έχετε δεκαεννέα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Ξέρετε το αντικείμενο της Επιτροπής και καλείστε να εισφέρετε σε αυτό.
Για εξηγήστε μου τώρα: Από τη στιγμή που αναλάβατε, μέχρι να καταλήξετε στην εισήγησή σας να μπει η υπόθεση στο αρχείο, πέρα από το απολογητικό υπόμνημα αυτών οι οποίοι έκαναν τη δουλειά και οι οποίοι ήταν βέβαιο ότι θα σας έλεγαν ότι είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο –δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα σοφός για να ξέρει τι θα του πουν αυτοί οι οποίοι υπέγραψαν τις συμβάσεις, θα του πουν ότι είναι σωστές και επωφελείς- εσείς με ποιον άλλο τρόπο ελέγξατε αν αυτές ήταν επωφελείς για τα συμφέροντα του Δημοσίου; Πήρατε τιμές για το πόσο κοστίζουν αυτές οι ντιζελοκίνητες μηχανές από αλλού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ενήργησα όπως ενεργώ και σε άλλες προκαταρκτικές. Υπήρχαν και μαρτυρικές καταθέσεις. Τιμές, όχι, δεν πήρα. Δεν το θεώρησα αναγκαίο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν θεωρήσατε αναγκαίο να ρωτήσετε πόσο κάνουν αυτές οι ντιζελομηχανές.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Προέκυπτε από τα στοιχεία της δικογραφίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για εξηγήστε μου: Από τα στοιχεία της δικογραφίας πώς υπήρχαν συγκριτικές τιμές για το πόσο αγοράζει μία άλλη χώρα τις ντιζελομηχανές, κύριε Εισαγγελέα; Για εξηγήστε το μου, γιατί εγώ είμαι μηχανικός, δεν είμαι Εισαγγελέας. Εσείς που δεν είστε μηχανικός, πώς μπορείτε να καταλάβετε πόσο κοστίζει αυτή η ντιζελομηχανή αν δεν πάρετε και δεν ζητήσετε τιμές; Για εξηγήστε μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Σας επαναλαμβάνω ότι πολλές φορές τις δικογραφίες ένας Εισαγγελέας τις χειρίζεται με το δικό του τρόπο. Σε άλλες περιπτώσεις κρίνει –όπως κι εσείς έχετε δικαίωμα και μπορείτε να το κάνετε τώρα- ότι πρέπει να κάνει μία πραγματογνωμοσύνη, σε άλλες θεωρεί ότι...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς δεν κάνατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν έκανα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ψάξατε να δείτε αν άλλοι Οργανισμοί σιδηροδρομικοί αντί να αγοράζουν ντιζελομηχανές, τις νοικιάζουν, να δείτε αν υπάρχει προηγούμενο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενοικίασης ντιζελομηχανών αντί για αγορά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ενήργησα όπως ενεργώ σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και τι σημαίνει αυτό, κύριε Εισαγγελέα, ότι δεν ψάξατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Άλλο σας ρωτώ. Ψάξατε να δείτε αν άλλοι Οργανισμοί έχουν νοικιάσει ντιζελομηχανές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν το θεώρησα αναγκαίο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν το θεωρήσατε αναγκαίο.
Δεν μου λέτε, πόσους μάρτυρες εξετάσατε σε αυτό το διάστημα των οκτώ, εννέα μηνών της έρευνάς σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν ενθυμούμαι. Υπάρχει στην αναφορά μου το πόσοι μάρτυρες είναι. Αναφέρονται ονομαστικώς οι μάρτυρες. Δροσόπουλος, Τσάβδαρης, Τσιρόγλου, Κτηνίδης, Ζακυνθινός, Νασοπούλου. Πέντε μάρτυρες είναι αυτοί; Πόσοι είναι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πέντε μάρτυρες εξετάστηκαν σε εννέα μήνες. Αυτοί οι μάρτυρες...
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Όχι σε εννέα μήνες. Νωρίτερα. Η προκαταρκτική είναι λιγότερο. Δεν νομίζω σε εννέα μήνες. Εν πάση περιπτώσει, δεν θυμάμαι κιόλας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: 22 Μαΐου – 23 Φεβρουαρίου. Αυτές τις ημερομηνίες μου δώσατε, με αυτές μετράω. Δεν θυμάστε πότε αναλάβατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν ξεκινάμε αμέσως τις προκαταρκτικές. Έχουμε κι άλλες υποθέσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εντάξει, αλλά εγώ στηρίζομαι στις ημερομηνίες που μου δώσατε. Δεν με διευκολύνετε εσείς να στενέψουμε το χρονικό περιθώριο. Εγώ εννέα μήνες βλέπω.
Για πείτε μου τώρα: Αυτοί οι μάρτυρες που εξετάσατε, ήταν και από κανέναν ανταγωνιστή της Siemens;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν μπήκα σε αυτή τη λογική ούτε γνώριζα Siemens, ούτε γνωρίζω, ούτε ασχολήθηκα καθόλου με αυτή...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τι ψάξατε τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ακούστε να δείτε, εγώ, σας επαναλαμβάνω, τα υπομνήματα ήταν εξοντωτικά για την κατηγορία. Στηρίχθηκα σε αυτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μου λέτε, σε αυτούς τους μάρτυρες, εκτός από το ότι σας κατέθεσαν ένα υπόμνημα, το οποίο το είχαν ετοιμάσει με το συνήγορό τους, με ακριβοπληρωμένους δικηγόρους της Siemens ενδεχομένως, του ΟΣΕ κλπ., κάνατε καμία ερώτηση για να τους στριμώξετε λίγο μήπως βρίσκατε κάτι ύποπτο από κάτω;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Η έρευνα, ως είθισται, ανατέθηκε σε Πταισματοδίκη. Δεν την έκανα εγώ προσωπικά. Εγώ είχα την εποπτεία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς ως εποπτεύων...
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ως εποπτεύων, όταν γύρισε η δικογραφία από τον Πταισματοδίκη, την ανέγνωσα κι έκρινα ότι πρέπει να αρχειοθετηθεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τους μάρτυρες ποιος τους εξέτασε; Εσείς ή ο Πταισματοδίκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ο Πταισματοδίκης. Εγώ δεν είχα καμία επαφή με μάρτυρες...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς είχατε την εποπτεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Την εποπτεία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, ο κ. Πούλιος ανέθεσε σε εσάς. Εσείς αναθέσατε σε έναν Πταισματοδίκη. Ποιος είναι ο Πταισματοδίκης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν μπορώ να θυμάμαι. Είναι πάρα πολλοί οι Πταισματοδίκες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ο συγκεκριμένος λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Προκύπτει από τη δικογραφία. Δεν μπορώ να θυμάμαι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε αυτό το θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κι αυτά που σας έφερα σήμερα, εγώ φαντάστηκα ότι γι' αυτό το λόγο με ζητάτε. Δεν ήξερα για ποιο λόγο με ζητάτε. Πήγα το πρωί και τα βρήκα. Δεν ήξερα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ανακεφαλαιώνω: Δεν εξετάσατε πόσο κοστίζουν αυτές οι ντιζελομηχανές. Δεν το θεωρήσατε σκόπιμο. Δεν εξετάσατε αν νοικιάζει και κανένας άλλος στην Ευρώπη ντιζελομηχανές.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Προέκυπταν αυτά από τη δικογραφία. Προέκυπτε η αξία τους και όλα τα συναφή θέματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προέκυπτε κατά την άποψή σας. Εγώ λέω τι μου απαντήσατε στις δικές μου ερωτήσεις, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αξιότιμε κύριε Βουλευτά, δεν έχω κανένα συμφέρον από τις υποθέσεις. Ούτε με τη Siemens έχω καμία σχέση ούτε γνωρίζω κανέναν από την υπόθεση ούτε με ενόχλησε κανείς γι' αυτή την υπόθεση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ρώτησα αυτά, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αν δεν έκανα καλά τα καθήκοντά μου... Τι να πω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Απλώς έχουμε δει αυτούς τους μήνες, αυτές τις εκατοντάδες ώρες που ασχολούμαστε με την υπόθεση, αρκετές δικαστικές έρευνες διαπράξεων και παραλείψεων να μη συμβάλλουν στη διαλεύκανση της αλήθειας, αλλά να συμβάλλουν στη διαιώνιση σκανδαλωδών συμβάσεων σε βάρος του Δημοσίου. Δεν έχω τίποτα εναντίον σας, αλλά έχω δει μαρτυρικές καταθέσεις και προκαταρκτικές εξετάσεις άλλων υποθέσεων συναφών, που τις χειρίστηκαν άλλοι συνάδελφοί σας, όπου πάει ο μάρτυρας και δεν δέχεται καμία ερώτηση. Καταθέτει το απολογητικό υπόμνημα, πίνει τον καφέ που τον κερνάει ο Ανακριτής και του απευθύνει μόνο μία ερώτηση ο Εισαγγελέας, ο δικαστικός λειτουργός: Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε; Με συγχωρείτε, αλλά έτσι δεν ερευνά κανείς.
Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν έχω καμία άλλη ερώτηση. Απλώς θεωρώ ότι και αυτή η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα ενισχύει την εικόνα που έχουμε και για άλλες πτυχές της υπόθεσης, ότι η Δικαιοσύνη δεν έψαξε, δεν ερεύνησε, δεν συνέκρινε στοιχεία και έσπευδε να βάζει στο αρχείο. Θυμίζω και την υπόθεση με τον Ανακριτή Οικονόμου –άλλο κομμάτι των τρένων- όπου μπαινόβγαινε στο αρχείο η υπόθεση.
Παρακαλώ, αφού δούμε τη δικογραφία, να δούμε και το είδος της εξέτασης, να επιφυλαχθούμε μήπως χρειαστεί να ξανακαλέσουμε τον κύριο Εισαγγελέα ή να καλέσουμε τον Πταισματοδίκη που έκανε αυτές τις εξετάσεις, γιατί πέντε μάρτυρες για μία υπόθεση τέτοια, νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε συνάδελφε, κατεγράφη στα Πρακτικά.
Ο κ. Γρηγοράκος έχει το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, σας παρακολούθησα με προσοχή, αλλά χθες στην ίδια θέση που κάθεστε ήταν ένας άλλος μάρτυρας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο οποίος μας είπε εντελώς αντίθετα πράγματα απ' ό,τι εσείς ως εισαγγελεύς έχετε διαπιστώσει.
Εγώ, λοιπόν, βλέπω το χαρτί σας που αρχειοθετήθηκε, αλλά δεν ξέρω και δεν θυμάμαι. Θα ήθελα, εάν θυμάστε εσείς, να μου πείτε εάν αυτοί οι επτά αξιότιμοι κύριοι που βλέπω εδώ και εξετάσατε ήταν μόνο εκπρόσωποι των εταιρειών και όχι κάποιοι αντίδικοι των εταιρειών. Το ελέγξατε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Απ' ό,τι ενθυμούμαι από τη δικογραφία, ήταν μάρτυρες αντικειμενικοί. Δεν έχει καμία σχέση. Ήταν εκτός της υπόθεσης. Είχαν σχέση με τον ΟΣΕ. Δεν θυμάμαι. Πάντως, δεν ήταν μάρτυρες υπεράσπισης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Τι θα πει «αντικειμενικοί μάρτυρες»; Ήρθαν, δηλαδή, μόνοι τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν είχαν προταθεί –απ' ό,τι ενθυμούμαι, γιατί σας επαναλαμβάνω, μήπως κάνω λάθος- από τους καταγγελλόμενους. Απ' ό,τι ενθυμούμαι, για να γραφτεί και αυτό παρακαλώ...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, εσείς εξετάσατε μόνο τους μάρτυρες που σας πρότειναν οι καταγγελλόμενοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Μάρτυρες υπεράσπισης εγώ θυμάμαι ότι δεν εξέτασα. Δηλαδή από την πλευρά των καταγγελλομένων δεν πήρα καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή το δημοσιογράφο ο οποίος συνέταξε το δημοσίευμα με αφορμή το οποίο διενεργήθηκε η έρευνα, δεν τον καλέσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Έχω χειριστεί πάρα πολλές προκαταρκτικές με εφημερίδες. Δεν συνηθίζω να καλώ το δημοσιογράφο, γιατί ήδη τα έχει πει στην αρθρογραφία του.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κάποιον που να υποστήριζε παρόμοια άποψη και προσέγγιση με το δημοσίευμα, καλέσατε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Παπαδημούλη, δεν θέλω να σας διακόψω, αλλά θέλετε να κάνετε και άλλες ερωτήσεις;
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εγώ το επιτρέπω πάντως στον κ. Παπαδημούλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, αλλά είναι παραβίαση της κοινής λογικής αυτή η εικόνα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Νομίζετε ότι εμείς δεν βγάζουμε συμπεράσματα, κύριε συνάδελφε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως και για την Εξεταστική Επιτροπή και για τη Δικαιοσύνη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Συνεχίστε, κύριε Γρηγοράκο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, η απλή λογική λέει ότι τόσο νοικιάσαμε, αυτό ήταν το κόστος συντήρησης των ντιζελομηχανών από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και μετά από ένα χρόνο πουλάμε αυτές τις μηχανές όσο εμείς θα τις αγοράζαμε. Αυτό για εσάς δεν είναι μεμπτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν προέκυπτε κάτι τέτοιο από τη δικογραφία. Το αντίθετο μάλιστα. Ενώ έλεγαν οι συνδικαλιστές, για παράδειγμα –δεν ξέρω ποιοι είχαν κάνει τότε θέμα- ότι η μία δίδυμη άμαξα κόστιζε περίπου –χονδρικά θα σας τα πω- 1 εκατομμύριο ευρώ, οι άλλοι έλεγαν ότι αυτό είναι αναληθές, η άμαξα κοστίζει 2.600.000 ευρώ.
Εν πάση περιπτώσει, από τα υπομνήματα και απ' όλα τα στοιχεία της δικογραφίας επαναλαμβάνω ότι δεν έβγαινε ζημία για τον ΟΣΕ και μάλιστα δολία ζημία που απαιτεί η απιστία, το «εν γνώσει». Με τίποτα δεν έβγαινε το «εν γνώσει».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εγώ προσωπικά δεν σας γνωρίζω και δεν έχω καμία αντίρρηση γι' αυτά που μου λέτε, αλλά χθες, όπως σας είπα, έγινε μία μεγάλη συζήτηση και οι εντυπώσεις που πήραμε ως μέλη της Επιτροπής από το μάρτυρα κ. Τσιμπίδη είναι ότι το ελληνικό δημόσιο και ο ΟΣΕ έχασαν πάρα πολλά χρήματα απ' αυτό το διακανονισμό. Εσείς δεν διαπιστώσατε κάτι τέτοιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Το αντίθετο. Σας επαναλαμβάνω ότι καλό είναι να δείτε τη δικογραφία, γιατί εκεί θα τα δείτε όλα. Επαναλαμβάνω ότι ο ΟΣΕ λειτούργησε, βεβιασμένα βέβαια. Ήταν ένα αναγκαίο κακό να μισθώσει τα τρένα, όπως είχε φθάσει η κατάσταση. Δεν μπορούσε να τα αγοράσει, η αγορά θα ήταν καταστροφική για το ελληνικό δημόσιο, η αγορά θα ήταν καταστροφική για τον ΟΣΕ. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Πάμε μόνο στο στάδιο της μίσθωσης.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δεν υπήρχε ευθύνη, όμως, γιατί άργησαν τόσο πολύ και φθάσαμε σ' αυτό το σημείο, κύριε εισαγγελεύς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αυτά δεν τα ήλεγχα εγώ στη δικογραφία. Εγώ ήλεγξα εάν ήταν συμφέρουσα η μίσθωση και εάν η μίσθωση είχε μίσθωμα λογικό και εύλογο. Έβγαινε από τη δικογραφία ότι η αγορά δεν συνέφερε με τίποτε, δηλαδή η διαφορά εκατομμυρίων ευρώ ήταν τεράστια. Έβγαινε από τη δικογραφία ότι έπρεπε οπωσδήποτε να μισθωθούν τρένα, γιατί υπήρχαν διαμαρτυρίες, διαπληκτισμοί, έχανε έσοδα ο ΟΣΕ από τη μείωση του επιβατικού κοινού. Έπρεπε οπωσδήποτε να βάλει τρένα στις γραμμές. Θα μειωνόταν το κύρος του, η φήμη του, η αξιοπιστία του. Έχανε έσοδα τεράστια.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Καμία αντίρρηση για όλα αυτά που μου λέτε, αλλά για όλα αυτά που λέτε δεν είχε κανείς ευθύνη, κύριε εισαγγελεύς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν ξέρω για άλλες συμβάσεις, αξιότιμε κύριε Βουλευτά...
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Όχι, για όλα αυτά που λέτε ότι είναι σωστά. Γιατί φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού; Δεν υπάρχουν ευθύνες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Μιλάω από τη δικογραφία που χειρίστηκα εγώ, όπως τη χειρίστηκα, γιατί σας επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να κρίνω μέσα από τη Βουλή ή μέσα από τις εφημερίδες. Εγώ είμαι Εισαγγελεύς Πρωτοδικών, είμαι στο σπίτι μου κλεισμένος και διαβάζω έγγραφα. Από τα έγγραφα δεν έβγαινε δόλια ζημία για τον ΟΣΕ.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε εισαγγελέα, θέλω να σας κάνω μία ερώτηση, απευθυνόμενος στο δικαστικό λειτουργό και το μάρτυρα βέβαια. Η μη επαλήθευση δια της δικαστικής ερεύνης δημοσιευμάτων του Τύπου, μπορεί να θεωρηθεί ότι εμπίπτει σε παράβαση κάποιας ποινικής διάταξης από τη συκοφαντική δυσφήμιση μέχρι τη διασπορά ψευδών ειδήσεων;
Σας λέω το εξής: Βγήκε μία πορισματική έρευνα, η οποία έθεσε στο αρχείο τα όσα δημοσίευε η συγκεκριμένη εφημερίδα. Αυτή η μη επαλήθευση και μάλιστα κατά τρόπο πανηγυρικό και θεσμικό από την κρίση της αρμόδιας εισαγγελικής αρχής που τη θέτει στο αρχείο, είναι άνευ συνεπείας γι' αυτόν ο οποίος τα γράφει;
Δηλαδή, με άλλα λόγια –δεν ξέρω αν αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση γι' αυτούς οι οποίοι καταγγέλλονται- με το να βγαίνει αυτός ο οποίος διαμορφώνει την κοινή γνώμη, αυτός ο οποίος απασχολεί την εισαγγελική αρχή και αυτά τα οποία λέει να μην επαληθεύονται, προφανώς θα πρέπει να έχει κάποιες συνέπειες. Εντάσσεται στην αυτεπάγγελτη υποχρέωση τη δική σας ή εντάσσεται στην ευαισθησία αυτών οι οποίοι καταγγέλθηκαν και εν προκειμένου του ελληνικού δημοσίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Στο τελευταίο εντάσσεται, καθότι η συκοφαντική δυσφήμιση είναι κατ' έγκληση διωκόμενο αδίκημα.
Επιπρόσθετα σας λέω ότι εκατοντάδες υποθέσεις αρχειοθετούνται, χωρίς να ασχοληθεί κανείς με το δημοσιογράφο που έκανε το δημοσίευμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου εν προκειμένω ποιος τα διαφυλάσσει;
Εγώ θα κάνω μία υπόθεση εργασίας, κύριε εισαγγελέα. Είναι έτσι όπως τα λέτε εσείς, γιατί προέκυψε από τα έγγραφα, τα οποία εξετάσετε κ.λπ., όμως εδώ δεν παίζουμε με κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με την τιμή και την υπόληψη του οποιουδήποτε διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ εν προκειμένω, αλλά με το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και θεσμικό. Είναι η αξιοπιστία λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου και δεν μπορεί κανείς να παίζει με τους θεσμούς του τόπου αυτού.
Η εισαγγελική αρχή –δεν αναφέρομαι σε εσάς προσωπικά- έχει ή δεν έχει υποχρέωση να προφυλάξει και τη θεσμική αξιοπρέπεια της λειτουργίας του ελληνικού κράτους, της οργανωμένης ελληνικής πολιτείας, έτσι όπως λέει το Σύνταγμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αδιαμφισβήτητα ενεργούμε κατά νόμο και κατά συνείδηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση σας επαναλαμβάνω ότι σας έδωσα όλα τα στοιχεία. Παρ' ότι με καλέσατε για άλλο λόγο, σας το είπα και αυτό. Είναι στη διάθεσή σας η δικογραφία. Εάν θεωρήσετε ότι έχετε διαφορετική γνώμη από εμένα, μπορείτε να την ανασύρετε από το αρχείο και να ξεκινήσετε πάλι την έρευνα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν σας ρώτησα εγώ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Σας απάντησα και στα δύο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ήδη σας είπα ότι θα έρθει. Εγώ άλλο σας ρώτησα. Από την ώρα που βγαίνει ένα δημοσίευμα και διαπιστώνει η αρμόδια εισαγγελική αρχή ότι καλώς λειτούργησε το ελληνικό δημόσιο, αυτός ο οποίος τα γράφει αυτά, δεν θα πρέπει να υποστεί κάποιες συνέπειες; Δεν θα πρέπει κάποιος να ειδοποιήσει; Εν πάση περιπτώσει, κάτι συμβαίνει στον τόπο αυτό. Δηλαδή ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, να μην επικυρώνονται αυτά που γράφονται και να μην προασπίζουμε το κύρος των θεσμών της ελληνικής πολιτείας; Αυτό είναι το ερώτημά μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ο νόμος δεν μας επιτρέπει να επέμβουμε αυτεπάγγελτα. Χρειάζεται η έγκληση από το θιγόμενο πρόσωπο. Είναι κατ' έγκληση διωκόμενο αδίκημα η συκοφαντική δυσφήμιση. Δεν μπορεί να επέμβει αυτεπάγγελτα η εισαγγελία σ' αυτό το θέμα. Εάν ο θιγόμενος θεωρεί ότι δυσφημίστηκε ή για κάποιο λόγο αυτά που εγράφησαν τα θεωρεί...
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό μου το απαντήσατε. Το δημόσιο συμφέρον το υλικό, αλλά κυρίως το θεσμικό; Αυτό είναι αυτεπάγγελτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Βεβαίως και γι' αυτό έγινε και η προκαταρκτική.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, είναι θέμα υπηρεσιακού καθήκοντος όλων μας να το προστατεύουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Μα, αυτό κάνουμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το Σύνταγμα της χώρας μιλά για την προστασία των θεσμών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Γι' αυτό έγινε και η Προκαταρτική από τον προϊστάμενό μου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εάν θεωρηθεί ότι είναι θεσμός ο ΟΣΕ ή το Υπουργείο Συγκοινωνιών το οποίο επόπτευε, εσείς κοινοποιήσατε το πόρισμα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν κοινοποιούμε τα πορίσματα, μόνο τις διώξεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας το ζήτησαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Όχι. Μόνο τις διώξεις, εάν αφορούν υπαλλήλους.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν ενδιαφέρθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών, η οποία εποπτεύει τον ΟΣΕ, να πληροφορηθεί το αποτέλεσμα της έρευνάς σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν μπορώ να γνωρίζω, γιατί στο στάδιο της Προκαταρτικής είναι και μυστική η έρευνα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Λέω, μετά την αποπεράτωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Μετά την αποπεράτωση, και πάλι υπάρχουν Εισαγγελείς που δεν δίνουν αντίγραφα της δικογραφίας, γιατί θεωρείται απόρρητο. Στο στάδιο της Προκαταρτικής, επαναλαμβάνω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, λέω μετά το πέρας. Νομίζω ότι εκφράζομαι καλώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Το πέρας της Προκαταρτικής, όχι της προανάκρισης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Που ετέθη στο αρχείο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ετέθη στο αρχείο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν κοινοποιούνται αυτά, εκτός εάν το ζητήσουν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας το ζήτησαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Εγώ δεν ασχολούμαι πλέον, η Γραμματεία ασχολείται. Εγώ δίνω το πόρισμά μου και τελείωσα από την υπόθεση, δεν ασχολούμαι καθόλου. Δεν συνηθίζεται να ζητούνται πορίσματα. Τώρα, βέβαια, εσείς εάν το ζητήσετε, θα σας το δώσουν, γιατί είστε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Αλλιώς, μπορεί να μη σας έδιναν αυτό το πόρισμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κατά τη γνώμη σας, δεν θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία ή η διοίκηση του Οργανισμού να το ζητήσει αυτό; Έλεγαν τόσο σοβαρά πράγματα εναντίον τους, το ζήτησαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Μπορεί να το έχουν ζητήσει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου «δεν το ξέρω αν το έχουν ζητήσει».
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν το γνωρίζω. Σας επαναλαμβάνω ότι εγώ έφυγα για το Υπουργείο τον Ιούλιο του 2008 και είχα παραδώσει αυτό το πόρισμά μου-αναφορά προς τον Εισαγγελέα Εφετών το Μάιο. Δηλαδή, μετά από δύο-τρεις μήνες έφυγα, ούτε καν ασχολήθηκα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα μπορούσε να το είχε στείλει και ο Εισαγγελέας Εφετών ή να έχει ζητηθεί από τον Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος επικύρωσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ο Εισαγγελέας Εφετών επικυρώνει, δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε μάρτυς, θα σας παρακαλέσω να δεχθείτε μία ακόμα ερώτηση από τον κ. Παπαδημούλη.
Κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορεί να είναι και παραπάνω από μία οι ερωτήσεις.
Κύριε μάρτυς, διάβασα το τετρασέλιδο πόρισμα. Εσείς το έχετε συντάξει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέει σε αυτό το τετρασέλιδο πόρισμα ότι αυτές οι ντιζελάμαξες, με την προηγούμενη σύμβαση που είχε υπογραφεί, είχαν μηνιαίο μίσθωμα ύψους 60.000 ευρώ. Αυτή η σύμβαση για οκτώ μήνες ενοικίασης συν συντήρησης και άλλους οκτώ μήνες options από τις 60.000 ευρώ ανεβαίνει στις 126.437,5 -δηλαδή υπερδιπλάσιο μίσθωμα- γιατί προστίθενται, εκτός από την ενοικίαση, η συντήρηση, η ασφάλιση και ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινηταμαξών και θεωρείται ότι αυτό είναι ένα εύλογο τίμημα που προστατεύει το δημόσιο συμφέρον. Εσείς, σε αυτό το πόρισμα, λέτε ότι εάν κάνει 60.000 ευρώ να νοικιάσεις τη ντιζελάμαξα, κάνει 126.437 το να τη συντηρείς κιόλας και να της κάνεις και τεχνικό έλεγχο. Μπορείτε να μου πείτε με ποια λογική στέκει αυτή η εκτίμηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αναλύονται όλα τα θέματα στη δικογραφία με μαθηματικούς υπολογισμούς. Για το κόστος συντήρησης ανά χιλιόμετρο κάθε ντιζελοαυτοκινητάμαξας υπάρχουν μαθηματικοί υπολογισμοί στη δικογραφία και σας επαναλαμβάνω, παρακαλώ πολύ, μη με ταλαιπωρείτε άλλο. Πάρτε τη δικογραφία, διαβάστε την και αν θέλετε πάλι να με ξανακαλέσετε, ευχαρίστως. Θα δείτε ότι θα σας λυθούν όλες οι απορίες σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αντιμετωπίζω με κατανόηση την παράκληση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Παπαδημούλη, μισό λεπτό.
Κύριε μάρτυς, δεν έχουμε καμία πρόθεση να σας ταλαιπωρήσουμε, πιστέψτε το. Έχουμε, όμως, και εμείς μία υποχρέωση, κάθε συνάδελφος εξ ημών προσωπικά να κάνει τη δουλειά του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διότι έχει ευθύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη που διαμαρτύρομαι, αλλά ευτυχώς που πήγα το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και κάθισα μισή ώρα και διάβασα τη δικογραφία, αλλιώς δεν θα είχα τίποτα να σας πω σήμερα. Ειλικρινά σας το λέω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Και έχει εκτιμηθεί αυτό που κάνατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν θυμάμαι τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι οι συνάδελφοι ζητούν τη βοήθειά σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, θέλουμε τη συμβολή σας, γιατί έχουμε και εμείς μία θεσμική υποχρέωση και ευθύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ενημερώστε με, όμως, πρώτα για ποιο λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο μπορώ να σας πω εγώ κάτι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Παπαδημούλη, μισό λεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να στερηθείτε του δικαιώματος της ερωτήσεως. Εάν θεωρείτε ότι υπάρχει ύλη για ξεχωριστή εξέταση...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μήπως τότε να παρακαλέσουμε το μάρτυρα να επανέλθει;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα κάνω δύο σύντομες ερωτήσεις προς το μάρτυρα και μετά θα σας αναφέρω την πρότασή μου.
Λέτε κάπου ότι «στον ως άνω διαγωνισμό συμμετείχε μόνο η ως άνω κοινοπραξία». Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν άλλες ανταγωνιστικές προσφορές, πώς το αξιολογείτε; Γιατί δεν το αξιολογείτε στο πόρισμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κύριε Πρόεδρε, επαναλαμβάνω και προσθέτω ότι στις αναφορές μου, επειδή είμαι Εισαγγελέας της πράξης, είμαι γενικόλογος και ουσιαστικός. Εάν διαβάσετε τη δικογραφία, θα δείτε ότι υπήρχαν και άλλες προσφορές, απλώς δεν το ανέφερα εγώ. Μάλλον, «δεν ήθελε να συμμετέχει άλλος», λέει η δικογραφία, «παρότι έγιναν προτάσεις και σε άλλες εταιρείες». Έτσι το αναφέρει μέσα, αόριστα. Αυτό, όμως, δεν το αναφέρω εγώ μέσα στο πόρισμά μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Δεν μπορώ να αναφέρω όλη τη δικογραφία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν θέλω να επιμείνω άλλο σε αυτό.
Να σας ρωτήσω κάτι άλλο επί του κειμένου σας. Λέτε σε ένα σημείο: «Η συμφωνία αυτή, ακόμη και αν για οποιοδήποτε λόγο θεωρηθεί ζημιογόνα, πράγμα που δεν αποδείχθηκε για την ως άνω δημόσια επιχείρηση, φρονούμε ότι δεν καλύπτεται από δόλο ποινικού αδικήματος». Τι σας έκανε να προσθέσετε αυτήν τη φράση «ότι ακόμα και αν θεωρηθεί ζημιογόνα»; Ποια ήταν τα ερωτηματικά που σας ανάγκασαν να κάνετε αυτήν την προσθήκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Το είπα αυτό, διότι εάν γινόταν ένας υποθετικός συλλογισμός έξω από τη δικογραφία και έλεγε κάποιος, όπως είπατε και εσείς, «για κάτσε εδώ, από 60.000 πήγαμε στις 126.000, τι συνέβη εδώ;», χωρίς να ξέρει ότι το κόστος συντήρησης, την ασφάλεια, τον τεχνικό έλεγχο, που αυτά τα ανέλαβε η SIEMENS, ενώ πρώτα τα είχε ο ΟΣΕ, δεν θυμάμαι ακριβώς τι είχε συμβεί...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναυπηγείο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ναυπηγείο, κοινοπραξία ή ό,τι άλλο ήταν. Λέω στον υποθετικό αυτό συλλογισμό, εν όψει του ότι ήταν πιεστική η ανάγκη τότε και έχανε τεράστια έσοδα το δημόσιο από τη μη θέσπιση δρομολογίων του Προαστιακού, είχε αυξηθεί η επιβατική κίνηση, λέει, με δέκα πέντε χιλιάδες νέους επιβάτες το μήνα...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, φαίνεται και στην πορεία των οικονομικών του ΟΣΕ αυτή η βεβαιότητά σας. Έχουν αυξηθεί τα ελλείμματα με γεωμετρική πρόοδο. Πέσατε εντελώς έξω σε αυτήν την πρόβλεψη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Εν πάση περιπτώσει, εγώ από τη δικογραφία δεν μπορώ να κάνω πολιτικές προβλέψεις, ούτε γνωρίζω τον ΟΣΕ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σταματήστε εδώ. Σας ευχαριστώ. Είπατε, «δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις πολιτικές». Τότε μπορείτε να μου εξηγήσετε αυτήν σας τη διατύπωση: «Η λύση που δόθηκε, φρονούμε, ήταν η καλύτερη επιχειρηματικά και πολιτικά εφικτή, με δεδομένο ότι τα έσοδα του ΟΣΕ θα αυξάνονταν»; Πώς ένας Εισαγγελέας κάνει τέτοια διατύπωση περί πολιτικής εφικτότητας και επιχειρηματικής ορθότητας; Εξηγήστε μου γιατί το βάλατε, αφού δεν κάνετε πολιτικές εκτιμήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Η ρήση αυτή δεν ήταν πολιτικολογία. Επειδή πιθανώς να ερευνώνται και πρόσωπα στη δικογραφία αυτή που έχουν πολιτική θέση, όχι Βουλευτές...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και θέλατε εσείς να δώσετε μία προκαταβολική ασπίδα προστασίας στους πολιτικούς, χωρίς να έχετε ερευνήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Όχι. Αφήστε με να απαντήσω. Στα εγκλήματα της απιστίας, για να είμαστε πιο ουσιαστικοί και ανοιχτόμυαλοι -γιατί, πιστεύω, ότι ένας καλός δικαστής πρέπει να τα βλέπει ανοιχτά τα πράγματα- ερευνούμε το δόλο. Ένα πολιτικό πρόσωπο λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια, δεν λειτουργεί όπως ο απλός υπάλληλος, βλέπει ανοιχτά, βλέπει ότι εδώ ο κόσμος φωνάζει, διαμαρτύρεται, υπάρχουν διαπληκτισμοί, σκέφτεται «πρέπει να βάλω τρένα και βρίσκομαι στην ανάγκη και ο άλλος μου αυξάνει το μίσθωμα, εάν όμως δεν μισθώσω το τρένο, θα χάσω περισσότερα έσοδα». Αυτό είναι μία πολιτική επιλογή. Αυτό είναι το νόημα. Το καταλάβατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το κατάλαβα.
Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω άλλη ερώτηση. Απλώς, η πρότασή μου είναι η εξής...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γιατί δεν το έκανε ο ΟΣΕ και το έκανε το Ναυπηγείο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κοινοπραξία...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να κάνω την πρότασή μου, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Παπαγεωργίου, να ακούσουμε την πρόταση και μετά θα πάρετε το λόγο.
Κύριε Παπαδημούλη, συνεχίστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή, κατά την άποψή μου, εγείρονται πάρα πολλά ερωτηματικά γι' αυτήν την υπόθεση και για το πόσο έχει γίνει σωστή έρευνα και πόσο σωστά τέθηκε η υπόθεση στο αρχείο -κατά τη γνώμη μου, πολύ λάθος- και επειδή δεν είναι κομμάτι της δικής μας έρευνας αυτό, προτείνω και ζητώ ομόφωνη στήριξη της Εξεταστικής Επιτροπής, τα Πρακτικά της εξέτασης του μάρτυρα, μαζί και με το πόρισμα, να τα στείλουμε στη Δικαιοσύνη και στον Ανακριτή που τώρα ερευνά το κομμάτι «ΟΣΕ», ζητώντας την αναψηλάφηση της υπόθεσης. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σωστός νομικός όρος, αλλά πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση πρέπει να ξαναψαχθεί όχι μόνο από την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και από τη Δικαιοσύνη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μετά την αποχώρηση του μάρτυρος, να το συζητήσουμε. Τα Πρακτικά διαβιβάζονται ούτως ή άλλως.
Παρακαλώ τους δύο συναδέλφους που έχουν ζητήσει το λόγο για ερωτήσεις...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η πρότασή μου έχει πρακτικά το εξής αποτέλεσμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κατεγράφη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όπως το κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις, με μία επιστολή που θα συντάξουμε εξ ονόματος όλης της Εξεταστικής Επιτροπής να τα διαβιβάσουμε στους αρμόδιους Εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Η επισήμανσή μου είναι να το συζητήσουμε μετά την αποχώρηση του μάρτυρα. Δεν υπάρχει λόγος να τον καταπονούμε.
Οι δύο συνάδελφοι που έχουν ζητήσει το λόγο κατά σειρά είναι ο κ. Καμμένος και ο κ. Αηδόνης. Παρακαλώ στο μέτρο του δυνατού όσο πιο σύντομα γίνεται.
Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Εισαγγελέα, γνωρίζατε ότι παράλληλα με τη δική σας έρευνα υπήρχε η εντολή για προκαταρκτική από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Όχι, εγώ ανέλαβα την υπόθεση αυτή και μάλιστα μετά την υπόθεση αυτή μου τηλεφώνησε ο προϊστάμενός μου τότε κ. Πούλιος και μου είπε: «Έχεις τα τρένα, κύριε Καραφλέ;». Του λέω: «Έχω μόνο αυτή την υπόθεση. Αποχωρώ τώρα για το Υπουργείο. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να πάρω υποθέσεις οι οποίες θα έχουν μακρά διάρκεια». Είχα φύγει και τις χρεώθηκε ο κ. Ορνεράκης μετά που περιμένει έξω, τα τρένα του ΟΣΕ. Δεν είχα καμία σχέση με άλλες υποθέσεις. Μόνο αυτή την υπόθεση είχα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Ορνεράκης, απ' ό,τι ξέρω ανέλαβε τα τρένα, τον ΟΣΕ. Εγώ μιλώ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και για τα υποβρύχια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Καμία σχέση δεν είχα με αυτές τις υποθέσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προκύπτει ότι μετά από την κατάθεση της δικής σας αρχειοθέτησης, της αναφοράς σας δηλαδή –εσείς το καταθέσατε 18/3/2008- στις 6/6/2008 ο Εισαγγελέας κ. Αθανασίου παίρνει από την εταιρεία Debevoise & Plimpton μία αναφορά στην οποία κατατίθενται οι εξετάσεις των μαρτύρων που έκανε η συγκεκριμένη εταιρεία και η γερμανική δικαιοσύνη και αναφέρονται πληρωμές για μίζες σε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Θα σας διαβάσω μία πολύ μικρή κατάθεση γιατί εκεί θέλω να καταλήξω το ερώτημα. Λέει: «Ο Σίκατσεκ δηλώνει ότι ο Γκεμπάουερ και ο Χριστοφοράκος τον πλησίασαν το 2001-2002 για να δουν το ICN που παρείχε μετρητά για την καταβολή προμηθειών σχετικά με συστήματα συστημάτων συγκοινωνιών στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ο Όμιλος συστήματος συγκοινωνιών του Ερλάνγκεν δεν μπορούσε από μόνος του να παράσχει τα κεφάλαια. Σύμφωνα με τον Σίκατσεκ αφού συμφώνησε με αυτό το αίτημα ο Γκεμπάουερ του σύστησε τον Μπρούνο Φλαντ, στο τμήμα συστημάτων συγκοινωνιών για να δουν πώς θα κλείσουν εσωτερικά τη συναλλαγή. Ο Σίκατσεκ ανέφερε ότι θυμόταν πως έδωσε 2.000.000 μάρκα σε μετρητά στον Γκεμπάουερ στην Ελβετία, κεφάλαια που ο Φλαντ επέστρεψε έπειτα από το ICN μέσω εσωτερικής μεταφοράς της Siemens. Ο Σίκατσεκ ανέφερε επίσης ότι πίστευε ότι τρία ή τέσσερα έργα μηχανών έλξης συρμών στην Ελλάδα, του 2001 έως το 2002, υποστηρίχθηκαν με κεφάλαια που εκείνος είχε παράσχει». Σας το λέω αυτό γιατί δεν είμαι νομικός, αλλά απορώ. Μετά από μία αρχειοθέτηση της υποθέσεως για τα στοιχεία, για τους λόγους που κρίνατε εσείς τότε, υπάρχει εν συνεχεία στην Εισαγγελία μία αναφορά και γι' αυτή την υπόθεση ότι δόθηκαν μαύρα χρήματα. Δεν είναι λογικό, λοιπόν, να αναζητηθεί η αναψηλάφηση της υποθέσεως αυτής που είχε μπει στο αρχείο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κατ' αρχήν εγώ, όπως σας προείπα έφυγα για το Υπουργείο...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ρωτάω για εσάς. Ρωτάω ποια είναι η συνήθης τακτική.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Όχι, ποτέ δεν γίνεται αυτό. Ποτέ δεν παρασύρεται η Εισαγγελία από δημοσιεύματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ δεν μιλάω για δημοσίευμα. Μιλάω για αναφορά που δίνεται στη δικογραφία της Siemens στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Αθανασίου από την εταιρεία Debevoise & Plimpton και είναι αναπόσπαστο μέρος της δικογραφίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Αν απευθύνθηκε στον κύριο Εισαγγελέα τον κ. Αθανασίου, προσωπικά – δεν ξέρω ο ίδιος τι έκανε- πάντως στην πρακτική καμία φορά μπορεί να σχετιστεί στη δικογραφία, να τεθεί υπόψη του χειρισθέντος τη δικογραφία Εισαγγελέα και αυτός εάν κρίνει, περαιτέρω μπορεί να ανασύρει την υπόθεση από το αρχείο. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι η κρατούσα άποψη στην ομολογία για όσους δεν ξέρουν, είναι ότι η αρχειοθέτηση της υπόθεσης είναι προσωρινή. Ανά πάσα στιγμή η υπόθεση μπορεί να αναβιώσει εάν κάποιος κάνει κάποιο έγγραφο στην Εισαγγελία. Άλλοι λένε ότι υπάρχει δεδικασμένο. Δηλαδή, μπορείτε άνετα να ανασύρετε υποθέσεις ή εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, με κάποιο έγγραφό σας το οποίο κρίνει ο προϊστάμενος Εισαγγελέας που χειρίστηκε την υπόθεση ουσιαστικό και το οποίο κρίνει ότι δίνει μία άλλη τροπή στην υπόθεση. Μπορεί να την ανασύρει την υπόθεση και να προχωρήσει περαιτέρω. Δηλαδή, η αρχειοθέτηση μιας υπόθεσης στην Εισαγγελία δεν σημαίνει τίποτε. Είναι σε μία κατάσταση ύπνου. Μπορεί να αναβιώσει οποτεδήποτε εκτός εάν έχει παραγραφεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, υπάρχει εδώ θέμα γιατί υπάρχουν στοιχεία μεταγενέστερα του δικού σας πορίσματος.
Τελευταία ερώτηση. Έχετε την ιδιότητα αυτή τη στιγμή για το ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θεωρείτε ότι διέφυγαν όσοι διέφυγαν διότι υπήρχαν προβλήματα στα εντάλματα τα ευρωπαϊκά που εξεδόθησαν και τα οποία ουσιαστικά κρίθηκαν από τη γερμανική δικαιοσύνη; Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλω να κάνετε κρίση για συναδέλφους σας. Με τη μεταγενέστερη ενημέρωση που είχατε, θεωρείτε ότι υπήρχαν προβλήματα ώστε στηρίζεται η άποψη των Γερμανών ή από την γερμανική πλευρά –επειδή θα μεταβούμε εκεί- πρέπει να ψάξουμε κατά πόσο το χρησιμοποίησαν αυτό το θέμα της ελλιπούς πιθανώς...
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Χωρίς να είμαι αρμόδιος, επειδή τα είδα τα εντάλματα αυτά, γιατί πέρασαν από το γραφείο μου, τα κοίταξα και μου έκανε εντύπωση ότι τα κατηγορητήρια ήταν λιγάκι αόριστα. Τίποτε άλλο δεν μπορώ να σας πω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ο κ. Αηδόνης έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Μία ερώτηση θα κάνω.
Κύριε Εισαγγελέα με έγγραφό σας στις 30.5.2008 ζητάτε από τον 24ο Πταισματοδίκη Αθηνών να προχωρήσει σε προκαταρκτική εξέταση και μάλιστα μέσα περιγράφεται το δημοσίευμα από το οποίο προκαλείται η ανάγκη και προς το τέλος αναφέρετε και λέτε να λάβει τις σχετικές καταθέσεις και άλλων αρμοδίων υπαλλήλων του ΟΣΕ για την ως άνω υπόθεση, να προσδιοριστεί ο χρόνος τέλεσης των πράξεων, να λάβετε έγγραφες εξηγήσεις υπευθύνων και δη των ατόμων με εξαίρεση πολιτικά πρόσωπα (Υπουργοί) που εισηγήθηκαν και υπέγραψαν τη δικογραφία της σχετικής σύμβασης. Θα ήθελα να ρωτήσω: Αυτό το αποφασίσατε μόνος σας ή λειτουργήσατε κατόπιν κάποιας εντολής κάποιου ανωτέρου σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Συγνώμη που το λέω αυτό, αλλά δεν έχει γίνει αντιληπτή η παραγγελία μου. Αυτό που αναφέρω το έχω αναφέρει και σε άλλες υποθέσεις. Δεν αγγίζουμε πολιτικά πρόσωπα εμείς στο στάδιο μιας προκαταρκτικής εξέτασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν λέω να μη γίνει ανάκριση για τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά να μη ληφθούν έγγραφες εξηγήσεις, απολογίες δηλαδή. Αν ο Πταισματοδίκης, δηλαδή, έβλεπε κατά την κρίση του ότι εδώ πάει να πιάσει πολιτικά πρόσωπα, δεν θα του έπαιρνε απολογία εκείνη την ώρα. Θα ανέφερε σε εμάς και εμείς μετά θα διαβιβάζαμε όπου έπρεπε να διαβιβάσουμε. Εδώ προφανώς έχει γίνει ένα λάθος. Δεν ξέρω από πού έγινε. Έχει παρερμηνευθεί η παραγγελία μου. Δεν έχω καμία σχέση με πολιτικά πρόσωπα. Κανένας δεν με ενόχλησε γι' αυτή την υπόθεση. Η παραγγελία μου είναι η συνήθης παραγγελία. Έχω χειριστεί και άλλες υποθέσεις και το βάζω αυτό. Και εκ του νόμου πρέπει να μπει διότι εάν πάρουμε απολογία από πολιτικό πρόσωπο κινδυνεύουμε και πειθαρχικώς και ποινικώς εκ του Συντάγματος και εκ του νόμου. Και δεν περίμενα να γίνει τέτοιο θέμα σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Περίμενα να με ρωτήσετε για τα άλλα θέματα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Αυτό δηλαδή, είναι μία συνηθισμένη διαδικασία κάθε φορά που κάνετε μία παραγγελία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Υποχρεωτική εκ του νόμου. Όχι κάθε φορά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Αναγράφετε δηλαδή σε κάθε παραγγελία σας αυτή την υπόδειξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Υπάρχουν υποθέσεις με πολιτική χροιά. Το αντιλαμβάνεσθε. Δημοσιεύματα του Τύπου, σοβαρές υποθέσεις. Υπηρετούσα τότε στο ανακριτικό της Εισαγγελίας επί έξι μήνες. Χειριζόμουν σοβαρές υποθέσεις. Βλέπουμε ποιες έχουν πολιτική χροιά και ποιες δεν έχουν.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Άρα, αφορά το δικό σας τρόπο λειτουργίας και το πώς εσείς ερμηνεύετε. Δεν είχατε εσείς κάποια εντολή γι' αυτό το λόγο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Κανένας μα κανένας δεν με ενόχλησε ποτέ μου στην υπηρεσιακή μου πορεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Ρήγα, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, επειδή απαντώντας στις ερωτήσεις των συναδέλφων επαναλαμβάνετε συνεχώς τη φράση «Εγώ νόμιζα ότι θα με ρωτήσετε κάτι άλλο», τί είναι αυτό το άλλο που περιμένατε να σας ρωτήσουν; Τί ξέρετε για την υπόθεση που θα περιμένατε να σας ρωτήσουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Ανέγνωσα στο Ίντερνετ ότι από τη Δευτέρα η Εξεταστική Επιτροπή σας έχει αρχίσει να ερευνά τις υποθέσεις με τις συμβάσεις του ΟΣΕ με τη Siemens και θυμήθηκα ότι εγώ είχα χειριστεί την υπόθεση αυτή. Και λέω μάλλον γι' αυτό το λόγο με θέλουν να καταθέσω. Αλλά, απ' ό,τι μου είπε ο κύριος Πρόεδρος δεν με θέλετε γι' αυτό. Με θέλατε για τις έγγραφες εξηγήσεις των πολιτικών προσώπων σε άλλη υπόθεση. Και εγώ σας είπα την υπόθεση αυτή και έγινε όλο το θέμα αυτό σήμερα. Δηλαδή, εάν δεν σας έλεγα κάτι θα είχα φύγει στο ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν θα είχατε φύγει σε ένα λεπτό. Παρερμηνεύσατε τη δήλωση του προέδρου.
Θέλετε κάτι να προσθέσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ανδρέας Καραφλός): Επειδή είπαμε για την υπόθεση της ΖΗΜΕΝΣ επαναλαμβάνω σαν εισαγγελέας πρωτοδικών που υπηρετούσα στο ανακριτικό τμήμα, ότι δεν με ενόχλησε κανένας για υποθέσεις μου ποτέ. Ενεργούσα μόνος μου και υπεύθυνα. Είμαι γρήγορος εισαγγελέας και προωθώ τις υποθέσεις. Έχω κάνει πολλές αρχειοθετήσεις και αυτό είναι υπέρ. Και αυτό γιατί με τον καινούριο νόμο ο εισαγγελέας έχει γίνει δικαστής και είναι υποχρεωμένος να αρχειοθετεί τις υποθέσεις και να βγάζει ένα προβούλευμα εφόσον δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής. Παλιά εθεωρείτο πειθαρχικό παράπτωμα για τον εισαγγελέα να αρχειοθετήσει την υπόθεση. Τώρα είναι τίτλος τιμής, εφόσον δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής. Τώρα εκδίδει απόφαση νόμιμα και συνταγματικώς ανεκτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Σας ευχαριστούμε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

la frase Admirable y es oportuno
anguskr bb4arg48

Ανώνυμος είπε...

Bromas aparte!
columbiakr bb4arg48

Ανώνυμος είπε...

Ich entschuldige mich, dass ich mit nichts helfen kann. Ich hoffe, Ihnen hier werden helfen.
ledzepkr bb4arg48
http://outerheaven.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=1221317&extra=
http://thelombardicommunity.com/forum/viewtopic.php?f=15&t=80951
http://www.welovegun.com/webboard/forum.php?mod=viewthread&tid=489631&extra=
http://komt-dat-zien-in.nl/interactief/viewtopic.php?f=4&t=1515290
http://www.09dynastie.de/viewtopic.php?f=12&t=155959
http://218.5.113.90/gbsite/forum.php?mod=viewthread&tid=1407473&extra=
http://outerheaven.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=741259&extra=
http://xxxzeedxxx.com/forum.php?mod=viewthread&tid=187965&extra=
http://outerheaven.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=759668&extra=
http://komt-dat-zien-in.nl/interactief/viewtopic.php?f=4&t=1474468

Ανώνυμος είπε...

Credo che si sbaglia. Scrivere a me in PM.
alejandrakr bb4arg48
http://www.the-resonator.co.uk/viewtopic.php?f=12&t=252322
http://www.linfairrecords.com/forum/viewtopic.php?p=357699#357699
http://ontocop.hud.ac.uk/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=919315&sid=e4d8237f6137e5d858e7d76949f11456
http://bbs.wan.xoyo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=58674&extra=
http://outerheaven.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=1704285&extra=

Powered By Blogger