Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

“ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” ΤΑ ΑΣΦ. ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΕΙΝΑΣ! 
Ο ΟΑΕΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ 90.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!
Με πλήθος μεθοδεύσεων και με πρόσχημα τις λεγόμενες "απογραφές" των συνταξιούχων, κυβέρνηση και τρόικα στρώνουν το δρόμο για την διαμόρφωση συντάξεων πείνας μέσω της ολοκληρωτικής διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων.
Χωρίς ΕΚΑΣ έμειναν χθες οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΟΑΕΕ που υπολογίζεται πως είναι περίπου 90.000 άτομα.
Τις τελευταίες μέρες επικρατεί κυριολεκτικά αλαλούμ στα ταμεία, αφού χιλιάδες συνταξιούχοι σχηματίζουν ουρές για να εισπράξουν τις συντάξεις τους (που διακόπηκαν λόγω μη απογραφής) ή να ενημερωθούν για τα μικρότερα ποσά που αιφνιδίως εισέπραξαν.
Η αρχή έγινε την Πέμπτη στο ΙΚΑ όπου διακόπηκε η καταβολή 40.000 συντάξεων επειδή οι δικαιούχοι δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Χιλιάδες άλλοι πήραν μικρότερα ποσά ΕΚΑΣ επειδή πέρασαν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες πως έγιναν περικοπές με βάση το τεκμαρτό-πλασματικο εισόδημα (αν και αυτό δεν προβλέπεται στη σχετική εγκύκλιο).
Οι εξελίξεις στο τομέα των συντάξεων, δεν είναι άσχετες με τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, όπως αυτές αποκαλυφθηκαν από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο την προηγούμενη εβδομάδα και οι οποίες προβλέπουν την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών και επαγγελματικών ταμείων, τα οποία θα συμπληρώνουν, ως ένα βαθμό, τα βοηθήματα ανέχειας με επιπλέον μικροποσά.
Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τα τρία τελευταία χρόνια, παράλληλα με τις μειώσεις των συντάξεων και των λοιπών βοηθημάτων, οι ασφαλισμένοι φορτώθηκαν επιπλέον βάρη μέσω της αύξησης της συμμετοχής τους στο κόστος των φαρμάκων και των θεραπειών γενικότερα.
Η εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική και οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έχουν σαν στόχο να "εκπαιδεύσουν" στην ανασφάλεια και την ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά συνταξιούχων, τα οποία, σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, συντηρούν και τους χιλιάδες ανέργους και μισοαπασχολούμενους.
Ενδεικτικό  είναι ότι, την Παρασκευή πάνω από 2.200 συνταξιούχοι του ΤΑΠ - ΟΤΕ πήραν μικρότερο ποσό συντάξεων από αυτό που δικαιούνταν και χθες στο «επίκεντρο» βρέθηκαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παίρνουν ΕΚΑΣ.
Το ποσό που αντιστοιχεί στο επίδομα -και το οποίο κυμαίνεται από 30 έως 230 ευρώ- θα δοθεί τον επόμενο μήνα (με τα αναδρομικά). Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει αν το Ταμείο θα είναι σε θέση να εξοφλήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών είναι στο «κόκκινο» και εκτιμάται πως το έλλειμμα αγγίζεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ Από την πλευρά του ταμείου αναφέρεται πως με βάση τον σχεδιασμό, το επίδομα θα καταβληθεί τον Ιούλιο μαζί με τα αναδρομικά επειδή δεν ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των στοιχείων.

Υπενθυμίζεται όιτι πριν από έναν μήνα είχε αποσυρθεί διάταξη-καρμανιόλα του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, που προέβλεπε περικοπές στις  συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών (μέσα από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού) οι οποίες έφταναν το 30%!
Στο μεταξύ, μεγάλη ήταν και χθες η ταλαιπωρία των συνταξιούχων του ΙΚΑ, που σχημάτιζαν ουρές έξω από τα υποκαταστήματα. Οι συνταξιούχοι έχουν διορία μέχρι τις 6 του μήνα για να δηλώσουν τα ακριβή τους στοιχεία και να καταβληθεί η επόμενη σύνταξη στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Την Πέμπτη διακόπηκε η καταβολή 40.000 συντάξεων στο ΙΚΑ, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία για τον ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων. Με βάση τις εκτιμήσεις, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν απογραφεί περίπου 18.000 ασφαλισμένοι (συμπεριλαμβανομένων και όσων προσήλθαν την Παρασκευή).
Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger