Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΝΑΥΤΙΛΙΑ Στο «κόκκινο» η ανεργία, στα ύψη τα κέρδη

Στο κόκκινο βρίσκεται η ανεργία στους ναυτεργάτες, ακόμα και με τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Σύμφωνα το ΓΕΝΕ, τον Ιούνη, δηλαδή τη θερινή περίοδο που όλα τα πλοία τίθενται σε κίνηση, οι «επίσημοι» άνεργοι ήταν 4.031! Τον περσινό αντίστοιχο μήνα οι άνεργοι ήταν 3.267 και το 2011 ήταν 2.164.
Η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη. Αν παρθεί υπόψη ότι -σύμφωνα με τους υπαλλήλους του Γραφείου- οι λίστες εμφανίζουν μόνο το ένα τρίτο των ανέργων, τότε προκύπτει ότι τον Ιούνη οι άνεργοι ναυτεργάτες ξεπέρασαν τις 12.000.
Επιπρόσθετα, από τους 4.031 επίσημα καταγεγραμμένους άνεργους ναυτεργάτες που παρουσιάζουν οι λίστες του ΓΕΝΕ, μόλις οι 753, δηλαδή το 18,68% κατάφερε να πάρει το επίδομα ανεργίας της ντροπής, ύψους... 294 για τους έγγαμους και 245 για τους άγαμους!
Η συνεχής αύξηση της ανεργίας στους ναυτεργάτες, είναι αποτέλεσμα της σφοδρής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ, σε βάρος των ναυτεργατικών
δικαιωμάτων, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης στα καράβια. Με κοινοτικούς κανονισμούς όπως ο 3577 για την άρση του καμποτάζ και νόμους, οι εφοπλιστές πετάνε έξω από τα καράβια τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα για να τους αντικαταστήσουν με χαμηλόμισθους ανασφάλιστους χωρίς κανένα δικαίωμα, δίνοντας συντριπτικό χτύπημα και στο ΝΑΤ.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 6 καρμπόν αποφάσεων που υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης μειώνοντας τις οργανικές συνθέσεις αντίστοιχου αριθμού επιβατηγών πλοίων της γραμμής Πάτρα - Ιταλία και διώχνοντας με «μία ριπή» 214 ναυτεργάτες.
Γι' αυτό και η συνεχής δραματική αύξηση της ανεργίας πάει πακέτο με την αύξηση του στόλου των Ελλήνων εφοπλιστών. Ενώ η ανεργία στους ναυτεργάτες έχει «πιάσει» ιστορικό ρεκόρ, οι Ελληνες εφοπλιστές αυξάνουν διαρκώς το στόλο τους σε αριθμό και χωρητικότητα δείχνοντας και την απίστευτη κερδοφορία που γεννά η άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών στα καράβια. Στην ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ο ελληνόκτητος στόλος το 2012 μετρούσε 3.428 πλοία, από 3.325 που ήταν το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger