Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ Η τουρκική Finansbank "βούλιαξε" την Εθνική - Προσπάθεια εργαζομένων για διάσωση


Η Εθνική θα ζητήσει από τους εργαζόμενούς της και όποιους διώτες θέλουν τα κεφάλαια προκειμένου να συγκεντρώσει περίπου 950 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους και αντιστοίχως η τρέχουσα διοίκηση της Eurobank, απαλλαγμένη από τον παλαιό μέτοχό της, θα επιχειρήσει με ίδιες δυνάμεις να επιτύχει την αύξηση κεφαλαίου των περίπου 580 εκατ. ευρώ.
Πάντως την Εθνική την έχει βουλιάξει η εξαγορά και η εν συνεχεία αδυναμία πώλησης της τουρκικής Finansbank.Αν είχε εκείνα τα 5,1 δισ, που δήθεν ενδιαφερόντουσαν να προσφέρουν ως αντάλλαγμα οι επενδυτές από το Κατ΄ρ, τώρα όλα θα ηταν διαφορετικά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βολιδοσκοπηθεί και θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι με ένα ή και δύο μισθούς,αλλά και επιχειρηματίες που εμπιστεύονται το μάνατζμεντ. Αν επιτύχει θα πρόκειται για πείραμα λαϊκού καπιταλισμού, καθώς θα αναδειχθεί μοναδικό σχήμα μετόχων - εργαζομένων και στελεχών. Όλα αυτά με την ελπίδα να συγκεντρώσουν το 10% από ιδιώτες μετόχους και να αποτρέψουν τον απόλυτο έλεγχό τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Φαίνεται ότι υπάρχει αποδοχή της προσπάθειας από τους εργαζόμενους, καθώς όλων οι θέσεις κινδυνεύουν αν περιέλθουν οι τράπεζες στον έλεγχο του ΤΧΣ.
Πρόκειτια για πλήρη καταστροφή των μετόχων των δύο πλευρών. Με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, χάνουν τα λεφτά τους ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΔΔ που έχουν το 12,2%, ασφαλιστικά ταμεία ΝΠΙΔ που έχουν το 4,2%, η Εκκλησία της Ελλάδος και οι Μητροπόλεις που έχουν το 1,5%, ιδρύματα και κληροδοτήματα που έχουν το 3,2%.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τη μετοχική σύνθεση της Εθνικής, τα χρήματά τους χάνουν:
- Νομικά πρόσωπα εξωτερικού (22,7%)
-  Φυσικά πρόσωπα εξωτερικού (0,9%)
- Ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού (49,2%)
- Θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού (2,0%)
- ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ (3,2%)
- Λοιποί μέτοχοι (που κατέχουν το 0,9%)
Kρίσιμο μέγεθος τώρα αποτελεί το αποθεματικό που έχει απομείνει στο ΤΧΣ μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ. Εάν αυτό το αποθεματικό χρησιμοποιηθεί ή εξανεμιστεί για κάποιους λόγους που προέρχονται από πρόσθετες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης εξαιτίας επιδείνωσης των μεγεθών της οικονομίας για οποιαδήποτε από τις τράπεζες, τότε οι εφεδρείες σταθεροποίησης των τραπεζών τελειώνουν.
Μαθηματικά σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα μπορούσε να ανοίξει κουβέντα για λύση που θα αφορούσε και τις ανασφάλιστες καταθέσεις, δηλ. αυτές που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι μέτοχοι θα δουν την τιμή των τραπεζικών μετοχών που κατέχουν να ελαχιστοποιείται, με δεδομένο ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου δεν θα καλυφθούν, αφού ο στόχος για κάλυψη τουλάχιστον 10% από ιδιώτες μετόχους δεν θα επιτευχθεί. Αυτό θα συμβεί γιατί εκατομμύρια νέες μετοχές θα διατεθούν αποκλειστικά στο ΤΧΣ. Έτσι, η τιμή ανά μετοχή θα πιεστεί σημαντικά, λόγω υπερπληθωρισμού των μετοχών.
Με την εξέλιξη που διαδραματίζεται, όλα δείχνουν ότι η Εθνική Τράπεζα τίθεται εκτός ελέγχου του ευρύτερου ελληνικού Δημοσίου με άγνωστες συνέπειες για τη νέα δομή διοίκησης και τις προτεραιότητες αυτές.
Oύτε οι καταθέσεις πάνω από τις 100.000 εμφανίζονται ασφαλείς, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν τις εγγυάται. Το τραγικό είναι ότι θα πουληθεί άμεσα η Finansbank και θα βγάλει και με το παραπάνω το ΤΧΣ τα λεφτά που έχει "επενδύσει".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger