Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ομοψυχία για αντίσταση στην αποδόμηση του Νοσοκομείου Βόλου

Γιατρών, εργαζομένων, φορέων και κομμάτων που έκαναν συγκέντρωση
Την ομοψυχία τους για αντίσταση στην αποδόμηση του δημόσιους συστήματος υγείας, έδειξαν, γιατροί και εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, φορείς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, με πολίτες, που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο Βόλου, που λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πολυμέρη, για να δείξουν στους διερχόμενους ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Έξω από το Νοσοκομείο συγκεντρώθηκε ικανός αριθμός γιατρών και εργαζομένων (αν και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν μικρά), εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μέλη λαϊκών επιτροπών συνοικιών, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και απλοί πολίτες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας επισήμανε ότι η λεηλασία που ακολουθείται στο Δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει προηγούμενο. Οι κανιβαλιστικού τύπου αποφάσεις για διαθεσιμότητες, κινητικότητες και κλείσιμο νοσοκομείων - συγχώνευση κλινικών, έχουν στόχο την πλήρη απαξίωση, συρρίκνωση και ισοπέδωση του δημόσιους συστήματος υγείας.

«Αυτή τη νοσηρή κατάσταση που βιώνουμε, δυστυχώς έχει τραγικές επιπτώσεις και για το Νοσοκομείο Βόλου, με τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την πλήρη αποδόμηση των κλινικών, με αποτέλεσμα ο πολίτης, εκτός από την ανεργία και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, να μην μπορεί αν έχει ούτε και την υγεία του», τόνισε.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εκτίμησε ότι επιβάλλεται ο μαζικός ξεσηκωμός και δεν υπάρχει άλλος δρόμος, κάτι που πρέπει να καταλάβει ο καθένας μας. Πρέπει να σταματήσουν τα σχέδια της τρόικα και της κεντρικής εξουσίας, που ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών. Ο πολίτης μπορεί να αντισταθεί, να αντιδράσει, να απαιτήσει και να σταματήσει αυτό τον κατήφορο, επισήμανε.

Οι εργαζόμενοι
Το μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Λεωνίδας Αναστασίου τόνισε ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας γίνεται στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν οι δύο Ομοσπονδίες του προσωπικού και των γιατρών των δημόσιων Νοσοκομείων και επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στην υποβάθμιση και τη διάλυση του ΕΣΥ και τα προβλήματα που μας οδηγούν στην απαξίωση του συστήματος και στις κακές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Όπως ανέφερε, το σύστημα υποχρηματοδοτείται σε σημείο που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα (από το 10.5% του ΑΕΠ, έφτασε στο 6%), υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ σήμερα μπαίνει και ζήτημα διαθεσιμοτήτων στα Νοσοκομεία, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις. «Αν πραγματικά το υπουργείο Υγείας ήθελε να κάνει κάτι για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, δεν υπήρχε λόγος διαθεσιμοτήτων αλλά, θα μπορούσαν να καλυφθούν όπως έγινε με την εκπαίδευση, που έγιναν μετακινήσεις από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», τόνισε.

«Σε καθεστώς λειτουργικότητας»
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΕΚΜ-ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, περιορίστηκε να μεταφέρει περιγραφή των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, για ένα παιδάκι με Ειδικές Ανάγκες, που προ ημερών, χρειάστηκε να κάνει γαστροσκόπηση. Επειδή δεν υπήρχε γαστρεντερολόγος, έπρεπε να πάει στη Λάρισα και οι συγγενείς του αναγκάστηκαν να ξοδέψουν μεγάλο χρηματικό ποσό, για να κάνει γαστροσκόπηση σε ιδιώτη γιατρό. «Πρόκειται για χιλιάδες εικόνες της Ελληνικής πραγματικότητας σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας», τόνισε ο βουλευτής.

Όπως τόνισε, η συγκυβέρνηση με την πολιτική που ασκεί, το μόνο που κάνει, είναι να στέλνει στον Καιάδα χιλιάδες ανθρώπους, να συρρικνώνει τους δημόσιους υγειονομικούς θεσμούς και να στέλνει μια κοινωνία πάρα πολλά χρόνια πίσω. Η Ελλάδα και το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο είναι Ευρώπη, αλλά οι εικόνες αυτές, μόνο Ευρώπη δε θυμίζουν.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση, είναι να επαναφέρει τα Νοσοκομεία σε καθεστώς λειτουργικότητας, με πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, που θα μπορεί να ανταπεξέρχεται σε όλα τα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά», απάντησε ο Αλ. Μεϊκόπουλος, ερωτηθείς σχετικά.

Οι λαϊκές επιτροπές
Στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος και οι λαϊκές επιτροπές Ν. Δημητριάδας, Χιλιαδούς και Καραγάτς, που ζητούν ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, άμεση κάλυψη των ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Βόλου και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.

Ακόμη ζητούν να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν και να αποπερατωθεί άμεσα η παλιά πτέρυγα για να γίνει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, να δημιουργηθεί στο Βόλο μεγάλη σύγχρονη ψυχιατρική κλινική και κέντρα ψυχικής υγείας και να δημιουργηθούν δημόσιοι - δωρεάν ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα για άτομα με ψυχικά και νοητικά προβλήματα.

Οι λαϊκές επιτροπές καλούν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενους του Νοσοκομείου, μέσα από γενικές συνελεύσεις των Σωματείων τους, να απειθαρχήσουν στις αποφάσεις της κυβέρνησης και να περιθάλπουν ανέργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και όσους δεν έχουν να πληρώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger