Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

«Οικονομική ανάσα» στο χώρο της εστίασης

  Της Λένας Κισσάβου
Ανάσα, στον κλάδο της εστίασης, θα δώσει η εφαρμογή της απόφασης του πρωθυπουργού, από 1η Αυγούστου,  να μειωθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων και Ψητοπωλών Λάρισας, κ. Γιάννης Χρηστίδης.
«Ο κλάδος είχε φτάσει σε τέλμα. Δεν είναι τυχαία η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων επιχειρήσεων εστίασης, που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο γεγονός που μαρτυρά ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, με τον ΦΠΑ, να αποτελεί θηλιά στο λαιμό τους», τονίζει ο κ. Χρηστίδης, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος, για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%  υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλλει στην δημιουργία πιο υγιών συνθηκών λειτουργίας στις επιχειρήσεις.
Απαντώντας, στο ποια αναμένεται να είναι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί από τον Αύγουστο κι αν η μείωση του ΦΠΑ κατά 10% θα επιφέρει και αντίστοιχη πτώση των τιμών στα εστιατόρια, στις ταβέρνες,

στα καταστήματα πώλησης γρήγορου φαγητού (φαστ –φουντ) και γενικά στα καταστήματα εστίασης, ο κ. Χρηστίδης, εκτιμά ότι: « Αναμφίβολα η μείωση στο 13%, θα αποτελέσει κίνητρο για όλους εμάς να μειώσουμε υγιώς τις τιμές μας και παράλληλα να είμαστε πιο υγιής επιχειρηματικά.
Βέβαια οι τιμές που θα διαμορφωθούν, θα εξαρτηθούν τόσο από τον ανταγωνισμό αλλά και από τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης.
Όπως κι αν έχει, εκτιμώ ότι θα κινηθούν σε λογικά πλαίσια και θα σταματήσουν οι ασυδοσίες. Πιστεύω ότι στον κλάδο μας τουλάχιστον, οι επιχειρηματίες θα κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, κατεβάζοντας τις τιμές, χωρίς να καταστραφούν, που σημαίνει ότι οι μειώσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10%.
Να σημειωθεί επίσης ότι η μείωση του ΦΠΑ, θα λειτουργήσει προς όφελος των πελατών και από την άποψη ότι η ποιότητα των προϊόντων θα παραμείνει υψηλή».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, η απόφασή του αυτή στοχεύει στην εισροή εσόδων στο κρατικό ταμείο, εκτιμώντας ότι για τους επιχειρηματίες του κλάδου, θα είναι πλέον πιο εύκολο να αποδίδουν το ΦΠΑ, και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανάφερε, ότι: «Βασίστηκα πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες μας έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: Με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος!
Τα φορολογικά έσοδα αμέσως μπορούν να αυξηθούν. Όμως, τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να τις χτυπάνε στις μηχανές. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος, να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις».
Το μέτρο, για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στην τροφοδοσία, θα ισχύσει προσωρινά από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αντισταθμιστεί από άλλα έσοδα
Ο πρωθυπουργός δε, ότι προειδοποίησε ότι αν μειωθούν τα έσοδα, δεν κόβονται αποδείξεις και μείνει σε αυτά τα επίπεδα η φοροδιαφυγή, τότε ο ΦΠΑ θα επανέλθει στο 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger