Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τι έγινε το 1982 με το ΚΚΕ(μ-λ);

Το ...εκδοτικό του Αντίσταση στις γειτονιές με περηφάνια (και να φανταστείτε ότι φέτος οι ζέστες δεν έσφιξαν όπως πέρυσι, ακόμη τουλάχιστον!) σας παρουσιάζει δύο εκδόσεις ιδιαίτερα χρήσιμες σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να μάθουν τι έγινε τις χρονιές 1981 και 1982 με τη διάλυση του ΚΚΕ(μ-λ) και την προσπάθεια ανασυγκρότησής του. Όχι ότι επαρκούν βέβαια. Εμείς εδώ θα κάνουμε προσπάθειες να βρούμε κι άλλα ντοκουμέντα, άρθρα και κείμενα που αφορούν τη περίοδο εκείνη αλλά και την πριν και τη μετά.
Η γνώση της ιστορίας αυτού που ονομάστηκε "μ-λ κίνημα", της σύγχρονης και της παλιότερης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα είναι ακόμη περισσότερο όσο η ένταση της ταξικής πάλης προχωρά και η ιδεολογική αντιπαράθεση στην αριστερά θα εντείνεται. Μια αντιπαράθεση που θα αφορά και το παρελθόν. Το τι, το πως και το γιατί έφτασε το κομμουνιστικό κίνημα από το παρά πέντε να αλλάξει όλο το κόσμο στη σημερινή διάλυση έως και εξαφάνιση όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης. Μια συζήτηση που δεν μπορεί να αφεθεί στις διαστρεβλώσεις, τις αποσιωπήσεις και τα ψέμματα του ΚΚΕ (σαν το δοκίμιό του) αλλά ούτε σε αυτούς που όντας περαστικοί από αυτό το χώρο το παίζουν αυθεντικοί εκφραστές του και ας μην πίστεψαν ποτέ σε αυτόν. Γι' αυτό άλλωστε και ανέστειλαν τη δημόσια παρουσία τους προσφάτως (ΚΟΕ).
Στην Ελλάδα έχουμε πολλές ιδιαιτερότητες σαν κίνημα. Ο χώρος που εδώ ονομάστηκε "μαρξιστικός - λενινιστικός" δημιουργήθηκε από ανθρώπους που εντάχθηκαν στο πάλαι ποτέ ΚΚΕ από τα πρώτα του χρόνια, από ανθρώπους της αντίστασης, των δεκεμβριανών και του εμφύλιου, της κάθε είδους εξορίας. Από ανθρώπους που έζησαν στην εξορία των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες με κυνηγητό, φυλακίσεις ακόμη και φυσικές εξοντώσεις, και από ανθρώπους που ζούσαν στην Ελλάδα δραστήριους μέσα στο αριστερό κίνημα και την ΕΔΑ με τις γνωστές συνέπειες.
ιδρυτική συγκέντρωση του ΚΚΕ(μ-λ) το 1977 στο Σπόρτινγκ
Όλοι αυτοί δημιούργησαν την ΟΜΛΕ. Μετά τη χούντα, το 1976, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο μετατροπής της ΟΜΛΕ στο ΚΚΕ(μ-λ). Όχι όμως χωρίς βάσανα!
Από το ίδιο αυτό το συνέδριο αποχώρησε μια ομάδα και δημιούργησε το Μ-Λ ΚΚΕ έχοντας διαφωνίες πολιτικές και ιδεολογικές. Το ΚΚΕ(μ-λ) έγινε παρ' όλα αυτά μια μαζική οργάνωση με παρουσία όχι μόνο στους φοιτητικούς χώρους αλλά και στους εργασιακούς, στις γειτονιές και στους μαθητές. Κατά κάποιους οργανωτικά πιο ισχυρή από το ΚΚΕ(εσ), κάτι που δεν μπορώ να το ελέγξω.
Αλλά και αυτό είχε τις περιπέτειές του. Περιπέτειες καθόλου άσχετες, όπως και όλες οι προηγούμενες άλλωστε, με τις εξελίξεις στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα αλλά και στο εγχώριο. Κατέληξε λοιπόν το 1981 μετά το 2ο συνέδριό του με μια καθοδήγηση, Κεντρική Επιτροπή, που στη πλειοψηφία της δεν πίστευε στην ανάγκη ύπαρξης επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. Πόσο μάλλον στη ύπαρξη του ΚΚΕ(μ-λ). Σε αντίθεση με τη πλειοψηφία των μελών του και τις αποφάσεις του 2ου συνεδρίου! Έτσι δημιουργήθηκαν διαλυτικές καταστάσεις.
Μια σειρά στελέχη του, μεσαία κατά κύριο λόγο, αλλά και απλά μέλη του, κόντρα στις διαλυτικές απόψεις και τις αντίστοιχες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν, αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να ανασυγκροτήσουν - συνεχίσουν - το ΚΚΕ(μ-λ) εκτιμώντας ότι εξακολουθούσε να υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης κομμουνιστικού κινήματος, ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι λόγοι για τους οποίους πάλευαν ως τότε για την ανασυγκρότησή του, παρά τη διεθνή διάλυσή του και παρά την εδώ παράδοσή του στο ρεφορμισμό και τη συνδιαλλαγή με το σύστημα. Εναρκτήριο λάκτισμα αυτής της καινούργιας προσπάθειας ήταν η συνδιάσκεψη του Ιούνη του 1982 στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται μέχρι τώρα και απ΄ ότι φαίνεται έχει μέλλον αρκετό ακόμη!
(Και εδώ που τα λέμε καλά κάνανε γιατί που θα βρισκόμουν εγώ τώρα;)
Το ντοκουμέντο με τον τίτλο "Για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ(μ-λ)" αποτελεί την έκφραση αυτού του νέου ξεκινήματος και δημοσιεύουμε μαζί τη μπροσούρα, με τίτλο "Βάσει σχεδίου, για την περίπτωση και τις θέσεις της Α/συνέχεια", που βγήκε το 2000 σαν ανάγκη να μπουν τα πράγματα στη θέση τους γιατί η καθοδήγηση της Α/συνέχεια είχε ξεκινήσει να παρουσιάζει τα πράγματα όπως αυτή την βόλευαν, αυτοπαρουσιαζόμενη ως η αυθεντική συνέχεια, γνήσια και μοναδική έκφραση του μ-λ κινήματος στη χώρα μας, κάνοντας ακόμη και αήθεις κινήσεις στο εξωτερικό. Το ΚΚΕ(μ-λ) έχει το γνώθις εαυτόν και δε πετάει στα σύννεφα ούτε περνάει τη σκιά του για το μπόι του. Προσπαθεί να συμβάλει στην υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος με όλες του τις δυνάμεις, με τις απόψεις του και κυρίως με τη δράση του.
Διαβάστε λοιπόν αυτά τα δύο κείμενα στη "βιβλιοθήκη" μας και εμείς θα προσπαθήσουμε να την εμπλουτίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε με ντοκουμέντα που θα διασαφηνίζουν την ιστορική πραγματικότητα όσο γίνεται. Εδώ βέβαια πολύτιμη και ευπρόσδεκτη θα είναι και η συμβολή παλαιότερων συντρόφων.
Δ.Ν.

Δείτε τα:

Για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ(μ-λ), 1982



"Βάσει σχεδίου"
Για την περίπτωση και τις θέσεις της Α/συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger