Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

«Πονοκέφαλος» για τις απολύσεις, αρνητικά μηνύματα για μείωση του ΦΠΑ

ponokefalos-gia-tis-apoluseis-arnitika-minumata-gia-meiosi-toy-fpa--
Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

H αντίστροφη μέτρηση για τη νέα επίσκεψη, την ερχόμενη Τρίτη, της τρόικας, ξεκίνησε και η τρικομματική κυβέρνηση καλείται όχι μόνο να «κρύψει» το τραύμα που προκάλεσε στη συνοχή της η υπόθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, αλλά και να αποδείξει ότι έχει κατακτήσει την ετοιμότητα και ταχύτητα που απαιτείται για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.

Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα φορολογικά θέματα, αφού, πέραν του γνωστού κλιμακίου, στην Αθήνα θα βρεθεί για πρώτη φορά και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα φορολογίας και τελωνείων κ. Αλγκρίντας Σεμέτα.

Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που ξεκινά στην Ε.Ε για την ανάληψη κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο αρμόδιος Επίτροπος αναμένεται να έχει εξαντλητικές συζητήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη για ζητήματα που άπτονται της φορολογικής διοίκησης αλλά και για την απώλεια εσόδων από ελληνικά τελωνεία.

Το τελευταίο απασχολεί έντονα την Ε.Ε στο μικροσκόπιο της οποίας βρίσκονται αρκετές ανοικτές υποθέσεις. Πιθανότατα, ο κ. Σεμέτα θα είναι αυτός ο οποίος θα ηγηθεί και των συζητήσεων επί του ελληνικού αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, το οποίο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζητούν να τεθεί με ένταση επί τάπητος. Οι ενδείξεις από τις Βρυξέλλες αλλά και την τρόικα δεν είναι θετικές, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί νέα δημοσιονομική τρύπα η οποία θα πρέπει αντιστοίχως να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Πέραν των παραπάνω, η κυβέρνηση πρέπει να παραδώσει στους εκπροσώπους της τρόικας τη λίστα με τους 12.700 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Ιούνιο. Από αυτούς, οι 5503 προέρχονται από τον στενό δημόσιο τομέα, οι 800 από οργανισμούς που καταργούνται, οι 2500 από συγχωνεύσεις οργανισμών. Το τρίτο προαπαιτούμενο εκτός από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τη λίστα για την κινητικότητα είναι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ στην αιχμή των συζητήσεων θα βρεθεί και το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί ότι αυτή τη φορά η επίσκεψη της τρόικας θα είναι σύντομη και θα ολοκληρωθεί χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και εμπλοκές, όπως συνέβη τις προηγούμενες φορές. Αλλωστε αυτή τη φορά, το τέστ της Αθήνας δεν συνδέεται με καταβολή δόσης, αφού οι συζητήσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015-16 θα γίνουν το φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger