Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Πέντε ώρες αναμονής στο Νοσοκομείο!

Προκειμένου να μεταφερθεί γυναίκα από το Βόλο στο Πανεπιστημιακό!
Από θαύμα και μόνο δε θρηνήσαμε άνθρωπο, γεγονός που αναδεικνύει πόσο επικίνδυνες είναι οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Βόλου, αλλά και το μεγάλο θέμα με τις διακομιδές ασθενών, που δείχνει ότι έχει κενά στο θέμα των αρμοδιοτήτων.

Το νέο περιστατικό, αφορά μια γυναίκα που έπασχε από κολικό του νεφρού και η οποία βρέθηκε στα έκτακτα του Νοσοκομείου Βόλου από τις 8.30 προχθές το βράδυ και, λόγω του ότι δεν υπήρχε εφημερεύον ουρολόγος, ήθελαν να τη στείλουν με ειδικευόμενο οφθαλμίατρο στη Λάρισα, είχε διαφωνίες ο εφημερεύων και κατέληξε να αναχωρήσει για το Πανεπιστημιακό Λάρισας στη 1.35 μετά τα μεσάνυχτα!
Πονεμένη… ιστορία

Για την απίστευτη ταλαιπωρίας της γυναίκας και τους αβάσταχτους πόνους που αναγκάστηκε να υπομείνει, μέχρι να βρεθεί στο κρεβάτι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μίλησε στο «Ράδιο Ένα» η κόρη της, που ανέφερε ότι όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης, όταν η μητέρα της διακομίστηκε με κολικούς πόνους στο νεφρό, δεν την κοίταξε ουρολόγος, της έγινε μια παυσίπονη ένεση και την έδιωξαν.

Οι πόνοι συνεχιζόταν και, αφού η οικογένεια πήγε σε εξωτερικούς γιατρούς και πλήρωσε για να κάνει εξετάσεις, η απάντηση ήταν ότι το ένα νεφρό δε λειτουργεί καν και το δεύτερο είναι σε νεφρική ανεπάρκεια και της συνέστησαν να πάει σε κλινική ή στο Νοσοκομείο.
«Προτιμήσαμε το Νοσοκομείο, το καταλληλότερο μέρος, αλλά όταν πήγαμε, αργά το απόγευμα, μας είπαν ότι δεν εφημέρευε ουρολόγος.

Στο μεταξύ η μητέρα μου είχε αφόρητους πόνους, εμετούς κλπ., ενώ οι γιατροί δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι, εκτός από το να την παραπέμψουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας», ανέφερε η κόρη της ασθενούς.

Η γυναίκα επισήμανε ότι όλα τα έγγραφα για την παραπομπή ετοιμάστηκαν σχετικά σύντομα, ώστε τη μητέρα της να συνοδεύσει στη Λάρισα ειδικευόμενος οφθαλμίατρος. Αφού συμπληρώθηκαν όλα τα χαρτιά και κλήθηκε το ΕΚΑΒ, ο εφημερεύων οφθαλμίατρος δεν άφηνε τον ειδικευόμενο οφθαλμίατρο να επιβιβαστεί στο ασθενοφόρο, με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν η ειδικότητά του και, αν συνέβαινε κάτι έκτακτο θα έμενε ακάλυπτο το οφθαλμολογικό.

Αναχώρησε με εντολή…

Όλα αυτά έγιναν στις 8.30 το βράδυ, ακολούθησε φασαρία με τους συγγενείς της γυναίκας και τους γιατρούς να φωνάζουν και τελικά, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με εντολή του εκτελών χρέη διοικητή Γιάννη Ντόκου, που του τηλεφώνησαν λίγο μετά τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, αναχώρησε για τη Λάρισα, στη 1.35 μετά τα μεσάνυχτα.

Τελικά η γυναίκα παρελήφθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έγιναν όλες οι εξετάσεις και η υγεία της κατάστασή της είναι πλέον ελεγχόμενη, ενώ η κόρη της ασθενούς απέδωσε την καθυστέρηση πέντε ωρών για τη μεταφορά της μητέρας της στη Λάρισα, στη διαφωνία των γιατρών που δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.

«Αντί για γιατρούς με τον πρώην διοικητή»


Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα» επισήμανε ότι το σύστημα μέσα στα νοσοκομεία πρέπει να απλοποιηθεί, γιατί την «πληρώνει» ο ασθενής, ενώ ως διαπίστωση ανέφερε ότι «όταν άλλα Νοσοκομεία φρόντιζαν να έχουν γιατρούς, το Νοσοκομείο του Βόλου ασχολούνταν με τα τερτίπια και τα καμώματα του πρώην διοικητή κ. Ζαχαρόπουλου».

Ο κ. Μακρής επισήμανε ότι από τη «μερίδα του λέοντος» που δικαιούνταν η 5η ΥΠΕ, το Νοσοκομείο του Βόλου, πήρε από τους 30 συνολικά, τους πέντε γιατρούς, που ανέφερε ότι ήταν «αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι ικανή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».

Ανάγκη οι προσλήψεις

Ο διοικητής της ΥΠΕ είπε ότι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα οι βασικές κλινικές θα πρέπει να έχουν επάρκεια σε ανθρώπινο προσωπικό, ώστε να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, κάτι που είναι και στόχος της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε, επειδή δε λύνεται το πρόβλημα με τους πέντε γιατρούς στο Νοσοκομείο Βόλου, ο ίδιος έστειλε ξανά επιστολή στο υπουργείο Υγείας και σε συνεννόηση με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού αναμένει απάντηση για περαιτέρω ενίσχυση του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου, ενώ δεσμεύτηκε ότι τα κενά που θα διατεθούν στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια από το υπουργείο, θα δοθούν στο Νοσοκομείο Βόλου, διότι η κάλυψη των κενών είναι πραγματική ανάγκη.

«Υπερβολικά νούμερα»

Τέλος, αναφερόμενος στο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας για πρόσληψη 21 επικουρικών γιατρών, χαρακτήρισε το νούμερο υπερβολικό και τόνισε ότι, σε περίοδο κρίσης, είναι εκτός ορίων του εφικτού.

Μάλιστα τόνισε ότι ο πρόεδρος των γιατρών κ. Χαυτούρας έχει διάφορα αιτήματα, αλλά δεν μπορεί να βάλει σε σειρά τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς ο συνδικαλιστής έχει και αυτό το ρόλο.

«Απαράδεκτο γεγονός»

Σχολιάζοντας την ασυνεννοησία και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη γυναίκα, που έκανε πέντε ώρες να μεταφερθεί στο το Βόλο στη Λάρισα, ο Λάζ. Μακρής, το χαρακτήρισε απαράδεκτο και τόνισε ότι είναι θέμα του διοικητή να τους συντονίσει.

«Πρέπει να καταλάβουν και οι γιατροί ότι είναι υπεύθυνοι να αντιμετωπίζουν τον ασθενή, που έχει ανθρώπινη υπόσταση και όχι μόνο την ασθένεια», δήλωσε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ. Συμπλήρωσε δε ότι το πλαίσιο αρμοδιοτήτων είναι αποσαφηνισμένο και γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και επισήμανε ότι τόσο οι γιατροί, όσο και το ΕΚΑΒ πρέπει να συμμορφωθούν με το πλαίσιο που υπάρχει για τη μεταφορά των ασθενών.

«Μπαλάκι …το πρόβλημα» με τις διακομιδές ασθενών

Υποστήριξε το μέλος της διοίκησης των εργαζομένων Λ. Αναστασίου

Το θέμα αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο, ούτε και πλαίσιο αρμοδιοτήτων, αλλά ούτε οι συνεννοήσεις γίνονται μεταξύ γιατρών και ΕΚΑΒ, επισήμανε το μέλος της Διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου Λεωνίδας Αναστασίου.

«Είναι όλα στον αέρα» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ασθενείς που μπορούν να μείνουν στο Νοσοκομείο, χωρίς να υπάρχει ανάγκη, επί μια και δύο ημέρες, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο να τους μεταφέρει στο σπίτι τους, κυρίως τα Σαββατοκύριακα!

Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. «το ΕΚΑΒ που μπορεί να έχει τρία ασθενοφόρα στη βάρδια, επειδή το νομικό πλαίσιο δεν έχει διευκρινιστεί τι κάνει ο καθένας και ποιος καλύπτει τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Κανείς δεν έλυσε το πρόβλημα, συμβαίνουν όλες αυτές οι κωμικοτραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι που καλούνται να λύσουν το πρόβλημα.

Όπως ανέφερε οι εργαζόμενοι, που φώναζαν εδώ και πολύ καιρό, για τις ελλείψεις δικαιώνονται σήμερα με τον πιο τραγικό τρόπο, τη στιγμή που ο πρώην διοικητής έκανε λόγο για πλεόνασμα και ατελιέ και επισήμανε ότι τα μεγάλα προβλήματα βγαίνουν τώρα, με τις όποιες συνέπειες για τους ασθενείς.

Ακάλυπτο χωρίς γιατρό το πλήρωμα

Χαρακτηριστικά ανέφερε περιστατικό που αντιμετώπισε στη βάρδια του ασθενούς με αιματουρία και δεν υπήρχε εφημερεύων ουρολόγος και έπρεπε να μεταφερθεί στη Λάρισα.
«Προσπαθούσα για ώρες να επικοινωνήσω με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ (μέχρι και στη Λάρισα πήρα) για να τον παρακαλέσω να βοηθήσει να γίνει η μεταφορά, αλλά ζητούσαν να υπάρχει ως συνοδεία γιατρός.

Στην ερώτησή μου γιατί να υπάρχει γιατρός, τη στιγμή που δεν εφημέρευε και δεν υπήρχε ειδικός ουρολόγος γιατρός στο Νοσοκομείο και οι άλλες ειδικότητες αρνούνταν γιατί δεν ήταν δικό τους περιστατικό, η απάντηση ήταν αν παίρνει ο ίδιος την ευθύνη, αν συμβεί ατύχημα για το πλήρωμα του ασθενοφόρου, γιατί είναι ακάλυπτο αν βγει εκτός νομού, χωρίς τη συνοδεία γιατρού!», τόνισε ο κ. Αναστασίου, που συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν, από το υπουργείο και τις υπηρεσίες.

Έλλειψη οδηγών…

Όπως ανέφερε το ΕΚΑΒ πατάει στο γράμμα του νόμου και ζητά συνοδεία γιατρού, έστω κι αν δεν υπάρχει γιατρός της ίδιας ειδικότητας, ενώ τόνισε ότι οι υπηρεσίες ασθενοφόρων των Νοσοκομείων έχουν διαλυθεί.

Σήμερα στο Νοσοκομείο Βόλου, τόνισε υπάρχουν πέντε οδηγοί και ένας που μετακινεί την κινητή μονάδα αιμοδοσίας. Ο αριθμός των οδηγών ασθενοφόρων του Νοσοκομείου, δεν αρκεί για να βγαίνουν η πρωινή και απογευματινή βάρδια για επτά ημέρες την εβδομάδα. Τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή υπάρχει ένας οδηγός ασθενοφόρου, αλλά μόνος του δεν μπορεί να μεταφέρει περιστατικό με το φορείο, λόγω έλλειψης πληρώματος.

«Το κενό που υπάρχει πρέπει να καλύπτεται από το ΕΚΒ και αντί να συζητήσουν και να βρεθεί μια λύση, για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν, πετάει το μπαλάκι ο ένας στον άλλο και την πληρώνουν οι ασθενείς», δήλωσε ο Λ. Αναστασίου, που πρόσθεσε ότι ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ γνωρίζει το πρόβλημα, όπως και οι πρώην και οι διοικητές του Νοσοκομείου.

Τέλος, επισήμανε ότι τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ασθενοφόρα και πρέπει να πηγαίνει από το Βόλο για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο, με ότι κίνδυνο συνεπάγεται για την υγεία του και τον πολύτιμο χρόνο που χάνεται.

Κ. Ματσιόλης: Το Νοσοκομείο
πρέπει να στηριχθεί από όλους

Κινητοποιήσεις για το θέμα του νοσοκομείου προτείνει ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Μαγνησίας Κ. Ματσιόλης.
Όπως αναφέρει σε άρθρο- δήλωσή του, «το τελευταίο χρονικό διάστημα όλο και περισσότερο γίνονται γνωστά στην κοινωνία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο μοναδικό Νοσοκομείο της περιοχής μας, τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και σε υλικό-τεχνολογικό εξοπλισμό.

Οι όποιες ανθρώπινες προσπάθειες του προσωπικού του Νοσοκομείου Βόλου ,δεν καθιστούν δυνατή την ομαλή λειτουργία του . Οι πολίτες της περιοχής μας βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της πολιτικής του μνημονίου στο θέμα της υγείας , του πολυτιμότερο αγαθού για τον άνθρωπο, με χαρακτηρίσθηκα όπως {Φαρμακεία δίχως Φάρμακα και Νοσοκομεία δίχως γιατρούς και υλικά}.

Σε τούτη την χώρα που ζει με τις εντολές και την καθοδήγηση της τρόικας , δεν υπάρχουν ευθύνες για τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που τις κυβερνούν για τα όποια τραγικά λάθη γίνονται ,αλλά μόνο για τους πολίτες της , οι οποίοι και πλήττονται καθημερινά από αυτήν την αδιέξοδη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας που ακολουθείτε. Δεν αρκούν οι όποιες δηλώσεις και οι όποιες συναντήσεις με τους αρμοδίους , όταν όλα έχουν φθάσει να λειτουργούν σε οριακό σημείο πριν την τελική κατάρρευση.

Πολιτεία ,Κοινωνικοί φορείς και Εκκλησία , πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ,και να πιέσουμε τους αρμόδιους με κινητοποιήσεις όπως κάναμε όλοι μαζί στο πρόσφατο παρελθόν αυτού του τόπου, σε κορυφαία ζητήματα της περιοχής μας {π.χ. Πανεπιστήμιο } προκειμένου να ανατρέψουμε τέτοιου είδους πολιτικές και αποφάσεις .
Οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις».
http://www.magnesianews.gr/News/?EntityID=1e10a93d-3475-4e68-b468-5e8c7d5b55af 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger