Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Δήλωση Αλ. Μεϊκόπουλου

Βόλος, 31.05.2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων που κάλεσε Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού αλλά και γενικότερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη σύσκεψη έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Τα τελευταία τρία χρόνια βιώνουμε το συνεχιζόμενο βάθεμα της οικονομικής κρίσης. Οικονομικής κρίση που σε συνδυασμό με τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές επιλογές κατ’ εντολή της τρόικα παράγουν φτώχεια, ανεργία, ανέχεια για την ελληνική κοινωνία. Πέρα όμως από τα παραπάνω παράγουν αρρώστια, καθώς η ανεργία αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.
Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το Μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την Υγεία. Τη Δημόσια Υγεία. Οδηγούμαστε με μαθητική ακρίβεια σε μια κρίση που ξεπερνά τα όρια της οικονομίας και το πολιτικού συστήματος. Οδηγούμαστε σε μια ανθρωπιστική κρίση. Από μόνο του αυτό το γεγονός θα έπρεπε να αποτελεί ικανοποιητική συνθήκη κατάργησης του μνημονίου.

Το πόσο βαριά νοσεί η δημόσια υγεία το αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία καθημερινά παρακολουθώντας τις δομές της Δημόσιας Υγείας να υποβαθμίζονται συνεχώς σε βαθμό διάλυσης. Το Νοσοκομείο του Βόλου αποτελεί δυστυχώς χαρακτηριστικότατο παράδειγμα.
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς σαν προσωπικό επιστημονικό και διοικητικό του Νοσοκομείου αλλά και η κοινωνία του Βόλου που το βιώνει καθημερινά αναζητώντας στο Νοσοκομείο το δημόσιο αγαθό της υγείας. Το εισπράττει σε ένα μόνο βαθμό και αυτό χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλει καθημερινά όλο το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό. Και αυτό παρά τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε προσωπικό, την τραγικά μειωμένη χρηματοδότηση για φάρμακα και υλικά, τις αδυναμίες να καλυφθούν όλα τα περιστατικά με τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες (αιμοδοσίας, τεχνητού νεφρού, μεσογειακής αναιμίας, ΟΚΑΝΑ) και τόσα ακόμη προβλήματα.
Από μεριάς των αρμόδιων υπουργών δεν υπάρχει ανταπόκριση στις έντονες διαμαρτυρίες του προσωπικού, στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τις κραυγές αγωνίας των τοπικών κοινωνιών.
Από τη μεριάς μας έχει γίνει μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούν όλα τα σημαντικά προβλήματα του Νοσοκομείου και των δομών του, όπως οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η ανάδειξη της ανάγκης για την πρόσληψη και άλλου ογκολόγου γιατρού και γενικότερα έχουν επισημανθεί οι ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο μας. Επιπλέον έχουν κατατεθεί ερωτήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ και για τις ελλείψεις που έχουν τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησία, συνολικά και ειδικότερα ορισμένα από αυτά
Δυστυχώς, η προσπάθειες και οι αγωνίες προσκρούουν στην αναλγησία και στην αριθμολαγνία του υπουργείου. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να κατατίθενται από μεριάς μας ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τη δημόσια υγεία και ο κ Υπουργός είτε να αποφεύγει επιδεικτικά να μας δώσει μια απάντηση όπως αυτή που καταθέσαμε το Νοέμβριο για τα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας, να μην παρουσιάζεται στην ολομέλεια όπου συζητείται το θέμα ή να απαντά πως θα γίνουν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού αλλά με βάση το δόγμα πλέον για το δημόσιο της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Ακόμη περιμένουν να μας απαντήσει ο κ. Υπουργός τι θα κάνει με τις σημαντικότατες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Τι θα πράξει ώστε να καλυφτούν τα κενά σε ογκολόγο, νεφρολόγο. Τι θα κάνει για τα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ, για τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ
Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ένα νέο αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ή την εθνικότητά του. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στην πρόληψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στον τόπο κατοικίας και εργασίας οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα της πολιτείας.
Για το ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα υγείας μιας κυβέρνησης που έχει σαν στόχο τη σωτηρια του λαού και τη διέξοδο της χώρας από την κρίση, δεν μπορεί να είναι μια υπόθεση εμπειρογνωμόνων αλλά μια διαδικασία αμφίδρομης σχέσης εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τις υγιείς και έντιμες επιστημονικές δυνάμεις. Για μας η προγραμματική επάρκεια και πολιτική ηγεμονία της Αριστεράς δεν είναι ζήτημα εκφώνησης μιας ριζοσπαστικής «γραμμής» αλλά συγκεκριμένων βημάτων αλλαγής των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών στην Υγεία».
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger