Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαγνησίας, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για την ContiTech ΙΜΑΣ ΑΕ



Αθήνα, 09.07.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
κ. Γιάννη Βρούτση
Θέμα: Εκβιασμός για εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους της ContiTech ΙΜΑΣ ΑΕ
Η εταιρεία ContiTech ΙΜΑΣ ΑΕ είναι μέλος του Ομίλου Continental/ContiTech.
Δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ελαστικών μεταφορικών ταινιών με συρματόσχοινα ή με λινό για ειδικές εφαρμογές, αλλά και για μια ευρεία γκάμα εφαρμογών σε ποικίλες βιομηχανίες, όπως επίσης παράγει και άλλα παρελκόμενα προϊόντα ελαστικού.
Τα προϊόντα της τα διαθέτει στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά.
Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου στα δύο εργοστάσια ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ και απασχολεί συνολικά περίπου 300 άτομα προσωπικό.
Στις 14 Ιουνίου 2013, η Διεύθυνση της εταιρείας ανακοίνωσε στους εργαζόμενους την πρόθεσή της να θέσει το προσωπικό υπό το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας τεσσάρων (4) ημερών.
Αρχικά ανέφερε ότι το καθεστώς θα ισχύσει για ορισμένα τμήματα του εργοστασίου, αλλά στην τελική της πρόταση ανέφερε ότι η εκ περιτροπής εργασία θα ισχύσει για όλο το προσωπικό μέχρι και για έξι (6) μήνες, εκτός από αυτό που εργάζεται στα γραφεία, δηλαδή μιλάμε για 280 περίπου άτομα.
Η συγκεκριμένη απόφαση της εταιρείας βασίστηκε στην εκτίμησή της ότι, θα μειωθεί η επιχειρηματική της δραστηριότητα, λόγω συρρίκνωσης των παραγγελιών και προκειμένου να μη χρειαστεί να προβεί σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών.

Η Διεύθυνση της εταιρείας αποφάσισε να τροποποιήσει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, όπως αναφέρουμε πιο πάνω, παρά το γεγονός, ότι η τελευταία επιχειρησιακή σύμβαση υπογράφτηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο και περιελάμβανε αυξήσεις 2,5% για το προηγούμενο έτος και 2,7% από τον Μάιο του 2013, με ότι αυτό σημαίνει για τις προβλέψεις πωλήσεων που η ίδια η εταιρεία είχε κάνει για το τρέχον διάστημα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, μέσω των επίσημων οργάνων τους και των συνελεύσεών τους αποφάσισαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την τροποποίηση της εργασιακής τους σχέσης και προχώρησαν σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας την Τετάρτη 3 Ιουλίου, ενώ είχαν αποφασίσει και 24ωρη απεργία την Δευτέρα 8 Ιουλίου.
Η συγκεκριμένη κινητοποίηση αναβλήθηκε μετά από προσπάθεια της Διεύθυνσης της εταιρείας να κηρυχτούν παράνομες, τόσο οι στάσεις εργασίας, όσο και η επικείμενη τότε απεργία.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν, πως τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία έλαβαν από την εταιρεία, δεν συνάδουν με τα λεγόμενα της Διεύθυνσης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία παρουσιάζει σημαντική κερδοφορία, τέτοια, που την έφερε στην έβδομη (7η) θέση πανελλαδικά.
Επειδή η Διεύθυνση της εταιρείας εκμεταλλεύεται όλη τη μνημονιακή νομοθεσία που απορρυθμίζει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και ουσιαστικά εκβιάζει τους εργαζομένους με την απειλή της απόλυσης ή και της μείωσης μισθών.
Επειδή το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, μετά τις περικοπές επιδομάτων και ωριμάνσεων, παρά τις μικρές αυξήσεις που πέτυχαν τον περασμένο Δεκέμβριο.
Επειδή η απορρύθμιση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι πλέον πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στις βιομηχανικές περιοχές του Βόλου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
Σε τι ενέργειες θα προβεί και πότε, ώστε να προστατεύσει τους εργαζόμενους της ContiTech ΙΜΑΣ ΑΕ από την αυθαιρεσία, την παράνομη συμπεριφορά και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και της Διεύθυνσης;

Ο ερωτώντες βουλευτές
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος
Δημήτρης Στρατούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger