Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ρωσία: Κρατικό χρήμα στην αντικομμουνιστική καμπάνια

Η δυνατότητα της σύγκρισης των ιστορικών κατακτήσεων του σοσιαλισμού με τα σημερινά κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, που έχει διατηρήσει ακόμη σε σημαντικό βαθμό ο ρωσικός λαός, δεν μπορεί να αφήσει σε ησυχία τις ρωσικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Έτσι, νέο «ζεστό χρήμα» αναμένεται να λάβουν από τα κρατικά ταμεία της Ρωσίας όσοι προωθούν την αντικομμουνιστική υστερία. Σύμφωνα με τη ρώσικη εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια γκαζέτα» ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο «αποσταλινοποίησης» της Ρωσίας, που σύντομα θα αποκτήσει το καθεστώς του «ομοσπονδιακού προγράμματος» και θα ενισχυθεί με κρατική χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα άρθρο που προβλέπει τη «δίκη» του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Ωστόσο, «οι εμπνευστές» του προγράμματος δήλωσαν στην εφημερίδα, πως αναγκάστηκαν να αναβάλουν για αργότερα την υλοποίηση της «δίκης κατά του ολοκληρωτισμού», επειδή «αυτή και μια ευρεία δημόσια συζήτηση των προβλημάτων αυτών αποτελούν υπόθεση του μέλλοντος». Όπως τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος του Προεδρείου του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής, Σεργκέι Καραγκάνοφ, την επόμενη χρονιά στη Μόσχα θα εγκαινιαστούν δύο μεγάλα μουσεία, που θα ενταχθούν σ’ ένα «δίκτυο μουσείων», ο ρόλος των οποίων θα είναι «η καταπολέμηση των
συνεπειών της κομμουνιστικής τρομοκρατίας, που προκάλεσε τεράστια ζημιά στους ανθρώπους μας». Ο ίδιος, βέβαια, παραδέχτηκε εμμέσως πως η αντικομμουνιστική εκστρατεία στη Ρωσία συναντά δυσκολίες, αναγνωρίζοντας πως «προς το παρόν η ιδέα της δίκης του ολοκληρωτισμού δεν είναι επίκαιρη. Χρειάζεται προετοιμασία. Πρέπει να καταπιαστούμε με το διαφωτιστικό έργο». Σύμφωνα με τον διευθυντή της ρωσικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Levada Centre, Λέφ Γκουντκόφ, «η κοινωνία δεν καταλαβαίνει την έννοια της δίκης κατά του ολοκληρωτισμού».
Να σημειωθεί ότι σε πολλές δημοσκοπήσεις, που γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, κυρίως με την ευκαιρία συμπλήρωσης διάφορων επετείων, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αναγνωρίζει την υπεροχή του σοσιαλισμού και τοποθετείται θετικά για τους σοβιετικούς ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger