Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τεράστιες καταστροφές από χαλαζόπτωση

Από τις καταστροφές στις καλλιέργειες ροδάκινου στον Τύρναβο
Icon
Μεγάλες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών (οπωροφόρων δέντρων - κηπευτικών - σιτηρών) προκλήθηκαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές της Πελοποννήσου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.Συγκεκριμένα, στην Αρκαδία, τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου το χαλάζι που έπεσε ήταν σε μέγεθος καρυδιού κι έπληξε πολλά δημοτικά διαμερίσματα της Τεγέας και του Κορυθίου. Οπου έπεσε το χαλάζι η καταστροφή σε μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, βυσσινιές, αμπέλια, πατάτες, κηπευτικά ήταν ολοκληρωτική. Πολλοί αγρότες βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολική οικονομική καταστροφή καθώς όχι μόνο έχασαν τελικά την παραγωγή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αλλά είχαν ξοδέψει και χιλιάδες ευρώ για σπόρους, προετοιμασία χωραφιού, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μεροκάματα κ.ά.
Στη Μακεδονία, τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές των Νομών Κοζάνης, Γρεβενών και Ημαθίας, την περασμένη Παρασκευή. Μάλιστα στην Ημαθία, το χαλάζι «χτύπησε» και νέες καλλιέργειες χτες το απόγευμα. Από το χαλάζι χτυπήθηκαν οπωροφόρα δέντρα (κεράσια και πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων), σιτηρά, αμπέλια, κηπευτικά κ.ά.

Στην Ημαθία, επλήγησαν κυρίως περιοχές των Δήμων Βέροιας και Αλεξάνδρειας. Στην Κοζάνη, περιοχές των Σερβίων (Βελβεντό, Λιβαδερό) και του Δήμου Ελιμείας. Και στα Γρεβενά, χωριά όπως το Καρπερό, η Τρικοκιά, κλπ. Στα Γρεβενά κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν χιλιάδες στρέμματα με σιτηρά λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή τους, αλλά και κηπευτικά. Οι αγρότες ζητούν άμεση εκτίμηση και αποζημίωση, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Κλιμάκια του ΕΛΓΑ χτες μετέβησαν στις περιοχές για να διενεργήσουν αυτοψίες στα χωράφια.


Icon
Στην περιοχή του Τυρνάβου σημειώθηκαν καταστροφές σε καλλιέργειες ροδακίνου και αχλαδιού από τη χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής.Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Ρωτούν τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να εκτιμηθούν άμεσα οι ζημιές που έγιναν στις αγροτικές καλλιέργειες και να εξασφαλιστεί, άμεσα, από τον ΕΛΓΑ η ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των αγροτών στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger